05.01.2018 | Ladislav Vácha

V Buffalu je dobojováno! Kanada má zlato, USA bronz, Češi čtvrtí

V americkém Buffalu je na MS do 20 let dobojováno! Mistrem světa se stala Kanada, jež ve velkém finále přetlačila Švédsko dvěma brankami z předposlední minuty a zvítězila 3:1. Češi si to rozdali v bitvě o bronz se Spojenými státy americkými, ale hlavně kvůli zbytečným brankám ze závěru 1. a začátku 2. třetiny, jež obdrželi v přesilovce, nakonec museli skousnout vysokou prohru 3:9.

O bronz:

Češi začali rozpačitě a domácí tým měl více ze hry. Zlomový okamžik přišel na přelomu 1. a 2. třetiny. Češi hráli přesilovku, jenže pouhé 3 sekundy před první sirénou ujel při přesilovce Pešánovy družiny do samostatného úniku Trent Frederic a prostřelil gólmana Kořenáře. Z prostřední části uplynulo jen 9 sekund, když dostal ideální pas před bránu Ryan Poehling a zblízka pěknou střelou zavěsil. Český výběr byl jako opařený a USA navyšovaly své vedení. Potupně se trefili Joey Anderson, jenž vyhnal brankáře Kořenáře z brány, Trent Frederic, Kieffer Bellows, potřetí Trent Frederic a opět Kieffer Bellows. 

Češi vstoupili do třetí periody s cílem dohrát utkání a celý turnaj se ctí. Ve 41. minutě se prosadil z dorážky Martin Kaut a zanedlouho skóroval z kruhu Radovan Pavlík. Jenže čtvrtý přesný zásah zaznamenal Trent Frederic, a i když o třetí českou branku se postaral po důrazu před brankovištěm Daniel Kurovský, na konečných 9:3 pro domácí upravil Patrick Harper. Spojené státy americké tak získaly bronz, Češi skončili čtvrtí.    

Česko – USA 3:9 (0:1, 0:6, 3:2)

Branky a nahrávky: 41. M. Kaut (Hájek, Nečas), 43. R. Pavlík (Kodýtek, Vála), 48. Kurovský (Kodýtek, R. Pavlík) – 20. Frederic, 21. Poehling (J. Anderson, Perunovich), 25. J. Anderson (B. Tkachuk, Mittelstadt), 26. Frederic (Hughes, Tufte), 28. Bellows (TS), 33. Frederic, 40. Bellows (Norris), 46. Frederic (Bellows, Harper), 58. Harper (Samberg).


Finále:

Úvodní dvacetiminutovka skončila bez branek, na první gól si musela nabitá hala kanadskými fanoušky počkat až do 22. minuty. Dillon Dubé dostal skvělý pas před bránu a z bezprostřední blízkosti se nemýlil. Švédové udeřili při vlastním oslabení ve 33. minutě, když si srovnal puk na hůl v pravém kruhu Tim Söderlund a parádní ranou o přední tyčku vyrovnal. Neskutečné drama rozhodl moment z 59. minuty. Conor Timmins narýsoval od modré čáry geniální pas před bránu na Tylera Steenbergena, jenž dopravil kotouč do odkryté části brány. Tre kronor ještě zkusily štěstí při hře bez brankáře, ale trefou do prázdné brány podtrhl triumf javorových listů v čase 58:46 Alex Formenton. Kanaďané tak slavili zlato, smutné Švédsko se muselospokojit se stříbrem

Švédsko – Kanada 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 34. Söderlund (L. Lindström, Brännström) – 22. Dubé (Kyrou, Steel), 59. Steenbergen (Timmins), 59. Formenton (Mete).