08.08.2017 | Richard Müller

V Břeclavi se konal mládežnický seminář, dorazilo přes 130 trenérů

Přes sto třicet trenérů dorostenců a juniorů napříč celou republikou se sjelo na jihu Moravy, kde 8. srpna proběhl celodenní seminář pod vedením zkušených kondičních koučů a dalších expertů. Své poznatky z NHL pak sdělil bývalý útočník Václav Prospal. Hlavním tématem dne bylo kondiční cvičení, suchá příprava a trénink zakončení.
Velkému zájmu se těšila během své, téměř hodinu a půl dlouhé, prezentace dvojice kondičních trenérů Aleš Pařez – Martin Iterský. Oba se už léta snaží o revoluci v kondiční přípravě u extraligových týmů

Aleš Pařez pracuje u Bílých Tygrů Liberec a klade důraz především na krátkodobé zatížení, jemuž by měl hokejista věnovat sedmdesát procent přípravy. „Kondiční trénink se v Česku posouvá dopředu. Pokaždé, když sem přijedu, tak to jde poznat,“ těší Pařeze. „Někteří trenéři sice kladou důraz na dřinu, ale neberou ohled na regeneraci a stravu, mělo by se myslet na to, z čeho je tělo vyrobené,“ upozorňuje na nejčastější chyby mladý kouč Liberce.

Zpestřením během odpolední diskuze bylo povídání o individuálním letním drilu v zámoří, kterého se poutavě zhostil Václav Prospal. Rady, doplněné o vlastní zkušenosti, byly přesně tím, co se nikde v knihách trenéři nedočtou.

„Tenis, fotbal, basketbal, házená – to jsou sporty, které se hrají v tempu a může to hokejistovi pomoci do sezony. Například tenis je o explozivitě a výbušnosti, o které se tady bavíme. U hokeje je důležité se dostat z bodu A do bodu B rychleji, než soupeř. V tenise je plno schovaných sprintů, a jelikož to kluci dělají formou zábavy, tak o tom ani nepřemýšlí,“ řekl asistent českého národního týmu, který si sám velmi rád tenis zahraje a přiznává, že byl jeho součástí přípravy během aktivní kariéry.

Seminář organizuje už řadu let Český svaz ledního hokeje v čele s jeho šéftrenérem Slavomírem Lenerem. „Pro trenéry je to v uvozovkách povinné, ale nikoho nenutíme. Máme dokonce přesah kapacity, limit sto třiceti trenérů je vždy vyprodán,“ je spokojen s účastní Lener. A jeho vize do budoucna je jasná: „Uvažujeme o tom, že semináře budou častější. Chtěli bychom je organizovat při každé větší akci.“

Všichni zúčastnění pak večer navštívili utkání memoriálu Ivana Hlinky mezi Českem a Švédskem, po kterém s trenérem české osmnáctky Davide Brukem diskutovali momenty zápasu.

Kompletní program semináře si můžete přečíst zde.

Galerie