05.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Úvod šampionátu Čechům nevyšel, vyrovnaný zápas ovládla Kanada

Čeští hokejisté vstoupili do hokejového šampionátu večerním duelem s Kanadou. Nebýt českých fanoušků, zela by aréna i tentokrát prázdnotou, jenže Čechů dorazilo několik tisíc a solidně zaplnili AccorHotels Arenu v centru Paříže.
Češi nejprve na Kanadu vlétli a měli několik šancí, jenže ta zničehonic vstřelila úvodní branku. Následně hokejisté České republiky trefili například několikrát tyč, jenže při nich stále byla přikovaná smůla. 

„Nebyla to podle mě nervozita, jako spíš smůla. Bohužel při nás v zápase proti Kanadě nestálo štěstí,“ litoval po utkání útočník Robin Hanzl z Litvínova, pro nějž se jednalo o první zápas na mistrovství světa v ledním hokeji. 

Češi sice několik minut před koncem střelecké trápení protrhli a snížili zásluhou přesné Radilovy dorážky, jenže následně Kanaďané definitivně rozhodli a nakonec zvítězili 4:1. Převažující publikum z řad českých fanoušků mohlo být tedy v pátek večer zklamané. 

"Do zápasu jsme nevstoupili úplně nejlépe, protože se soupeř dostal do rychlého vedení, tahali jsme navíc za malinko kratší konec. Bojovali jsme, ale na lepší výsledek to nestačilo," litoval po utkání na tiskové konferenci hlavní trenér českého národního týmu Josef Jandač.

Trenér Kanady Jon Cooper po zápase ocenil české fanoušky, kteří přijeli do Paříže v opravdu hojném počtu. „Je moc hezké, že spolu čeští a kanadští fanoušci dobře vycházejí. Atmosféra v hale byla skvělá.“

Další zápas čeká svěřence trenéra Josefa Jandače již v sobotu, kdy v 16:15 vyzvou Bělorusko. Tedy celek, který v pátek značně potrápil v úvodním zápasu šampionátu výběr Finska.

Česká republika – Kanada 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)

Mrázek – Gudas, R. Šimek, Kempný, Kundrátek, Jeřábek, J. Krejčík, Rutta – Jan Kovář (A), Radil, Voráček (C) – Červenka, Plekanec (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, R. Hanzl, T. Zohorna.

Pickard – Demers, Vlasic (A), Barrie, de Haan, Morrissey, Matheson – Skinner, Scheifele, R. O'Reilly (A) – Duchene, Giroux (C), MacKinnon – B. Schenn, Simmonds, Killorn – Konecny, Marner, Point.