18.04.2017 | Martin Stříbrný

Útok na druhé místo se nezdařil, Češi vyzvou Finsko

Posledním utkání skupiny B, která se odehrála ve Spišské Nové Vsi, odehráli hokejisté Česka proti týmu Ruska. V utkání bojovali do poslední minuty o druhé místo v tabulce zaručující příznivějšího soupeře pro čtvrtfinále. Vlastní chybou se ale česká družina připravila o vítězství, když nakonec v prodloužení podlehla sborné 4:5. Ve čtvrtfinále tak mladíci z České republiky vyzvou tým Finska!

Čeští hokejisté zakončili skupinu B posledním zápasem ve Spišské Nové Vsi proti Rusku. Před utkáním si na sbornou věřili, i když očekávali další velmi náročné utkání. „Rusové jsou hodně důrazní, bude to velmi těžké utkání,“ tušil před bitvou s Ruskem Ondřej Machala. „Rusové jsou výborní individuálně a silní na kotouči, navíc jim chytá celkem dobře brankář,“ chválil hráče sborné trenér Varaďa, ale stále věřil ve vítězství. „Máme s nimi letos velmi dobrou bilanci, doufám, že ji potvrdíme!“

Česká družina se na utkání s Ruskem skvěle vybičovala a odehrála velmi dobré utkání. Po rychlé otočce z 2:3 na 4:3 chyběl Čechům jediný gól na postup ze druhého místa! „Potřebovali jsme dát branku a zvítězit o dva góly. Tohle nás v závěru hodně svazovalo,“ mrzelo oporu v brankovišti Jiřího Pateru. „Věřili jsme, že vedení udržíme, a nakonec vyhrajeme za tři body,“ litoval další z pilířů obrany David Kvasnička.

Místo závěrečného náporu a kýžené páté branky však přišlo to, co provází Čechy od samého začátku turnaje. „Bohužel opět přišla individuální chyba v obranném pásmu a gól Ruska,“ říkal skleslým hlasem po utkání Kvasnička. „Gól na 4:4 byl vcelku náhodný. Bylo to po naší chybě, tohle by se nemělo stávat,“ štvalo po velké bitvě autora jedné z branek Česka v utkání Jana Kerna. „V závěru jsme udělali hrubku, kdy jsme nevyhodili kotouč z obranného pásma, Rusové toho využili a vyrovnali,“ potvrdil slova svých svěřenců hlavní lodivod Václav Varaďa.

Utkání tak za stavu 4:4 došlo až do pětiminutového prodloužení, ve kterém se Češi alespoň pokusili rozhodnout odvážně v power-play. „Jirka měl pokyn, že pokud se dostaneme na kotouč v útočném pásmu, ať hned zamíří na střídačku. Povedlo se a hráli jsme pět na tři, chtěli jsme to utkání za každou cenu vyhrát a přidat si trochu na psychické pohodě,“ odůvodnil své taktické rozhodnutí trenér Varaďa.

Vytoužené rozhodnutí a výhra na závěr skupiny ovšem nepřišlo, ba naopak. Rusové ještě před samostatnými nájezdy rozhodli utkání ve svůj prospěch! „V prodloužení jsme zahodili mnoho šancí. Oni jednou ujeli a dali gól,“ komentoval smutným hlasem brankář Patera. „Kdyby nás v prodloužení přehráli a rozhodli, tak neřeknu ani popel. My jsme jim to ale doslova darovali,“ mrzel nepovedený závěr utkání Varaďu.

Čeští hokejisté tak ve skupině obsadili konečné čtvrté místo, což znamená pro čtvrtfinále tým Finska. „Finům zde zatím vychází vše, na co sáhnou. V průběhu turnaje navíc doplnili tým o kluky ze zámořské juniorky,“ připomíná hlavní trenér České republiky. „Koukal jsem na výsledky Finska a podle nich hráli asi parádně. Určitě nás nečeká nic jednoduchého,“ říká pokorně plzeňský obránce Kvasnička.

Jak na Finy? To je zřejmě největší otázkou pro českou družinu. „Fini strašně dobře a hodně bruslí, musíme k nim včas přistupovat. Dále také musíme hrát hodně fyzický hokej, jenom tak máme šanci na postup,“ hodnotí tým Suomi brankář Patera. „Budeme muset hrát náš hokej, který nás zdobil doteď. Musíme k tomu přistoupit s pokorou, jen tak je můžeme přehrát,“ dodává Jan Kern. „Budeme se snažit dát o jednu branku více než soupeř,“ říká s nadsázkou Václav Varaďa.

Čechům může na sebevědomí přidat fakt, že s Finskem mají letos skvělou bilanci. „V sezoně jsme je dokázali několikrát porazit. Určitě se podíváme na video, a co nejlépe se na ně připravíme,“ uklidňuje situaci před náročnou bitvou David Kvasnička a doplňuje. „Nedávno jsme je v Třinci dokázali porazit, rozhodně nám to přidá na sebevědomí.“