05.05.2017 | Michal Toman

Útočný hokej a hodně gólů, druhý den MS bavil

Světový šampionát v ledním hokeji pokračoval druhým hracím dnem. V sobotu bylo na programu hned šest duelů – tři v Kolíně nad Rýnem a tři v Paříži. Švýcarsko se utkalo se Slovinskem, Lotyšsko s Dánskem, Bělorusko s Českou republikou a Slovensko s Itálií. Večer potom uzavřely den duely pořadatelů, Německa se Švédskem a Francie s Norskem. A diváci se měli na co koukat. Hrál se atraktivní hokej, útočilo se a hlavně padaly góly.
Švýcaři a Lotyši vstoupili do turnaje v prvním sobotním utkání v Paříži. A mnohem lepší úvod letošního MS zažili borci ze země helvétského kříže. Ti vedli po první třetině už 4:0, přičemž první dvě trefy od sebe dělilo pouhých 12 sekund. Slovinci ale zaveleli k neuvěřitelnému dramatu. V závěru druhé části dokázal snížit Muršak a po přestávce dokonali vyrovnání Jeglič, Urbas a Sabolič. Za stavu 4:4 tak dospěl zápas do prodloužení a následných samostatných nájezdů. V těch byl ale jediným úspěšným exekutorem Brunner a dva body tak vybojovalo Švýcarsko.

Švýcarsko – Slovinsko 5:4sn (4:0, 0:1, 0:3 – 0:0)

Branky: 11. Ambühl, 12. Haas, 17. Loeffel, 18. Bodenmann, rozh. náj. Brunner – 39. Muršak, 46. Jeglič, 55. Urbas, 56. Sabolič

V kolínské skupině započal sobotní program duel mezi Lotyšskem a Dánskem. Po bezbrankové první třetině otevřel skóre krátce po přestávce lotyšský Meija. Na další trefu ale diváci čekali dalších dvacet minut, přestože se v LANXESS areně hrál ve druhé periodě atraktivní hokej nahoru dolu. Na začátku poslední dvacetiminutovky ovšem vymetl horní část Dahmovy klece Indrašis, který o chvíli později přidal ještě třetí gól, a Lotyši si tak dokráčeli pro zisk prvních tří bodů na MS.

Lotyšsko – Dánsko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky: 24. Meija, 42. Indrašis, 53. Indrašis

V dalším utkání v pařížské AccorHotels Areně na sebe narazilo Bělorusko a Česko. Svůj druhý zápas na turnaji zvládli lépe čeští hokejisté. Ti se v první třetině dostali do dvougólového vedení díky trefám Vrány a Gudase. Krátce po přestávce sice dokázal snížit po hezké souhře Bělorusů Pavlovič, ale Češi odpověděli po exkluzivní ráně Červenky. A třetí třetina byla už jen o jediném týmu. V českém dresu se postupně trefili Šimek, Voráček a Kempný a národní tým si po výhře 6:1 připsal první vítězství na MS.

Bělorusko – Česko 1:6 (0:2, 1:1, 0:3)

Branky: 22. Pavlovič – 14. Vrána, 18. Gudas, 36. Červenka, 48. R. Šimek, 50. Voráček, 60. Kempný

Německá skupina A pokračovala duelem Slováků s Italy. Slovenští hokejisté vstoupili do svého prvního zápasu na mistrovství velmi aktivně a zaslouženě se ujali vedení. Skóre utkání otevřel v 8. minutě pohotovou dorážkou Miklík. Jenže ve druhé části si tak dlouho se svým náskokem zahrávali, až vyrovnal střelou z brankoviště Morini. A krátce po přestávce se dokonce dostala Itálie do vedení, když se prosadil Frigo. Slováci ale nakonec překvapivou porážku neutrpěli. Těsně před koncem základní hrací doby totiž vyrovnal na 2:2 Hudáček a v prodloužení vystřelil domácím vítězství Čerešňák.

Slovensko – Itálie 3:2p (1:0, 0:1, 1:1 – 1:0)

Branky: 7. Miklík, 59. Hudáček, 63. Čerešňák – 36. Morini, 43. Frigo

Večer nastoupila v Paříži ke svému prvnímu duelu na turnaji také pořadatelská Francie. Na gól v jejím zápase s Norskem ale čekaly slušně zaplněné ochozy až do 26. minuty. To se prosadil norský Ken Andre Olimb a krátce po něm zdvojnásobil vedení Seveřanů Thoresen. Před přestávkou snížil k radosti francouzských fanoušků da Costa, jenže v 50. minutě znovu protlačil puk do sítě Thoresen. 10 sekund nato zadělal na pořádné drama svou další trefou da Costa, avšak na víc se Francouzi nezmohli a Norové si připsali první tři body na turnaji.

Norsko – Francie 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Branky: 26. K. A. Olimb, 30. Thoresen, 50. Thoresen – 39. da Costa, 50. da Costa

V Kolíně nad Rýnem večer odehrálo svoje druhé utkání na MS Německo, které vyzvalo silné Švédy. Zaplněná LANXESS arena sledovala zajímavý duel. Podle očekávání se do vedení dostalo Švédsko, ale před koncem periody srovnal na 1:1 Hager. Krátce po přestávce vrátil hostům náskok Rask, jenže Němci znovu vyrovnali dorážkou Gogulla. Ještě před sirénou se ovšem prosadili Omark a Brodin a Švédové si ve třetí třetině tři body pohlídali. Landeskog a poté Nylander dvěma góly pečetili výhru Švédska.

Německo – Švédsko 2:7 (1:1, 1:3, 0:3)

Branky: 17. Hager, 26. Gogulla – 7. Ekman-Larsson, 21. V. Rask, 36. Omark, 40. Brodin, 50. Landeskog, 51. Nylander, 52. Nylander