12.01.2012 | Robert Reichel

Utkání reprezentace U16 s Rusy očima Roberta Reichela

Ještě před vánočními svátky jsme sehráli s reprezentací hráčů do šestnácti let tři utkání proti stejně starým Rusům. Přestože jsme toto družstvo na začátku sezóny v Salcburku porazili, tentokrát jsme na něj třikrát nestačili. Trenérské veřejnosti předkládám hodnocení této akce.

Charakteristika herního projevu českého týmu

Pozitiva:
Bylo dobře, že jsme mohli hrát tři utkání s Ruskem a porovnat si, jak na tom jsme. Zápasy nám otevřely oči. Stejné mužstvo jsme totiž v létě v Salcburku dvakrát porazili. Po čtyřech měsících jsme však na něj nestačili. Víme, na čem máme pracovat.

Negativa:
V zápasech proti Rusku se projevily velké rezervy v kondici. Nebudu hodnotit, jestli kluci v klubu trénují jinak nebo málo. Od nás dostávají informaci, jak a na čem mají pracovat. Ukázalo se, že nám chybí dynamika prvních tří kroků. Máme problém prosadit se na malém prostoru ve hře jeden na jednoho. Z toho pramení, že máme hodně vyloučených. Zaostávali jsme třeba i při vhazování. Rozehrávka od obránců byla pomalá. Neměli jsme sílu přejít rychle do protiútoku. V útočném pásmu se neudržíme na puku, takže s ním potom ani nemůžeme jít do brány.

Nasazení, charakter, projev v situacích pod tlakem:
Nemůžu říct, že kluci nechtějí makat, ale chybí nám síla ve zmíněných věcech. Když nebude kondice, nemůžeme hrát agresivní hokej. To bylo naše krédo v Salcburku. Vím, že tenhle recept funguje. Jenže potřebujeme k němu kondici a na té musíme hodně zapracovat. Klubům bych doporučil, aby s hráči pracovali na dynamice, intenzitě tréninku. Není důležitá délka, ale intenzita. Důležitá je taky práce na suchu, posilování dolních končetin, odrazová síla, běhání. V lednu jsme pozvali dvacet hráčů z Čech a Moravy k přípravným zápasům, následně jsme naplánovali kemp v Havlíčkově Brodě, abychom byli připraveni na vrchol sezóny – "Turnaj čtyř"  na začátku února.

Herní projev ruského týmu

Rusko mělo velmi kreativní hráče, kteří nás převyšovali ve všech směrech. Měli výborné přesilovky, dobře bruslili, dohrávali osobní souboje. Hodně pracovali, zlepšili se. Naše a jejich základna se samozřejmě nedá srovnat, ale jejich výběr zjevně udělal obrovský skok. V srpnu nebyl na takové úrovni. Budu se snažit, aby takový pokrok udělali i naši kluci. Rád bych s nimi víc pracoval na minikempech – aspoň jednou za měsíc bychom byli spolu od pondělí do čtvrtka, na zbytek týdne by se vrátili do klubů.