28.12.2013 | Ladislav Vácha

USA a Švédsko deklasovaly své soupeře

Mistrovství světa dvacetiletých se už blíží ke své polovině. Během jeho čtvrtého hracího dne se ve švédském Malmö odehrály další dva zápasy základních skupin. Úřadující mistři světa ze Spojených států amerických uštědřili tápajícímu Německu debakl 8:0, na ledě Malmö Areny potom domácí Švédi rozstříleli ve skandinávském derby Norsko 10:0.

Německo je na turnaji otloukánkem

Hodně nepříjemnou úlohu zatím zastávají na turnaji mladí hokejisté z Německa. Nejenže dosud neuhráli ani bod, ale všichni soupeři si na nich zatím nahánějí skóre. Ne jinak tomu bylo v souboji se Spojenými státy americkými, které se ujaly v úvodní dvacetiminutovce dvoubrankového vedení po trefách Hudsona Fashinga a Nicolase Kerdilese. 

Obrázek hry se nezměnil ani v prostřední části. Papírový favorit i nadále tahal za delší konec pomyslného provazu a dalšími čtyřmi ranami srazil svého evropského soka do kolen, z nichž se už svěřenci kouče Hofnera zvednout do napřímené polohy nedokázali. Navíc přišli o svého kapitána Leona Draisaitla, který dostal trest do konce utkání.

V závěrečném dějství si už Američané vítězství utéct nenechali, když přidali ještě dva góly a stanovili skóre na konečných 8:0. Znovu potvrdili, že na turnaji hrají ve velké formě. Dosud ještě neztratili ani jeden bod. 

Německo – USA 0:8
Branky a nahrávky: 9. Fashing (Copp, Skjei), 12. Kerdiles (Hinostroza), 23. Butcher (Eichel, Erne), 24. Hinostroza (Copp), 32. Barber (Grzelcyk, Stepan), 34. Grzelcyk (Hinostroza), 51. Santin (Grzelcyk, Kerdiles), 54. Hinostroza (Shore).

Tři korunky nedaly skandinávskému rivalovi šanci

Zcela suverénně si zatím počíná i domácí výběr, který do souboje se svým konkurentem ze Skandinávského poloostrova vstupoval jako jasný favorit a své fanoušky nenechal v zaplněné Malmö Areně na pochybách.

Z Norska si Švédové udělali trhací kalendář. Po dvou třetinách vedli jednoznačně 6:0 a k radosti svých příznivců nakonec zaokrouhlili výsledek na pro soupeře potupnou desítku. Stejně jako USA si v dosavadním průběhu šampionátu vedou bezchybně. 

Norsko – Švédsko 0:10
Branky a nahrávky: 4. Olofsson (Johnson, Wennberg), 9. Burakowsky (de la Rose, Lindholm), 16. Burakowsky (Olofsson, Forsberg), 22. Hagg (Sorensen, Wallmark), 26. Burakowsky (Sorensen), 30. Collberg (Forsberg, Lindholm), 44. Norell (Collberg, Wennberg), 47. Wennberg (Collberg), 52. Lindholm (Forsberg, Olofsson), 58. Sorensen (E. Karlsson, Sundqvist).