27.05.2013 | Tisková zpráva

Úprava řádů otevírá prostor pro uplatnění mladých hokejistů

Úprava řádů, přijatá výkonným výborem ČSLH, otevírá prostor pro širší uplatnění mladých hokejistů v nejvyšších domácích soutěžích. V sezóně 2013/14 budou moci kluby extraligy a první ligy zařadit na soupisku k utkání 22 hráčů, z toho 2 brankáře a 15 hráčů bez věkového omezení včetně cizinců. Na zbývající místa mohou využít nejvýše 3 hráče ve věku dvacet až dvaadvacet let a devatenáctileté či mladší hokejisty. Od sezóny 2014/15 bude počet hráčů bez věkového omezení snížen na 14.
Úpravu připravovala od června 2012 trenérsko-metodická komise ČSLH a od listopadu 2012 pracovní skupina pod vedením člena výkonného výboru ČSLH Bedřicha Ščerbana, složená z 5 zástupců extraligy, 2 zástupců první ligy a 2 zástupců ČSLH. Jednotlivé, v úvahu připadající varianty byly projednávány na valných hromadách Asociace profesionálních klubů ledního hokeje. 

Nové pravidlo by mělo usnadnit přechod juniorských hokejistů mezi dospělé, omezit předčasné odchody do zahraničí, pomoci klubovým rozpočtům a přispět k lepším výsledkům mládežnických reprezentací.

Jeho přijetí bylo mimo jiné motivováno dlouhodobým trendem poklesu počtu mladých hráčů v nejvyšší domácí soutěži. Zatímco v sezóně 1998/99 v ní nastoupilo více než 100 dvacetiletých a mladších hokejistů, v sezóně 2012/13 klesl jejich počet na 28, nejméně v historii české extraligy. Ve švédské nejvyšší soutěži se jich ve stejné sezóně představilo 96, ve finské 58, v KHL 47 a ve švýcarské 46. Více než 30 utkání sehrálo ve švédské nejvyšší soutěži 23 hokejistů ročníku 1993 a mladších, ve finské lize 15, v KHL 9 a ve švýcarské nejvyšší soutěži 7 hráčů, zatímco v extralize 3.

Podobně vyznívá srovnání na vrcholných mezinárodních turnajích. Na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let figurovalo v mužstvech Finska, Ruska, Švédska nebo Švýcarska 10 – 15 hráčů, kteří nastupují v nejvyšší domácí soutěži, zatímco ve výběru České republiky se jich objevilo 5.

ČSLH registruje po přijetí nového pravidla první návraty hokejistů z nižších zámořských soutěží a věří, že úprava napomůže k tomu, aby mladí hráči předčasně neodcházeli do zahraničí.

Úprava řádů navazuje na další kroky, které ČSLH v této oblasti v minulosti provedl, ať už jde o zápasový program mládežnických reprezentací, povinné reprezentační smlouvy, změny ve struktuře soutěží nebo o projekt Akademií ČSLH.

Při tiskové konferenci byl představen rovněž rámcový návrh smlouvy mezi NHL a IIHF, resp. národními federacemi včetně ČSLH. Bude-li smlouva přijata, kluby by mohly za přestupy hráčů do NHL inkasovat do roku 2017 240 – 325 000 USD a po roce 2017 260 – 350 000 USD. V případě nepřímého přestupu, kdy odchovanec přestupuje z jiné než mateřské země, by se částka pohybovala v rozmezí 25 – 30 000 USD.

Smlouva, která by měla platit do roku 2020, obsahuje také závazek klubů NHL uvolňovat hráče, kteří působí v nižších zámořských soutěžích, na mistrovství světa dvacetiletých nebo závazek vzájemné spolupráce na projektech jako jsou Světový pohár a Victoria Cup či výměnné programy pro trenéry a rozhodčí.          

Příloha - Grafy a tabulky