18.02.2019 |

Upozornění ministerstev školství a vnitra

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo vnitra požádaly členské svazy ČUS o spolupráci při aktivitách, omezujících nevhodné používání státní vlajky České republiky sportovními fanoušky. V dopise mimo jiné upozornily, že státní symboly ČR je třeba používat v souladu se zákonem č. 352/2001 Sb.

„Dlouhodobě se potýkáme s problémem nedodržování zákona č. 352/2001 Sb. o užívání státních symbolů České republiky ze strany řady sportovních fanoušků,“ stojí v dopise. „Konkrétně jde o to, že sportovní fanoušci popisují státní vlajky ČR nebo jejich napodobeniny různými nápisy, především nápisy obcí, z nichž pochází nebo jmény sportovců, kterým fandí. Ustanovení § 9 písm. j) zákona o užívání státních symbolů přitom opatřovat státní vlajku ČR jakýmkoli textem, vyobrazením, obrazem, znakem nebo odznakem zakazuje.“ „Navíc v mnoha případech sportovní fanoušci neužívají přímo státní vlajku ČR tak, jak ji vymezuje zákon, ale její napodobeninu s jiným poměrem stran (případně i jinou velikostí modrého klínu). Popisování napodobenin státních vlajek ČR sice potom není výslovně v rozporu se zákonem, jde však o jednání velmi nevhodné, které nepřispívá k důstojnosti užívání české státní symboliky.“

V uvedené souvislosti se obě ministerstva obrátila na členské svazy ČUV, aby fanoušky na uvedená zákonná omezení upozornily s tím, že případné písemná sdělení (názvy měst a obcí, jména sportovců) je třeba psát jinam než na státní vlajku, například na samostatné transparenty.