19.11.2014 | Tisková zpráva

Uplatňování závěrů VH APK LH v Tipsport extralize

Na základě dohody z včerejší valné hromady Asociace profesionálních klubů ledního hokeje rozeslal ředitel ELH Josef Řezníček klubům dopis, ve kterém upozornil, že rozhodčím bylo uloženo postupovat striktně podle čl. 28 Pravidel ledního hokeje a zamezit tak jakýmkoli diskusím hráčů s výjimkou kapitánů a jejich asistentů s rozhodčími.
V čl. 28 Pravidel ledního hokeje je mimo jiné uvedeno, že diskuse s rozhodčími k výkladu pravidel je povolena pouze řádně označeným kapitánům nebo jejich asistentům, a to pouze v případě, že jsou na ledě a nebyli sami potrestáni.

Pokud kapitán ani jeho asistent na ledě nejsou, mohou z hráčské lavice přijet jakoukoli situaci projednat pouze tehdy, byli-li k tomu rozhodčím vyzváni. V případě, že kapitán přijede z hráčské lavice bez vyzvání, bude hlavním rozhodčím odeslán zpět a hlavní trenér bude varován, že druhé podobné provinění bude mít za následek osobní trest.

V čl. 28 je rovněž uvedeno, že protest týkající se oprávněnosti vyloučení není věcí vztahující se k výkladu pravidel a není dovolen. Hráč, který uložení trestu rozporuje, bude potrestán osobním trestem.

„Zjistili jsme, že řada trenérů a hráčů toto ustanovení podrobně nezná,“ uvedl ředitel ELH Josef Řezníček. „Proto jsem na základě včerejší dohody kluby požádal, aby o něm neprodleně trenéry a hráče informovaly. Snažíme se tak předejít zbytečným nedorozuměním.“

Ředitel ELH Josef Řezníček kluby také informoval, že vzhledem k rostoucímu podílu hráčů domácích soutěží v juniorské reprezentaci bude v době závěrečné přípravy a průběhu mistrovství světa hráčů do dvaceti let přerušena účinnosti části pravidla upravujícího zařazování mladých hráčů na soupisky k utkáním v obou nejvyšších soutěžích.

Článek 3.5 Herního řádu ELH byl upraven v tom smyslu, že v období 13. 12. 2014 – 6. 1. 2015 mohou kluby zařadit na soupisku k utkání maximálně 22 hokejistů, z toho 2 brankáře a 20 hráčů, z nichž nejvýše 17 může být ve věku do 23 let a starších (ročník 1991 a starší) včetně všech cizinců bez rozdílu věku.

Kluby se na včerejší valné hromadě APK LH jednomyslně dohodly, že s výjimkou již schválených změn nebude žádné další přeložení utkání nejvyšší soutěže do období platnosti výjimky, tj. do období 13. 12. 2014 – 6. 1. 2015, povoleno.