28.12.2017 | Klára Petrásková

U20: Češi nestačili na Švédy, Slovensko zaskočilo USA. Rusko a Finsko nezaváhaly

Česká dvacítka nastoupila do duelu s papírově silnějšími Švédy, překvapit jako proti Rusku se jí ale nepovedlo. Přestože po první třetině národní tým zlepšil hru, dotáhnout skóre už nedokázal a prohrál 1:3. V dalších zápasech se radovali Rusové s Finy, překvapivou výhru nad favorizovaným celkem Spojených států získalo Slovensko.

Finsko – Dánsko 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Koppanen (Välimäki, Heiskanen), 7. A. Räsänen (Tolvanen, Jokiharju), 36. Välimäki (Heiskanen, Vaakanainen), 38. Jokiharju (Koivula) – 22. Krag Christensen (Röndbjerg, Setkov).

V souboji mezi Finskem a Dánskem se překvapení nekonalo. Hokejisté Finska se ujali vedení hned ve 3. minutě, o chvíli později odskočili už na rozdíl dvou branek. Krátce po příchodu z kabin sice Dánové soupeřův náskok snížili, jenomže neuhlídali dvě z až těžko uvěřitelných 29 finských střel. Do poslední části hráči Suomi šli s pohodlným náskokem i herní převahou a výhru 4:1 už si vzít nenechali. Velmi zajímavá je zápasová statistika střeleckých pokusů – 62:7 pro Finy!

Rusko – Švýcarsko 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 11. K. Sjomin (Sokolov), 39. K. Kostin (Svečnikov, Sjomin), 52. Kajumov (K. Kostin), 59. Ivanov (Svečnikov), 59. Abramov (Sokolov) – 21. Miranda (Kurashev, Maillard), 43. Jäger (Heim, Sigrist).

Ačkoliv výsledek tomu neodpovídá, partie mezi Rusy a Švýcary byla po většinu duelu vyrovnaná. Ještě v 51. minutě svítilo na tabuli skóre 2:2, pak však reprezentanti Ruska již potřetí v zápase odskočili soupeři do jednobrankového rozdílu. Ten v 59. minutě postupně navýšili klasickým gólem a trefou do prázdné brány a po úvodním nezdaru s Čechy slavili první výhru na turnaji.

Švédsko – Česko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Davidsson (Jonsson Fjällby, G. Gustafsson), 20. Pettersson (A. Nylander, Dahlin), 45. A. Nylander (Dahlin) – 40. Zadina (Nečas, Hájek).

Sestava Česka: Škarek – Hájek, Budík, Král, Galvas, Šalda, Vála – Zachar, Chytil, Safin – Zadina, Nečas, Pavlík – Kaut, Reichel, Michnáč – Kurovský, Hrabík, Kodýtek.

Národní tým vstoupil do klání se Švédy s cílem navázat na vítězství se sbornou, to se mu ale nepovedlo. Hokejisté Tre Kronor v první třetině úřadovali a výsledkem bylo dvoubrankové vedení. Z něj sice Češi polovinu ukrojili v závěru druhé dvacetiminutovky, když využili početní výhodu, Švédové ale odpověděli krátce po přestávce. Svou druhou využitou početní výhodou odskočili na 3:1 a skóre udrželi až do závěrečné sirény. Česká dvacítka nepředvedla proti favoritovi špatný výkon, na body to ale tentokrát nestačilo.

Trenér Filip Pešán o zápase: „Do zápasu jsme vstoupili trošku bázlivě, bohužel jsme měli dvě laciná vyloučení, která zastavila naši konsolidovanou hru ze začátku zápasu a dodala Švédům sebevědomí. Ve druhé třetině se projevila naplno naše možná síla, kdy jsme Švédy zatlačili. Tam viselo na vlásku více gólů než jeden. Bohužel si myslím, že zápas poté dolomila naše neproměněná dlouhá přesilovka pět na tři a další laciný faul. V oslabení jsme poté inkasovali gól na 3:1, a to zápas rozhodlo.“

Obránce Vojtěch Budík o zápase: „Byl to těžký zápas. Švédsko bylo o trochu lepší, měli více šancí a střel než my. V první třetině jsme trošku zaostávali, ve druhé jsme se zlepšili a byli lepší. Bohužel, vstřelili dva góly v přesilovce. Byl to vyrovnaný zápas, měli zkrátka více štěstí.“

USA – Slovensko 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 32. B. Tkachuk (Poehling, J. Anderson), 57. Mittelstadt – 25. Krivošík (Buček), 56. Krivošík (Buček), 58. Buček

Ve třech čtvrtečních zápasech se překvapení nekonalo, v tom čtvrtém ano. Slováci se oklepali z debaklu s Kanadou a do souboje s USA nastoupili s odhodláním. Na jejich první i druhou branku sice Američané zareagovali a ještě v 58. minutě byl stav utkání 2:2, jenže 68 vteřin před třetí sirénou se po nádherné individuální akci prosadil Buček a poslal Slovensko do vedení. Spojeným státům už nestačila na vyrovnání ani power-play, brankář Durný pomohl Slovákům k senzačnímu vítězství 3:2 43 úspěšnými zákroky.