20.08.2013 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Turnaj pěti reprezentačních výběrů U17 v Trnavě očima trenérů

Hráči do 17 let se v polovině srpna zúčastnili prvního turnaje sezony 2013/14, který se konal ve slovenské Trnavě. Kromě našeho týmu se akce zúčastnily také reprezentační výběry Spojených států, Švýcarska, Slovenska a Německa. Před akcí jsme absolvovali třídenní soustředění v Břeclavi, po kterém jsme se přesunuli do dějiště turnaje v Trnavě. Na akci bylo pozváno celkem 23 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 13 útočníků).

Průběh utkání

V třídenní tréninkové přípravě jsme opakovali zásady herního konceptu, na kterém dlouhodobě pracujeme. Defenzivní fáze – napadání, obrana středního pásma, krytí obranného pásma a oslabení. Ofenzivní fáze -  založení útoku, přechod do útočného pásma a přesilové hry.

Úvodní utkání turnaje jsme sehráli proti USA. Pro náš tým se jednalo o první zápas sezony. Utkání se nám nevydařilo dle představ. Dlouho byl stav 0:0, ale v polovině prostřední třetiny několik našich individuálních chyb umožnilo soupeři jít do vedení 3:0. V závěrečné třetině jsme dotahovali, ale mužstvo USA vždy kontrolovalo výsledek. Byli horším týmem, co se týká dodržování herního konceptu, i v individuálních činnostech.

Druhé utkání jsme sehráli s domácími Slováky. Zápas měl od první do poslední minuty vysoké tempo. V úvodu byli Slováci aktivnější, jejich převaha vyvrcholila brankou v přesilové hře. Nám se podařilo rychle vyrovnat a gólem v přesilové hře jsme šli do vedení. Ve druhé třetině jsme dominovali a soupeři odskočili na tříbrankové vedení. Jasná převaha přinesla ještě další šance, které jsme bohužel nevyužili ke zvýšení náskoku (nastřelili jsme tři tyče). Přestože soupeř dotahoval, vítězství jsme si nenechali vzít.

V třetím utkání byl naším soupeřem tým Švýcarska. Opět velmi vysoká kvalita v bruslení a organizace hry, problém měli v proměňování brankových příležitostí. Z naší strany se jednalo o zlepšení výkonu co do četnosti střel na branku a s tím spojená zvýšená produktivita. Vítězství bez obdržené branky bylo nejlepším důkazem dobré defenzivní fáze hry, která se zlepšila především v dobrém napadání soupeře a čtení hry hráčů bez kotouče.

Poslední utkání turnaje jsme odehráli s Německem. Zápas se opět odehrál ve vysokém tempu. Soupeř výborně bruslil a proti jejich hernímu konceptu, spojenému s tradiční houževnatostí, bylo těžké se prosadit. V každé třetině jsme dali po jedné brance a po zopakování velmi dobrého výkonu v defenzivní fázi hry jsme utkání dovedli k vítězství.

Na kvalitním turnaji jsme odehráli čtyři náročná utkání v pěti dnech a celkové druhé místo za suverénním týmem USA považujeme za úspěch. V průběhu turnaje (od prvního do posledního utkání) se náš herní projev zlepšoval. Ceníme si tří vítězství, velmi vysoko hodnotíme fakt, že poslední dvě utkání jsme odehráli bez obdržené branky, přestože se jednalo o kvalitní utkání s nepříjemnými soupeři.

Pozitiva:
  • Postupné zlepšování v plnění herního konceptu
  • Produktivita v celém turnaji (13 vstřelených branek ve 4 utkáních)
  • Defenzivní fáze hry v posledních dvou utkáních (dvě čistá konta)
Negativa:
  • Nedodržování  herního konceptu v prvních utkáních turnaje

Charakteristika hry soupeřů

Charakteristika hry USA:
Velmi vysoká úroveň dovedností s intenzitou bruslení a precizním provedením v herním konceptu. Nekompromisní řešení střeleckých situací.

Charakteristika hry Slovenska:

Velmi dobrý výkon, individuální schopnosti hráčů, včetně bruslařských dovedností,  jsou na vysoké úrovni a jsou podpořeny zvládnutým herním systémem.

Charakteristika hry Švýcarska:
Velmi vysoká intenzita bruslení, vynikající rychlý přechod do útočné fáze. Vyrovnanost všech hráčů ve všech činnostech, v celém turnaji se potýkali s menší produktivitou.

Charakteristika hry Německa:
Všichni hráči velmi dobré fyzické parametry plus všichni výborní bruslaři. Výborně zvládnuta organizace hry, kompaktnost celé pětice v útočné i v obranné fázi utkání. Individuálně taktická vyspělost hráčů na vysoké úrovni.