06.09.2011 | Miroslav Přerost

Turnaj čtyř reprezentací U20 v Rusku očima Miroslava Přerosta

V poměrně krátké době absolvoval tým do dvaceti let kvalitní herní prověrku v rámci turnaje čtyř zemí. Mužstva Ruska, Švédska a Finska přivezly na turnaj kvalitní týmy s hráči, kteří již našli pevné místo v domácích soutěží dospělých. Náš tým byl po dohodě s našimi kluby oslaben o hráče bojující o místo v extraligových týmech a hráče, kteří se již vrátili do svých zahraničních klubů.
Ideou pro vytvoření tohoto týmu byla snaha dát příležitost dalším hráčům a to především z extraligy juniorů. V mužstvu se objevilo 10 nových útočníků a tři obránci. Jednalo se převážně o hráče, kteří neabsolvovali žádný z přípravných kempů. V rámci přípravy jsme absolvovali 5 tréninkových jednotek, které jsme zaměřili na organizaci hry. V začátku jsme měli problém s intenzitou prováděných cvičení a nízkou úrovní dovedností, což se postupem času zlepšovalo.

V prvním utkání s Rusy se nám dařila hra, při které jsme vycházeli ze zkušeností z předcházejících utkání. Dokázali jsme eliminovat hru soupeře ve středním pásmu a tím se nám dařilo přečíslovat soupeře z rychlých protiútoků. Naši hráči dobře reagovali na hru soupeře a srovnali se i s intenzitou hry. Druhé a třetí utkání měla stejný průběh. Proti rychlosti hráčů Finska a Švédska jsme nenašli protizbraň. Mnozí hráči, především útočníci, nebyli schopni se rychlostně srovnat. Velké problémy jsme měli s čtením hry a reakcí na změny ve hře. Dostávali jsme se pod tlak už tím, že jsme prohráli velké množství osobních soubojů v malém prostoru. Nedostatečnou byla i činnost v napadání soupeře. Největší problémy jsme měli v dobruslování situací a rychlostí reorganizace hry.  Jsem přesvědčen, že většina hráčů se s podobnými soupeři setkala poprvé.

Pozitivní stránky:  pouze v prvním utkání lze najít pozitiva
  • Dobrá organizace hry v našem obranném a středním pásmu
  • Hra v osobních soubojích
  • Hra v oslabení
Negativní stránky:
  • Nízká úroveň ind.dovedností – obecně
  • Rychlost pohybu a rychlost myšlení
  • Dobruslování – rychlost a organizace
  • Hra v oslabení – pomalý pohyb a vykrývání prostorů
  • Malý počet blokovaných střel
  • Nízká kvalita přihrávek – příjem a provedení
  • Malá podpora obránců v útočných aktivitách
  • Nízké nasazení a osobní přístup některých hráčů!!
  • Produktivita u hráčů ročníku 92

Herní projev soupeřů:

U všech soupeřů byl dominantní agresivní přístup k soupeři po ztrátě kotouče. Především u Týmu Švédska dochází k razantní změně herního systému. Základem pro tuto změnu je však jednoznačný posun v oblasti kondičního základu bruslení jednotlivých hráčů, důraz v osobních soubojích a vysoká kvalita techniky hole.

Tým Ruska tradičně spoléhá na vysokou individuální kvalitu klíčových hráčů (Kuzněcov) a jejich schopnost vytvářet přesilové situace v útočném pásmu. Pokud se podaří tyto hráče eliminovat, dochází k poklesu herní kvality mužstva.

Tým Finska byl složen s výborných bruslařů a jejich herní projev byl založen na kompaktním pohybu hráčů po kluzišti (nevytahovali útočníky od rozehrávajících obránců)a asi nejkvalitnější hře v přesilovkách. Finové patří dlouhodobě k nejlépe vybaveným hráčům v oblasti individuální obranná dovednost. A to především v blokování střel.

Výsledky utkání ČR:

CZE – RUS 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)  
branky: Švihálek

CZE – SWE 2:7 (0:1, 0:2, 2:4)
branky: Rousek, Strnad

CZE – FIN 2:7 (0:3, 1:3, 1:1) 
branky: Kolář, Fořt

Příprava a zázemí před cestou do Ruska byly na velmi slušné úrovni (Rokycany). Při pobytu v Rusku/Podolsk byly velké problémy s kvalitou a množstvím stravy. I přes protesty všech týmů (včetně ruského) se situace do skončení turnaje nezlepšila.

Ukázky napadání finského týmu v utkání se Švédskem