11.04.2011 | Luděk Bukač

Tři utkání reprezentace U16 na Slovensku očima Luďka Bukače

Série deseti zápasů, které s reprezentací hráčů do šestnácti let v dubnu sehrajeme, začala na Slovensku. V Trnavě jsme nastoupili ke třem utkáním a výsledkově se nám vůbec nedařilo. V prvním jsme prohráli 2:4, ve druhém 1:4 a ve třetím opět 2:4. V krátkém popisu se vrátím ke všem duelům a zmíním i výkony jednotlivých hráčů, které jsme na tuto akci pozvali.

První dubnová akce se nám výsledkově nevydařila. Slováci byli ve druhém a třetím zápase lepším týmem, byli herně chytřejší a měli i větší důraz. První zápas jsme si prohráli sami. Měli jsme několikrát možnost zvýšit náš náskok na dvě rozdílové branky, několik šancí jsme zahodili.  Pět minut před koncem jsme začali dělat poziční chyby ve vlastní obranné třetině, na vývoj jsme reagovali oddechovým časem. Po oddechovém čase jsme dostali během 7 vteřin (!!!) dvě branky, které zápas otočily. Něco neskutečného, při první brance jsme nechali samostatně stojícího hráče před naším brankařem, druhá padla po vhazování ve SP a následném nahození a dorážce, kdy brankář neudržel kotouč. Šlo o nepozornost a nedůslednost hráčů.

Jelikož je náš dubnový program nabitý, zejména díky dohrávce tří zápasů s Ruskem, rozhodli jsme se dát proti Slovensku příležitost novým hráčům, kteří se prosazovali v ELMD a na mistrovství republiky MD. Jediným hráčem, který hrál pravidelně ELSD byl Martin Kohout ze Vsetína.

V ročníku 1995 máme v této sezóně celkem 24 hráčů, kteří odehráli polovinu zápasů ELSD. Z těchto hráčů jich 15 hraje ve svém klubu nějakou výraznější roli, to znamená, že hrají přesilovky a oslabení. Jde o základ reprezentačního mužstva. Z brankařů nemáme prakticky nikoho, kdo by za SD pravidelně chytal, Slováci mají pět brankařů, kteří jsou jedničkami ve svých týmech.

Sledoval jsem mistrovství republiky MD, některé zápasy měli i solidní úroveň. Někteří hráči jsou herně slušní, celkově jak žáci, tak i mladší dorostenci mají solidní techniku hole. Velký problém je však v intenzitě, kterou nemáme. Vše je v aerobním tempu, bez rychlého kroku, prakticky bez osobních soubojů. Hráči při přesilové hře bez problémů zavezou kotouč do třetiny, pak s ním chvíli driblují, rozhlíží se, ale nikdo k nim rychle nepřistoupí. Ti samí hráči, z mistrovství republiky jsme nominovali proti Slovákům 5 hráčů z Vítkovic, 4 z Plzně, 2 z Budějovic, 2 z Brna, 1 z K. Varů, najednou proti Slovákům neměli na nic čas.

V první zápase jsme byli schopni soupeře přebruslovat, hrát do těla, nejsme však schopni při maximální intenzitě akce dotáhnout do zdárného konce. Ve druhém a třetím zápase jsme dostatečnou intenzitu neměli. V kádru byli hráči, kteří udělají v ELMD 60 až 70 kanadských bodů, někteří však proti Slovákům ani nevystřelili na branku. Vůbec nechceme vybrané hráče zatracovat, ale všichni musí zásadně zapracovat na dynamice, síle dolních končetin. Musí v příštím roce hrát významnou roli v mužstvech ELSD, aby se s nimi mohlo dál počítat.

Vůbec nechci snižovat úroveň slovenského mužstva, mají výborný ročník a mnoho šikovných hráčů, ale úroveň světové špičky je ještě daleko výš. Naše národní mužstvo může v budoucnu udělat solidní výsledek pouze v nejsilnějším složení. Zároveň musím říct, že jsme kvitovali možnost pozvat hráče druhého sledu, někteří mohou do budoucna vyspět a prosadit se.

Na základě výkonnosti na mistrovství republiky jsme pozvali brankáře Pavla Jekla, který nezklamal. Solidně zahrál Václav Pašek z Českých Budějovic, Roman Přikryl, Tomáš Andrlík, David Němeček všichni z Plzně, Martin Kohout ze Vsetína a Dominik Mašín ze Slávie. Tyto hráče budeme zvát na letní soustředění.