16.05.2014 | Jakub Mezlík, Pavel Kuba

Tři týmy v Minsku zůstávají bez porážky

Páteční hrací den na mistrovství světa nabídl po dvou utkáních v každé aréně. Kanada a Švédsko proti papírově slabším soupeřům roli favorita splnily bez zaváhání, Američané a Finové se radovali až po prodloužení, respektive samostatných nájezdech.

Kanada s Itálií překvapení nedopustila

Duel mezi hokejovou velmocí z Kanady a italským trpaslíkem měl předpokládaný průběh. Italové sice prvních deset minut dokázali hrát s Kanadou vyrovnaný hokej, ve zbytku utkání ale již dominovaly javorové listy. Kanaďany nastartoval ve 14. minutě gól Joela Warda, po kterém dopravili svěřenci trenéra Tipetta do italské brány ještě dalších pět přesných zásahů.

Vstřelenou brankou se však prezentovali i Italové, na začátku třetí třetiny korigoval nepříjemně se vyvíjející výsledek útočník Borrelli. Další góly ale Italové přidat nedokázali, čímž jen potvrdili, že jejich hlavní slabina na šampionátu spočívá v koncovce. Za pět odehraných zápasů mířili střelci z jihu Evropy přesně do černého jen ve čtyřech případech.

Kanada – Itálie 6:1

Góly a nahrávky: 14. Ward, 22. Hodgson, 27. Chimera (Ward, Scheifele), 30. Turris (Read), 37. Hodgson (Schenn, MacKinnon), 57. Schenn (MacKinnon, Huberdeau) – 42. Borrelli (Johnson, Scandella).

Švédsko si upevnilo první místo v tabulce

Další vítězství si na svůj účet připsali hokejisté Švédska, kteří den po těsně výhře nad Francií přemohli Slovensko poměrem 3:1. Stejně jako ve čtvrtek proti Francouzům, tak i v pátek proti Slovensku, dopomohl velkou mírou k tříbodovému vítězství tří korunek brankář Anders Nilsson. Ten za svá záda pustil pouze šťastnou trefu Marinčina z poloviny utkání, jinak byl hlavní příčinou neúspěšných slovenských útoků. Švédové aktuálně vévodí tabulce skupiny A, na svém kontě mají 14 bodů.

Svěřenci trenéra Mårtse ke své výhře nakročili již v první třetině, kterou vyhráli 2:0. Po trefě Nyquista skóroval jedenáct vteřin před první sirénou ještě Backlund, čímž vyhnal z brány brankáře Jána Laca. Jeho místo zaujal od druhé třetiny náhradník Janus, který za svá záda pustil jediný puk, slovenský tým ale k potřebné výhře nedotlačil. Cesta slovenských hokejistů do čtvrtfinále turnaje se díky prohře se Švédskem rázně zkomplikovala.

Švédsko – Slovensko 3:1

Góly a nahrávky: 11. Nyquist (Axelsson), 20. Backlund (Lindström), 42. Nygren (Klasen) – 30. Marinčin (Réway, Tatar).

Američané se trápili s Kazachy

Hokejisté Spojených států v utkání proti outsiderovi dvakrát prohrávali, vždy se jim ale povedlo vyrovnat a ve 36. minutě se díky brance Matta Donovana dostali do vedení. Zdálo se, že Kazachstán tato branka definitivně zlomí, ale hokejisté vedení finským trenérem Selinem se nevzdali.

V 54. minutě zařídil Kazachům alespoň bod svým druhým gólem v zápase Roman Starčenko. V prodloužení už dominovaly Spojené státy a svůj tlak při hře čtyři na čtyři brzy přetavily ve vítěznou branku. Postaral se o ní nejmladší a zároveň nejproduktivnější obránce mistrovství světa Seth Jones.

USA – Kazachstán 4:3 po prodl.

Góly a nahrávky: 19. Smith (Nelson), 24. Jones (Smith), 36. Donovan (Gaudreau), 62. Jones (DeKeyser, Gaudreau) – 15. Starčenko (Upper, Dallman), 22. Romanov (Panšiv, Lakiza), 54. Starčenko (Antropov).

Švýcaři vyrovnali, pak padli v nájezdech

Svěřenci Erkky Westerlunda se v posledních zápasech prezentovali velmi pevnou obranou v čele s výborně chytajícím Pekkou Rinnem a v podobném duchu začali i v pátečním utkání. Finové se dostali do vedení v 6. minutě po Kivistövě trefě, druhý gól přidal v prostřední třetině kapitán Olli Jokinen.

Ve třetí části ale Švýcaři zabrali a po trefách Reta Suriho a Romana Josiho se jim povedlo srovnat skóre. V prodloužení měli navrch Finové, ale nedokázali využít ani přesilovku čtyř proti třem. Nakonec však vybojovali bonusový bod v nájezdech, jediným úspěšným střelcem byl až v páté sérii Iiro Pakarinen.

Finsko – Švýcarsko 3:2 po s.n.

Góly a nahrávky: 6. Kivistö (Immonen, Salomäki), 33. Jokinen (Haula), rozhodující nájezd Pakarinen – 42. Suri (Fiala), 57. Josi (Romy, Suri).