06.05.2017 | Jakub Borovský

Třetí den nabídl v Kolíně i Paříži gólové hody a překvapení k tomu

Třetí den hokejového mistrovství světa v Paříži a Kolíně nad Rýnem nabídl zatím nejvíce gólové radosti. V šesti utkáních padlo dohromady 42 gólů, tedy v průměru sedm na zápas. Nejvíce branek nestříleli Rusové, kteří skórovali hned desetkrát a vyhráli 10:1. Největším překvapením bylo vítězství Francie nad Finskem. Domácí hokejisté si po velmi dobrém výkonu a výsledku 5:1 připsali zaslouženě první tři body na turnaji.
Kanaďané potvrdili v zápase proti Slovinsku roli jasného favorita. Už na konci první třetiny měli v pařížské hale Bercy třígólový náskok, který i nadále zvyšovali. Největší hvězdou utkání byl MacKinnon, který už ve 26. minutě zkompletoval brankou na 5:0 hattrick. Ve 36. minutě se prosadili také Slovinci a možná doufali v takový závěr, jaký měli proti Švýcarsku. Ten se ale nekonal, Kanaďané odpověděli dvěma góly a branka Urbase dvě minuty před koncem pouze kosmeticky upravila skóre na 7:2 pro hráče s javorovým listem na prsou.  

Slovinsko – Kanada 2:7 (0:3, 1:3, 1:1)

Branky: 36. Muršak (Sabolič), 58. Urbas (Kranjc, Pretnar) – 5. Barrie (Simmonds, Konecny), 15. MacKinnon (Skinner, Barrie), 17. Point (Konecny), 25. MacKinnon (Giroux, de Haan), 26. MacKinnon (Marner, Barrie), 38. Marner (Konecny), 48. Skinner (MacKinnon, Barrie).

Zatímco v sobotním duelu proti Slovensku Italové hodně dlouho mysleli na vítězství, v neděli poznali v kolínské LANXESS areně soupeře o několik tříd výš. Rusové nedali italskému týmu vůbec žádnou šanci. Po první třetině vedli po gólech Andronova a Dadonova 2:0, po druhé třetině už svítilo skóre 5:1 a díky fenomenální třetí třetině nakonec slaví Rusové vítězství 10:1. Největší zásluhu na vysoké výhře měli čtyřbodoví Panarin (2+2), Kučerov (1+3) a Šipačov (0+4).

Itálie – Rusko 1:10 (0:2, 1:3, 0:5)

Branky: 24. Traversa (And. Bernard, Helfer) – 10. Andronov (Barabanov, Gavrikov), 19. Dadonov (Panarin, Šipačov), 25. Kučerov (Naměstnikov, N. Gusev), 36. Naměstnikov (Kučerov), 37. Panarin (Mozjakin, Šipačov), 44. S. Plotnikov (Kučerov, Naměstnikov), 46. Mozjakin (Šipačov, Panarin), 46. Naměstnikov (Kučerov), 51. Panarin (Mozjakin, Šipačov), 59. Andronov (Barabanov, Provorov).

O největší překvapení dne se postarali domácí Francouzi, kteří dokázali porazit favorizované Finsko vysoko 5:1. První gól vstřelil v 15. minutě Bellemare. Na začátku druhé třetiny dokázal vyrovnat Lehtonen, ze strany Finů to bylo ale vše. Dál se prosazovali k radosti domácích fanoušků už jen Francouzi. Vedení zařídil Roussel a díky brance Claireuxe vedli na konci druhé třetiny už o dva góly. V poslední dvacetiminutovce se navíc trefil opět Roussel a senzační vítězství a první tři body na konto pořádající země korunoval do prázdné branky Fleury. 

Finsko – Francie 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky: 22. Lehtonen (Pihlström, Rantanen) – 15. Bellemare (Rech, Hecquefeuille), 34. Roussel (Bellemare), 39. Claireaux (Janil), 49. Roussel (Rech), 58. Fleury (T. Da Costa).

Nemilé překvapení mají už za sebou také hráči USA, když v úvodním duelu kolínské skupiny A prohráli s domácími Němci 1:2. Další zaváhání už připustit nechtěli, což se jim také podařilo. První branku vstřelil v 6. minutě Lee, na 2:0 zvyšoval Keller. Dánové rychle snížili díky Madsenovi, Američan Gaudreau ale získal ještě do první sirény dvoubrankové vedení zpět. Trefou Hardta se Dánsko dostalo na začátku druhé části opět na dostřel, dál už ale proměňovali šance jen hráči USA a na konci se radovali z výhry 7:2. 

USA – Dánsko 7:2 (3:1, 3:1, 1:0)

Branky: 6. Lee (J. Gaudreau, D. Larkin), 14. Keller (McAvoy, Schmaltz), 19. J. Gaudreau (D. Larkin), 35. Keller (Bjugstad), 38. Lee (Hanifin, Eichel), 38. B. Nelson (Schmaltz), 53. Keller – 17. Madsen (Ehlers, J. Jensen), 22. Hardt (Jakobsen).
Až večerní zápasy v obou městech narušily vysoký gólový průměr dne. V pařížské skupině B se utkaly Norsko, které mělo na kontě tři body za vítězství proti Francii, a dvoubodové Švýcarsko, jež porazilo Slovinsko na nájezdy. První gól viděli diváci v AccorHotels Areně až ve 33. minutě, kdy se prosadil Schäpi. Po necelých dvou minutách vedli Švýcaři už 2:0 díky brance Almonda. Na konečných 3:0 pro zemi helvétského kříže upravil ve třetí třetině Suter.  

Norsko – Švýcarsko 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky: 33. Schäppi (Loeffel, Almond), 34. Almond (Rüfenacht), 50. Suter (Almond).

K poslednímu kolínskému duelu naskočili národní týmy Lotyšska a Slovenska, prozatím neporažené týmy. Po první třetině vedli Lotyši po brance Spruktse 1:0. Také ve druhé dvacetiminutovce to byli oni, komu se povedlo vstřelit branku. Ve třetí části Slováci vykřesali naději deset minut před koncem, kdy se radovali z gólu Miklíka. Úsměvy ale východním sousedům Česka zmrazil po minutě a půl Džerinš a rozhodl o konečném výsledku 3:1. 

Lotyšsko – Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

Branky: 11. Sprukts (Rihards Bukarts), 28. Girgensons (Rihards Bukarts, Roberts Bukarts), 51. Džerinš (Cibulskis) – 50. Miklík (Dravecký, Haščák).