14.11.2011 | Zdeněk Pavliš

Trénink mimo led pro nácvik bruslařských dovedností

Trenérské veřejnosti předkládáme text s tématem "Trénink mimo led pro nácvik bruslařských dovedností". Jde o materiál zpracovaný podle anglického originálu Björna Kindinga. Dokument je možné stáhnout ve formátu PDF.
Pro rozvoj optimální úrovně bruslařských dovedností není dostačující jen vlastní trénink na ledě. Na kvalitní technice bruslení se podílí mnoho různých komponent. Tyto komponenty – jako je například rovnováha, flexibilita, koordinace, síla atd. – je nutné rozvíjet, aby umožnily hráči využít jeho potenciál pro bruslení. Pro urychlení  rozvoje je často trénink mimo led efektivnější, než vlastní trénink na ledě. V tréninku na ledě nacházíme příliš mnoho faktorů, které mohou efektivitu bruslařského tréninku limitovat.

Představme si, že budeme chtít rozvíjet sílu nohou. Většina trenérů by šla se svými hráči do posilovny a učila by je techniku provedení dřepů či jiných podobných cviků. Pokud by Vám však někdo poradil dělat dřepy na ledě s bruslemi na nohou, pravděpodobně byste toto cvičení nezařazovali. Zcela jistě budete souhlasit, že silový trénink je efektivnější a přináší menší nebezpečí zranění, pokud máte pevnou opěrnou plochu pro nohy.

Jestliže souhlasíte s tím, že hráč potřebuje mít silné nohy, aby se stal lepším bruslařem, tak pravděpodobně souhlasíte i s tím, že tento typ tréninku je vhodnější provádět v tréninku mimo led.

Samozřejmě, silový trénink na ledě je extrémní případ, ale ten samý vztah můžeme nalézt i u dalších faktorů bruslení, které chceme rozvíjet. Jestliže chcete rozvíjet rovnováhu, začít cvičení na tři milimetry širokém noži brusle a velmi kluzkém ledě, koordinovat pohyb současně spolu s vedením kotouče, tak to pravděpodobně nebude ta nejlepší cesta. A jestliže nejlepší způsob rozvoje flexibility (kloubní pohyblivosti) by byl na ledě, potom všechny naše ledové plochy by byly přeplněny gymnasty. A pokud by se koordinace nejlépe rozvíjela tehdy, když se  snažíme udržet rovnováhu na páru bruslí, potom by skokané do vody nemuseli při nácviku nových akrobatických skoků využívat trampolínu – mohli by je nacvičit na ledě.

Z uvedeného vyplývá, že  pro optimální rozvoj celkového  potenciálu hráče ledního hokeje je nezbytné kombinovat trénink na ledě  s tréninkem mimo led. A trénink mimo led je daleko více než jen rozvoj kondice a síly.
    
Trénink mimo led je pro hráče ledního hokeje především nácvik pohybových dovedností a koordinace.

Dokument "Trénink mimo led pro nácvik bruslařských dovedností" ke stažení