28.03.2014 | Vojtěch Jurák

Trénink a hlavně odpočinek. Juniorky se připravují na vrchol MS

Mistrovství světa žen do osmnácti let spěje ke svému závěru, už o víkendu jsou na programu semifinálové boje a zápasy o medaile. Češky se v sobotu střetnou s Američankami a před náročným duelem využily pátek, který je dnem volna, především k odpočinku a načerpání sil.
V kabině českých juniorek panuje po čtvrtfinálové výhře nad Švédkami velká spokojenost. Hráčky si pochvalovaly, jak celé utkání odehrály a jaký předvedly výkon. Velmi příjemné vzpomínky má na zápas také Martina Mašková, která trefou do prázdné branky v samotném závěru stvrdila české vítězství a postup do semifinále. Pro mladou reprezentantku to byl navíc první gól na mistrovství světa, a tak neskrývala, jakou z něj má radost.

„Jsem opravdu ráda za svůj první gól. Ten puk, se kterým jsem ho dala, jsem si nechala a mám na něm nadepsané, že je to moje první branka na mistrovství,“ prozradila Mašková. „Nebyla to však jen moje zásluha, ale zásluha celé lajny,“ upozornila česká útočnice a zároveň zdůraznila práci, kterou celý tým pro vítězství udělal.

Program mistrovství světa měl v pátek přestávku, a juniorky tak čekal před semifinále se Spojenými státy volnější den. Času však není mnoho, proto byl pro hráčky byl naplánován zejména klidový režim. „Ve městě jsme nebyly. Ráno jsme šly do bazénu, v poledne na oběd a jinak jsme hlavně spaly nebo odpočívaly,“ potvrdila Mašková.

Zápasy se hrají rychle po sobě a hráčky si mezi nimi příliš neoddechnou. Pátek byl druhý den, kdy se nehrálo, celkem mají tedy Češky v nohách čtyři utkání v pěti dnech. „Je to sice náročné, ale sezona byla dlouhá, a tak jsme na to všechny připravené. Na hotelu odpočíváme, takže je to v pohodě,“ myslí si šestnáctiletá hokejistka.

Před semifinále s Amerikou neztrácí Češky dobrou náladu. Dobře ví, že Američanky jsou jedním z velkých favoritů na zlato, svého soupeře se však nelekají. „Všichni si myslí, že jsme outsideři. Můžeme už jen překvapit, ale třeba je porazíme,“ přemítá Mašková. Mladá útočnice je přesvědčená, že základem bude hlavně dobrá defenziva. „Musíme dobře bránit, ale když bude šance, tak také zaútočit a dát gól,“ uzavřela s úsměvem.

Autorem fotografie je Martin Mašek.


Na videu hovoří Martina Mašková, česká útočnice.