12.09.2010 | Miroslav Přerost

Trenérské hodnocení zápasů reprezentace U20 ve Švédsku a Kanadě

V září 2010 absolvovala reprezentace U20 hned dvě akce v zahraničí. Nejprve turnaj čtyř zemí ve Švédsku, který přinesl dvě prohry a jednu výhru. Potom tým zamířil do Kanady a sehrál čtyři utkání s místními univerzitními týmy - tři výhry a jedna prohra. Přinášíme stručné hodnocení výkonů ve všech sedmi utkáních.

Charakteristika herního projevu:

  • hráči jsou srovnatelní v činnostech jako je bruslení v přímém směru, v obranných dovednostech v malém prostoru a kreativitě v útočném pásmu
  • máme přetrvávající problémy v obratnostním bruslení především u obránců, aktivní hře útočníků v obranném pásmu, v blokování střel, komunikaci na ledě, zakončení, v podpoře útoku obránci a důrazu v brankovišti
  • otázka nasazení a vstupu do utkání je překvapivě naší výhodou!
Ve všech utkáních jsme předvedli nejlepší výkon v prvních třetinách, naopak problémem bylo udržení koncentrace, nasazení a herní disciplíny ve druhých částech utkání, což nás stálo některé dobré výsledky se silnými soupeři.

Herní projev soupeřů:

Švédsko:
V současné době nejkompaktnější tým v evropské konkurenci , takticky vyspělý s hráči na vysoké úrovni individuálních dovedností.

Rusko:
Typický hokej s nižší úrovní taktiky, ale s obrovskou kvalitou individualit,které jsou schopny rozhodovat utkání.

Finsko:
Tým srovnatelný s námi.Bruslařsky vyspělý,ale takticky slabší s problémy ve hře před oběma brankami.

Kanadské universitní týmy:
Obrovská zkušenost pro hráče ve hře na hřišti s jinými rozměry a jinou herní taktikou. Lze pozitivně konstatovat, že větší část mužstva byla schopna se rychle adaptovat na tvrdší a přímočařejší hru. Hráči získali zkušenost o herním stylu a nám ukázali, s kterými lze počítat pro možnou nominaci.  

K dosažení úrovně Švédska, Ruska a kanadských mužstev je potřeba jednoznačně zvýšit individuální rozvoj dovedností (prací v klubech – tlak do branky, zakončení,přečíslení a obratnostní bruslení) a taktických dovedností(herní disciplína). Limitem pro nás je nízký počet hráčů na úrovni konkurence světové špičky.