09.01.2014 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Trenérské hodnocení U17 World Hockey Challenge

Reprezentační sedmnáctka se na přelomu roku zúčastnila turnaje U17 World Hockey Challenge v Kanadě. Český tým na turnaji předvedl nejlepší výkony ze všech účastí od roku 2006. Jen kvůli skóre vzýjemných zápasů s dalšími dvěma tými se stejným bodovým ziskem skončil v základní skupině na čtvrté příčce a hrál o sedmé místo, které nakonec vybojoval.
Turnaj v tradičním hokejovém prostředí měl velmi vysokou organizační úroveň. Pro prosincovou přípravu jsme využili krátkého soustředění v Klášterci nad Ohří a po dvoudenním „vánočním“ volnu jsme se přesunuli, do dějiště turnaje v Cape Bretonu. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků).

Charakteristika hry českého týmu

V přípravě na turnaj jsme absolvovali pětidenní soustředění v Klášterci nad Ohří, kde jsme se chtěli adaptovat na kanadské rozměry hřiště, včetně posunutých modrých čar.

Obsahem tréninkových jednotek bylo opakování zásad herního konceptu, na kterém dlouhodobě pracujeme. V defenzivní fázi byl důraz kladen na rovnovážné herní situace (1 - 1, 2 - 2, 3 – 3) a hru v obranném pásmu (5 – 5), dále na obranu středního pásma a napadání. V ofenzivní fázi potom na založení útoku z OP a přechod do útočného pásma. Věnovali jsme se také nácviku oslabení a přesilové hry.                     

Po velmi náročném cestování (40 hodinová cesta) jsme do Cape Bretonu dorazili 27. prosince v odpoledních hodinách, a ihned jsme okusili kanadský led při tréninkové jednotce. O den později jsme absolvovali přípravné utkání, na které ihned navázaly turnajové souboje. Tým tak odehrál 5 utkání v 5 dnech.

V prvním turnajovém utkání nám byl soupeřem celek Švédska. Ten v úvodu nasadil maximální tempo, se kterým jsme v 1. třetině měli velký problém. V dalším průběhu utkání jsme však hru vyrovnali a snížili jsme na rozdíl jedné branky. V poslední třetině jsme nevyužili několika slibných brankových příležitostí a soupeř nakonec rozhodl střelou do prázdné branky při naší hře bez brankaře sekundu před koncem utkání.

Druhé utkání jsme sehráli proti týmu Kanady – Quebec. V celém utkání jsme byli jasně lepší ve všech činnostech, přesto byl stav po dvou třetinách vyrovnaný 1:1. Ve třetí třetině jsme naši převahu vyjádřili i vstřelenými brankami. Naše hra byla kompaktní, založena na aktivním pohybu v celém průběhu utkání. V závěru jsme zápas kontrolovali, a přidali další branky.

Ve třetím utkání nám byl soupeřem celek Kanady – West. Díky Velmi dobrému nástupu a vysokému tempu jsme v celé první třetině dominovali. Výborný pohyb a efektivita v zakončení nám zajistili vedení o dvě branky. Soupeř v druhé a třetí části obraz hry vyrovnal, přesto jsme dokázali celý zápas kontrolovat a dotáhnout do vítězného konce.
 
Poslední utkání v základní skupině bylo proti celku Kanada – Pacific. Vzhledem k dosavadním výsledkům na turnaji jsme bojovali o první místo ve skupině. Utkání mělo vysokou kvalitu a oba týmy hráli velice koncentrovaně a zodpovědně. První branku vstřelil soupeř. Ve druhé třetině jsme při přesilové hře vyrovnali stav na 1:1. Vzápětí (po 10 sekundách) jsme ovšem po hrubé individuální chybě opět inkasovali. Tato „laciná“ branka měla vliv na další průběh utkání, které jsme již nedokázali zvrátit a stejně jako v závěru utkání proti Švédsku jsme inkasovali při hře bez brankaře. Prohra znamenala čekání na ostatní výsledky, které bohužel dopadlo nejhůře, jak pro nás mohlo. Přes zisk 6 bodů jsme po odehrání základní skupiny skončili na čtvrtém místě. To znamenalo boj o celkové sedmé místo proti týmu Kanada – Atlantic. Přestože jsme byli po celé utkání aktivnější, po dvou třetinách jsme  prohrávali o jednu branku. V poslední části jsme ale stav otočili a turnaj zakončili vítězstvím.                                                                   
Pozitiva:
  • Pozitivní bilance v turnaji (3 vítězství v základní hrací době z 5 odehraných utkání)  
  • Herní vyrovnanost se všemi soupeři
  • Celkové pozitivní skóre 15:12 (2 branky jsme přitom inkasovali při hře bez brankaře)
Negativa:
  • Konečné sedmé místo v turnaji
  • Nízká produktivita v přesilových hrách

Výsledky utkání českého týmu na turnaji World U17 Hockey Challenge

ČR „17“ - Švédsko „17“ 1:3 (0:1,1:1,0:1)
Branka ČR: Kaše (Suchý, Svoboda).

ČR „17“ – Kanada-Québec 5:1 (0:1,1:0,4:0)

Branky ČR: Stránský (Chlapík, Wágner), Kaše (Svoboda), Dymáček (Bambula), Hájek, Svoboda (Krenželok). 
   
ČR „17“ – Kanada-West 5:2 (3:1,1:0,1:1)
Branky ČR: Krenželok (Budík, Stránský), Dvořák (Bambula), Kaše (Kaňák), Kaše, Chlapík (Stránský, Wágner).
         
ČR „17“ – Kanada-Pacifik 1:4 (0:1,1:2,0:1)
Branka ČR: Stránský (Chlapík).
   
ČR „17“ – Kanada-Atlantik 3:2 (1:1,0:1,2:0)
Branky ČR: Suchý (Kaše, Bambula), Stránský (Gago, Zajíc), Budík (Kaše).