07.10.2015 | Jan Fidrmuc

Trenérské hodnocení turnaje žen U18 v Selbu

Každoročního turnaje čtyř zemí v kategorii ženského hokeje U18 pořádané v německém městě Selbu se zúčastnily hokejové země Česka, Ruska, Rakouska a Německa. Český tým tvořilo 22 hráček včetně dvou brankářek.
Před samotným turnajem se český tým připravoval krátce ve městě Klášterec nad Ohří, kde absolvoval tři tréninkové jednotky na ledě a dvě hodinové tréninkové jednotky s kondičním trenérem v prostorách areálu zimního stadionu.

Tréninky na ledě byly zaměřeny na individuální činnosti hráček (bruslení, vedení puku) a individuální činnosti útočnic – obránkyň. Kondiční příprava mimo led byla v první fázi zaměřena na kruhový trénink a v druhé fázi do bloků, které obsahovaly rychlost a sílu.

Z kempu se pro nemoc omluvily hráčky Denisa Jandová, Tereza Karlecová, Veronika Lerchová. Na kemp bylo pozváno osm nových hráček ze širšího výběru oproti předešlému kempu z měsíce srpen.

Hodnocení zápasů

18.09.2015
CZE 2 : 1 GER (0:0,0:1,1:0,0:0,SN1:0)
branka:
Klára Hymlárová, střely na branku: 18:20, vyloučení: 4:4, využití PH: 1:0

V prvním utkání se českému týmu nedařil pohyb hráček na ledě, souhra pětek a individuální činnosti jako jsou přihrávka, zpracování a klička v přechodu do útoku. Naopak německý tým odehrál celé utkání velmi aktivním pojetím hry v útočné i obranné fázi s rychlými útoky a důslednou obrannou hrou. Na českých hráčkách byla znát únava z předešlého náročného dne, kde absolvovaly celkem 5 hodin tréninku. I když se naše hra mírně v poslední třetině zlepšila, tak celkový dojem z utkání byl velmi špatný. Utkání jsme dotáhli do prodloužení a na závěr i do samostatných nájezdů. V nich brankářka Kateřina Zechovská pochytala s přehledem všechny tři nájezdy soupeřek. Brankou z naší strany v nájezdech rozhodla utkání Klára Hymlárová.

19.09.2015
CZE 4 : 1 AUT (1:0,2:0,1:1)
Branky:
Anna Zíková, 2 x Krystýna Pátková, Šarlota Tomasco, střely na branku: 45:7, vyloučení: 3:5, využití: PH 2:0

Druhé utkání turnaje jsme odehráli se slabším soupeřem, kde jasným důkazem jsou střely na branku po třetinách 14:4, 16:2, 15:1. Přesto nejsme spokojeni s výsledkem a předvedenou hrou. Ve hře chyběla jasná převaha držení a kontrola puku. Opakovaly se chyby z předešlého utkání v přihrávkách a zpracováním puku. V utkání jsme měly sedm čistých brankových příležitostí, které jsme individuálně nevyřešily správně se spoustou dalších nedůrazných střel.

20.9.2015
CZE 1:5 RUS (0:0,1:4,0:1)
Branka:
Adéla Jůzková, střely na branku: 22:23, vyloučení: 2:4, využití: PH 0:0

Do závěrečného utkání turnaje jsme nastoupili s jasným cílem vyhrát a vrátit soupeři hořkost porážky za tři prohraná utkání v řadě ze zářijových klání. Provedli jsme změny v sestavě a nastavili změnu taktiky v napadání a obraně středního pásma. První třetina se výsledkově povedla, avšak herně jsme se nedokázali prosadit. Třetinu jsme zahájili oslabením 4-5, kde soupeřky velice razantně předvedli svou sílu. Po celou první třetinu jsme se nedostali do lepší brankové příležitosti a na střeli ji prohráli výrazně 3:12, kde nás podržela brankářka Kateřina Zechovská. V polovině utkání jsme se po první brance dostali pod herní tlak a do útlumu, kde jsme během sedmi minut prohrávali 4:0. Od 33 minuty utkání po čtyřbrankovém debaklu jsme začali hrát hokej, který jsme si naordinovali. Začali se dařit základní herní činnosti jako přihrávka, zpracování, najetí a hra 1-1 celoplošně. Poslední třetina byla z naší strany odehrána velmi kvalitně, ale opět bez brankového efektu.

V celkovém hodnocení jsme zklamaní. Výkon hráček a předvedená hra celého týmu neodpovídá kvalitám hráček. Nedařili se základní herní činnosti, jako je přihrávka, zpracování a držení puku. V utkáních chyběla herní jistota, předvídavost a střelecká zkušenost hráček. Naší prioritou bylo porazit Ruský tým, který máme ve skupině na budoucím MS U18. Výsledky z turnaje a výkon družstva nebyl optimální a rozhodně je na kempech co zlepšovat a vysvětlovat.

Pozitiva

  • hra v oslabení
  • první pětka kvalitně sehrané přesilové hry
Negativa
  • špatná střelecká produktivita hráček ve všech třech zápasech
  • družstvu chybí výrazná střelkyně
  • individuální chyby při zakládání útoků v obranném pásmu
  • taktické chyby ve hře
  • slabé a nepřesné přihrávky, špatné zpracování puku, neudržení puku na hokejce a jeho zbavování
  • družstvu chybí vyšší cílevědomost

Výsledky turnaje:
RUS 11:2 AUT          CZE 4:1 AUT 	        GER 2:0 AUT
GER  3:6 RUS          GER 1:2 CZE               RUS 5:1 CZE

Konečná tabulka
1. Rusko     	    22:6   9
2. Česko     	    7:7    5
3. Německo   	    6:8    3
4. Rakousko  	    3:17   0

Hodnocení týmů:

Rusko - herně a takticky disciplinované. Dobrá fyzická, silová a taktická připravenost. Jejich síla je v důsledné obraně s rychlými protiútoky. Mají jednu silnou pětku s výraznou individuální hráčkou Fanuzou Kadirovou.

Německo - herně a takticky disciplinované. Hrají velmi obranně. Jejich útočná síla je slabá a nedůrazná. Fyzická připravenost družstva je kvalitní. Utkání odehráli velmi aktivně v celých pětkách a výkon družstva oproti předešlé sezóně jde nahoru. V kádru nemají žádnou individuální hráčskou ikonu. Jejich cílem bude snaha se dostat do TOP divize.

Rakousko - snaží se hrát disciplinovaně v obranném pásmu a v útočné hře spoléhají na individuální zakončení. Při hře 1-1 zaostávají a nemají taktické zkušenosti. Fyzická připravenost není na dobré úrovni.

Doporučení do klubů:

  • trénink síly mimo led dolních i horních končetin (každý trénink po celý rok)
  • vyšší fyzická zátěž v tréninkových jednotkách
  • kladení důrazu a důslednosti při zakončování střelou nebo nájezdem

Sestava U18 ČR:

Kateřina Zechovská, Kristýna Bláhová, Libuše Holá, Martina Zedníková, Anna Zíková, Denisa Pytlíková, Kristýna Pacalová, Magdalena Erbenová, Tereza Neissová, Šárka Zemanová, Eliška Vozdecká, Barbora Patočková, Klára Hymlárová, Laura Lerchová, Eva Adamová, Kristýna Pátková, Adéla Jůzková, Barbora Šebíková, Šarlota Tomasco, Markéta Zárybnická, Kateřina Zrnová, Kamila Smetková