09.01.2013 | Jiří Veber

Trenérské hodnocení turnaje World Sport School Challenge 2013

S reprezentací hráčů do 17 let jsme během vánočních svátků absolvovali turnaj v Calgary v novém hokejovém sportovním komplexu, kde má nově sídlo také kanadský hokejový svaz. Pro nás pro všechny to byl velký zážitek pobývat ve stejné kabině, trénovat a hrát utkání, kde se připravují či budou připravovat kanadské hvězdy na olympiádu v Soči.
Ještě před samotnou akcí v Calgary jsme uspořádali krátké čtyřdenní soustředění v Humpolci, při kterém jsme se zaměřili na souhru jednotlivých pětek (v útočné i obranné fázi). Dále jsme se snažili zařazovat speciální cvičení pro útočníky zaměřené na důraz při zakončení a s tlakem do branky. Na řešení situací 1 na 1 s pohledu útoku i obrany. U obránců se jednalo především o spolupráci při založení útoku s následnou aktivní podporou útoku, ať už bez odporu či s odporem. Dále jsme se věnovali pohybu a hledání prostoru ke střele na útočné modré čáře či v útočném pásmu. Taktéž jsme nezapomněli na opakování základních principů hry v našem předbrankovém prostoru. Každý den jsme absolvovali dvě tréninkové jednotky na ledě a jednu posilovnu, kde jsme se především věnovali maximální či výbušné síle dolních končetin.
   
Už při letu do Calgary 25. prosince se u některých našich hráčů objevily příznaky střevní virózy, které postupně přecházely na další hráče. Naštěstí její průběh měl krátkodobý charakter.

Během pobytu v zámoří jsme sehráli celkem 8 utkání. Z toho 7 vítězných a 1 prohrané. Jednalo se o tři exhibice a turnaj. První exhibici jsme sehráli hned druhý den po našem příletu (26. prosince) s týmem Wheatland Kings s výsledkem 5:1 (1:0, 1:1, 3:0) v náš prospěch. Zbylé dvě exhibice byly na programu po turnaji. Dne 4. ledna jsme nastoupili proti týmu Calgary Norths Stars s výsledkem 3:0 (2:0, 0:0, 1:0) a o den později proti týmu Edge School 5:1 (5:0, 0:0, 0:1) v náš prospěch.

Na turnaji jsme sehráli celkem 5 utkání a obsadili 2. místo. V základní skupině jsme se postupně střetli s týmy z Kanady Banff Hockey Academy 9:1 (6:0, 1:0, 2:1), Okanagan Hockey Academy 5:1 (2:0, 1:0, 2:1) a reprezentačním týmem Německa U17 4:1 (1:0, 2:1, 1:0). S Němci jsme se střetli ještě jednou v semifinále s výsledkem 4:2 (1:0, 2:1, 1:1).
Ve finále jsme hráli s týmem  Shattuck-St.Mary´s School z USA a podlehli mu 3:0 (3:0, 0:0, 0:0). Jednalo se o nejlepší tým, proti kterému jsme v Kanadě nastoupili. Bohužel jsme zaspali hned úvodní třetinu, kterou jsme prohráli 3:0. Dvakrát jsme inkasovali v oslabení. Poté se naše hra výrazně zlepšila, avšak se projevila naše velká slabina a to důraz při zakončení. Tato hokejová akademie patří v USA k nejlepším a nejprestižnějším, její absolventi se pravidelně prosazují v draftu NHL.

Výsledkově se nám tato akce určitě povedla, jedná se však o dílčí úspěch. Jsme si vědomi, že jsme se střetli s akademiemi, či v exhibici s týmy soutěže kategorie AAA. Nejlepší hráči této věkové kategorie byli ve výběrech jednotlivých provincií a účastnili se v tomto termínu turnaje World U-17 Challenge ve Victoriaville, kterého se příští sezonu opět zúčastní i náš reprezentační výběr do 17 let.

Určitě nám tato akce ukázala pozitiva i nedostatky, na kterých bychom měli neustále pracovat. Víme, že hlavní měřítko nás teprve čeká a to začátkem února na turnaji pěti zemí ve finském Järvenpää. Věříme, že zúročíme zkušenosti a snad i zdravé sebevědomí našich hráčů z této akce.

Během pobytu v Calgary se na tomto místě konal turnaj Mac´s AAA Midget Tournament, kterého se účastnil i náš zástupce Piráti Chomutov. S realizačním týmem jsme si našli chvíli a jedno utkání Pirátů proti Red Deer Optimist Chiefs navštívili. Musíme konstatovat, že tým Chomutova zahrál v tomto utkání velmi dobře a zvítězil v poměru 5:4. A celkově zanechali na tomto turnaji velmi dobrý dojem i díky tomu, že zůstali těsně před branami finále.

Herní projev našeho týmu:
  • Snaha o dodržování našeho herního konceptu hry v obraně i útoku, která se projevovala ve většině utkání.
  • U některých hráčů snaha o sebe prosazení, jak s kotoučem, tak bez kotouče a vypořádání se někdy i s přehnanou agresivitou soupeře.
Herní projev soupeřů:
  • Jednalo se o týmy, které se snažily prezentovat typickým zámořským stylem, který je založen na přímočarém stylu, důrazu a důslednosti při veškerých činnostech ať se jedná o přihrávku, střelu, osobní souboj či bruslení. Hráči na ledě velmi dobře komunikují.

Doporučení do klubů

Pravidelné postřehy, které uvádíme téměř po každé akci. Je třeba se zaměřovat na:
  • zakončení (pohotové, rychlé, důrazné, dostatečně razantní)
  • přihrávky (razantnost, příjem)
  • hru v předbrankovém prostoru, jak z pohledu útoku, tak obrany (důslednost, správná agresivita)
  • řešení situací 1 na 1, jak z pohledu útoku, tak obrany (detaily)
  • snahu o sebeprosazení
  • kondiční a silovou připravenost (síla dolních končetin)
  • bruslení (pohyb), intenzitu
  • větší agresivitu (úsilí), jak v útoku, tak v obraně