15.11.2016 | Václav Varaďa

Trenérské hodnocení turnaje U18 v americkém Plymouthu

Přečtěte si trenérské hodnocení turnaje reprezentací do 18 let v americkém Plymouthu. Svěřenci trenéra Václava Varadi zde obsadili třetí místo.
Název akce: U18 - 5 Nations Tournament
Místo: Plymouth, USA
Soustředění: 26.10.-29.10.2016 ZS Slaný
Turnaj: 1.-5.11.2016

Charakteristika herního projevu reprezentace ČR U18

V průběhu tréninkového kempu v Slaném, jsme pracovali na všech fázích našeho herního systému. Zaměřili jsme se hlavně na forčekink v útočném pásmu, na přechod středního pásma a hru v obranném pásmu. Ve Slaném jsme měli k dispozici 4 kompletní pětky, 2 brankáře, 8 obránců a 12 útočníků.

Do turnaje jsme následně nominovali 2 brankáře, 7 obránců a 13 útočníků. Po příletu do USA, se k nám připojili brankář Tomáš Vomáčka a útočníci Ondřej Machala a Jáchym Kondelík.

Jelikož jsme v turnaji mohli použít pouze 20 hráčů + 2 brankáře, před odletem z Prahy mužstvo opustili brankář Dominik Pavlát, obránce Jakub Muška a útočník Jan Svoboda.

Během turnaje jsme sehráli 4 utkání ve 4 dnech, což je na této úrovni obrovská porce, ale hráči ukázali týmový charakter, obětavost a vůli po úspěchu. Bojovali až do konce a odehráli jsme velice kvalitní utkání.

Skončili jsme na třetím místě, jen díky prohře v prodloužení s týmem SWE ve vzájemném utkání.

Tabulka s konečným pořadím

Pořadí  TýmV  VP  PP  P  Skóre  Body  
1.
USA 4300117:89
2.Švédsko 412019:87
3.Česko4201115:167
4.Finsko4110213:125
5.Švýcarsko 4001211:200

Pozitiva a silná místa ve hře týmu ČR U18

Po celou dobu turnaje jsme se prezentovali aktivní hrou ve všech herních situacích. Kromě utkání s týmem USA jsme byli velice produktivní. Hráli jsme týmově, obětavě a bojovně, náš výkon byl podpořen dobrými výkony brankářů.

Pozitivum bylo vyrovnání v posledním utkání turnaje proti Švédsku ze stavu 0:3 a 1:3 po dvou třetinách. Podařilo se nám vstřelit dvě branky při odvolání brankáře, tu vyrovnávací 4 sekundy před koncem třetí třetiny.

Dokud jsem měli dostatek sil, tak se nám dařil aktivní forčekink dvěma hráči v útočném pásmu a rychlý přístup po ztrátě kotouče.

Negativa a slabá místa ve hře týmu ČR U18

Nepodařil se nám úvod utkání s týmem USA. Obzvláště vstup do něj, kdy byl soupeř agresivnější, hladovější a lépe se pohyboval. V některých fázích utkání jsme nebyli dost aktivní a agresivní v naší obranné hře, pomalu jsme přistupovali k hráčům a nebyli dost silní v předbrankovém prostoru. Zapracovat musíme na síle v osobních soubojích a na úrovni individuálních dovedností jednotlivců (střelba, kontrola kotouče, přihrávání).

Nasazení, charakter, projev týmu ČR U18 především v těžkých situacích pod tlakem

Přistup hráčů, nasazení a charakter hráčů byly na velmi dobré úrovni. Celý tým hrál soudržně, hráči bojovali jeden za druhého, drželi spolu nejen na ledě, ale i mimo led.

V posledním utkání proti Švédsku ukázali hráči charakter a vůli po vítězství, kdy jsem prohrávali 3:0 a podařilo se nám utkání vyrovnat 4 sekundy před koncem při hře bez brankáře.

2.11.2016 Plymouth

ČR U18 – Švýcarsko U18 5:3 (1:0,1:2,3:1)
Branky ČR:
Machala (Šalda, Kondelík), Mikyska (Kaut, Kern), Machala (Kondelík), Kondelík (Šalda, Machala), Kaut (Hrabík)

Sestava ČR: Vomáčka (Patera) - Šalda, Mikyska, Král, Gaspar, Bednář, Zelingr, Horský - Kern, Hladoník, Kaut – Machala, Kondelík, Safin – Pour, Hrabík, Dvořák – Kalus, Škvrně, Novák

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Hra v boxu v obranném pásmu, dodržování systému, stále stejné nasazení po celou dobu utkání. Dobrý výkon brankáře.

Slabá místa soupeře
Pokud jsou pod tlakem, dělají chybná rozhodnutí, špatné přihrávky, vracejí kotouče zpět do obranného pásma.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Dodržování herního systému po celou dobu utkání

3.11.2016 Plymouth

ČR U18 – Finsko U18 5:3 (3:1,1:2,1:0)
Branky ČR:
Šalda (Mikyska, Kaut), Hrabík (Dvořák), Škvrně (Novák, Zelingr), Safin (Král), Kondelík (Kaut, Machala)

Sestava ČR: Vomáčka (Patera) - Šalda, Mikyska, Král, Gaspar, Bednář, Zelingr, Horský - Kern, Hladoník, Kaut – Machala, Kondelík, Safin – Pour, Hrabík, Dvořák – Kalus, Škvrně, Novák

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Výborně organizovaná hra po celém hřišti. Vysoká úroveň individuálních dovedností hráčů. Fyzická vyspělost. Hra obránců, podpora směrem do útoku. Tlak v před brankovém prostoru. Dobrý výkon druhého brankáře.

Slabá místa soupeře
Byli zaskočeni naší aktivitou v první třetině, měli problémy s rozehrávkou pod tlakem a ztráceli kotouče.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Podpora obránců do přečíslení. Síla na hokejce s kotoučem a v osobních soubojích.

4.11.2016 Plymouth

ČR U18 – USA U18 2:6 (1:3,1:1,0:2)
Branky ČR:
Kaut, Pour (Hrabík)

Sestava ČR: Patera (Vomáčka) - Šalda, Mikyska, Král, Gaspar, Bednář, Zelingr, Horský - Kern, Hladoník, Kaut – Machala, Kondelík, Safin – Chytil, Hrabík, Dvořák – Kalus, Škvrně, Novák – Pour.

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Jednoduchý a přímočarý styl hokeje. Dlouhé průnikové přihrávky a nastřelování do útočného pásma s agresivním forčekinkem. Okamžité otáčení hry, podpora obránců do protiútoku. Nevrací kotouče, jednoduše je dostávají před sebe, protečování, používání mantinelu a přihrávek do prostoru. Hrají fyzicky, dohrávají každou situaci kolem mantinelu.

Slabá místa soupeře
Když dostanou branku, na chvíli se sníží jejich sebevědomí a mohou se sami dostat pod tlak.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Agresivita v osobních soubojích, jednoduchost a přímočarost, nevrací kotouče, síla a hra holí v soubojích o kotouč. Tlak do branky a razance a přesnost střelby.

5.11.2016 Plymouth

ČR U18 – Švédsko U18 3:4 p (0:2,1:1,2:0 – 0:1)
Branky ČR:
Hlaoník (Dvořák, Mikyska), Machala (Šalda, Safin), Safin (Kaut, Chytil)

Sestava ČR: Patera (Vomáčka) - Šalda, Mikyska, Král, Gaspar, Bednář, Zelingr, Horský - Kern, Hladoník, Kaut – Machala, Chytil, Safin – Pour, Hrabík, Dvořák – Kalus, Škvrně, Novák

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Kompaktní defenzivní hra hlavně ve středním pásmu, individuální dovednosti hráčů, šikovní v situacích 1 na 1, kontrola kotouče, nezbavování se ho, přesné přihrávky, chtějí mít neustále kotouče pod kontrolou…

Slabá místa soupeře
Předržování kotoučů, někdy místo jednoduché akce raději volí složitější řešení, vrácení kotouče zpět do obranného pásma nebo několik přihrávek mezi obránci ,psychická labilita,provokace.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Velice dobře hráli pasivní systém 1-2-2 s přechodem do aktivního až ve středním pásmu…dokáží střední pásmo zavřít a pak jít rychle do protiútoku…

Všeobecné připomínky a doporučení

Organizace přípravy ve Slaném, organizace turnaje, ubytování a stravování bylo na velmi dobré úrovni a chtěli bychom touto cestou poděkovat všem, kteří se o to přičinili.