19.11.2015 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Trenérské hodnocení turnaje U17 v Kanadě

Reprezentace hráčů do 17 let se na přelomu října a listopadu zúčastnila turnaje U17 World Hockey Challenge. Turnaj se tradičně koná v Kanadě, tentokrát byla dějištěm města Dawson Creek a Fort St. John v provincii Britská Kolumbie. Český tým vstoupil do turnaje v základní skupině A, kde měl za soupeře týmy USA, Kanada Black a Kanada White. Skupinu tým ČR zakončil na druhém místě, nechal za sebou oba kanadské týmy včetně pozdějšího vítěze turnaje, kterého dokázal porazit. Ve čtvrtfinále český tým podlehl Rusku a vzhledem k naprosto neočekávané shodě ostatních výsledků hrál utkání o umístění o celkové sedmé místo. V tomto utkání ČR porazila tým Kanady Black.

Charakteristika hry českého týmu

Pro přípravu jsme využili krátkého soustředění ve Slaném, kde tým absolvoval celkem 5 tréninkových jednotek. Pracovali jsme na herním konceptu, který byl zaměřen na defenzivní i ofenzivní situace. Velký důraz byl kladen na rychlý přechod do útočné fáze, založení útoku s tlakem a bez tlaku od soupeře, z obranného pásma do útočné fáze, průnik ze středního pásma do útočného, nabrání ideálního odstupu od soupeře po ztrátě kotouče, a také přesilové hře a oslabení.

Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků).

Přípravné utkání

ČR „17“ – Finsko „17“ 7:8 po prodl. (3:3, 2:4, 2:0, 0:1)
Branky ČR:
9. Nečas (Kaut), 18. Zadina (Mikyska), 19. Kaut (Nečas, Mikyska), 22. Machala (Zadina), 28. Kaut (Kern, Nečas), 43. Škvrně, 59. Safin (Galvas, Svoboda)
Střely na branku: 39:41
Zásahy brankářů: Škarek – 15 střel/11 zásahů (73%), Vomáčka – 26 střel/22 zásahů (84%)

Po přesunu do Kanady jsme ještě před zahájením turnaje sehráli přípravné utkání proti Finsku. V oboustranně ofenzivně laděném utkání jsme podlehli v prodloužení.

Utkání v turnaji World Hockey Challenge

ČR „17“ – USA „17“ 1 : 6 (0:3, 0:2, 1:1)
Branka ČR:
45. Svoboda (Zadina, Galvas )
Střely na branku: 27:39
Zásahy brankáře: Škarek 39 střel/33 zásahů (84%)

První turnajové utkání jsme sehráli proti týmu USA. Od začátku mělo utkání vysoké tempo. Bohužel jsme hned v úvodu inkasovali během jedné minuty dvě branky, obě po navazujících individuálních chybách. Od druhé třetiny jsme zlepšili organizaci hry, a vytvořili si několik vyložených brankových příležitostí. V těchto fázích utkání jsme americký tým přehrávali, ale nebyli jsme produktivní (nutno vyzdvihnout výborný výkon amerického brankaře). V závěru druhé třetiny soupeř navýšil skóre dalšími dvěma slepenými brankami. Ve třetí třetině pokračovalo herně vyrovnané utkání, z několika brankových příležitostí jsme ale soupeři nedokázali vstřelit více, než jednou branku.

Pozitiva:

  • Zlepšený výkon ve druhé a třetí třetině utkání
Negativa:
  • Individuální chyby
  • Neproměnění brankových příležitostí
  • Výkon brankaře v úvodu utkání

ČR „17“ – Kanada Black 3:4 po sn. (2:1, 1:1, 0:1)
Branky ČR:
9. Bukač (Škvrně), 10. Galvas (Kondelík), 37. Zadina (Bukač)
Střely na branku: 32:18
Zásahy brankářů: Vomáčka – 18 střel/15 zásahů (83%)

Druhé utkání jsme sehráli s týmem Kanada Black. Díky velmi dobrému nástupu a vysokému tempu jsme v celé první třetině dominovali (střely na branku 14:2). Výborný pohyb a zlepšené zakončení nám zajistili vedení o dvě branky. Bohužel jsme smolně inkasovali po nešťastném odrazu kotouče a vlastní brance. Ve druhé třetině jsme opět diktovali průběh hry a drželi jednobrankový rozdíl. Do třetí třetiny soupeř nastoupil aktivněji, ale přesto jsme hru kontrolovali. V závěru po standartní situaci v obraném pásmu soupeř vyrovnal. Po prodloužení následovaly samostatné nájezdy. Ve druhé sérii jsme vstřelili branku a mohli čtyřikrát rozhodnout o našem vítězství, ale bohužel, jsme ani jednu z těchto možností nevyužili a utkání do vítězného konce nedotáhli.

Pozitiva:

  • Dodržení herního konceptu se zlepšením v defenzivní fázi
Negativa:
  • Neproměnění brankových příležitostí včetně provedení samostatných nájezdů

ČR „17“ – Kanada White 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)
Branky ČR:
33. Svoboda (Zadina), 38. Nečas (Kern, Kaut), 51. Nečas (Galvas, Škvrně)
Střely na branku: 27:30
Zásahy brankáře: Škarek – 30 střel/28 zásahů (93%)

Třetí utkání turnaje jsme odehráli s Kanadou White. Celé utkání se opět odehrálo ve vysokém tempu. Po bezbrankové první třetině se v úvodu druhé části hry dostal soupeř do vedení po naší individuální chybě ve středním pásmu. Do konce druhé třetiny jsme však výsledek otočili a v polovině poslední třetiny naše vedení ještě navýšili. V závěru soupeř snížil v přesilové hře, ale koncovku jsme s přehledem kontrolovali do vítězného konce.

Pozitiva:

  • Dodržení herního konceptu (velmi dobře takticky odehrané utkání)
  • Aktivita až do konce utkání
  • Výkon brankáře
Negativa:
  • Neproměňování brankových příležitostí

ČR „17“ – Rusko „17“ 1:6 (1:2, 0:1, 0:3)
Branka ČR:
10. Nečas (Zadina, Gaspar)
Střely na branku: 33:26
Zásahy brankáře: Škarek – 33 střel/27 zásahů (82%)

Ve čtvrtfinálovém utkání turnaje jsme bohužel podali náš nejslabší výkon na turnaji. První branku jsme inkasovali po individuální chybě v útočném pásmu. Velice rychle se nám podařilo vyrovnat, ale po 14 sekundách od naší branky jsme po velké individuální chybě v obranném pásmu inkasovali zřejmě rozhodující branku. Ve druhé části, jsme zvýšili aktivitu, ale soupeř předvedl velice dobrou taktickou hru a nedovolil nám skórovat. Naopak při snaze zápas ještě zvrátit jsme v závěru utkání inkasovali další branky. V některých fázích utkání jsme měli výpadky z herního konceptu.

Pozitiva:

  • Snaha i při nepříznivém vývoji utkání
Negativa:
  • Výpadky z herního konceptu
  • Velké individuální chyby
  • Výkon brankáře

ČR „17“ – Kanada Black 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky:
1. Kaut (Nečas), 34. Novák (Chytil), 43. Safin (Svoboda), 60. Nečas
Střely na branku: 26:32
Zásahy brankářů: Vomáčka – 32 střel/30 zásahů (94%)

Vzhledem k naprosto neočekávaným výsledkům ostatních čtvrtfinálových utkání jsme v posledním utkání turnaje nastoupili pouze k souboji o celkové 7. místo. Soupeřem nám byl tým Kanada Black. Hráči se po neúspěšném souboji s Rusy dokázali namotivovat a díky velmi dobrému nástupu jsme se ujali vedení hned v 1. minutě utkání. Kanaďané dokázali v průběhu první třetiny skóre vyrovnat, ale po našich brankách ve druhé a na začátku třetí třetiny jsme se dostali do dvoubrankového vedení. V závěru soupeř nejprve snížil v přesilové hře, ale poté jsme utkání s přehledem dovedli do vítězného konce a přidali ještě jednu branku.

Pozitiva:

  • Velká vůle zakončit turnaj vítězstvím
  • Dodržení herního konceptu se zlepšením v defenzivní fázi
  • Výkon brankáře
Negativa:
  • Neproměnění brankových příležitostí

Celkové hodnocení akce

Turnaj v tradičním hokejovém prostředí měl velmi vysokou organizační úroveň. Naše umístění na celkovém 7. místě je jednoznačně neúspěchem. A to přesto, že v původním systému turnaje (změnil se vloni) bychom po základní skupině hráli semifinále, přesto, že se v ostatních čtvrtfinálových utkáních sešly naprosto neočekávané výsledky, kdy stačilo, aly jeden ze tří výsledků dopadl opačně a my bychom hráli v utkání o umístění o celkové 5. místo.

Za pozitiva považujeme odehrání vyrovnaných utkání s nejlepšími týmy světa (ze šesti utkání, které jsme v Kanadě odehráli, jsme dokázali ve čtyřech bodovat), i celkovou reprezentaci „mimo led“. Vystupování celého týmu bylo v místní komunitě velice pozitivně hodnoceno a oceňováno. Kromě celkového umístění vidíme negativa v efektivitě zakončení (především u předpokládaných klíčových hráčů) a to včetně nevyužití přesilových her, a také ve výkonech brankářů.

Charakteristika hry soupeřů

Charakteristika hry - Finsko
Tradičně vysoká úroveň dovedností s intenzitou bruslení, poněkud „robotický“ herní koncept. Velice dobře organizovaní, především v defenzivě. Prolínání útočníků a obránců v ofenzivní fázi.

Charakteristika hry - USA
Ukázali velmi vysokou úroveň dovedností s intenzitou bruslení a s precizním provedením v herním konceptu. Nekompromisní řešení střeleckých situací a důraz v předbrankovém prostoru. Výrazná je podpora útoku obránci.

Charakteristika hry - Kanada
Vysoká intenzita bruslení, podpořená dovedností v herních kombinacích. Velice dobře organizovaní, fyzicky vyspělí jedinci a propracovaný herní systém hlavně v defenzivě s podporou dobrého výkonu brankařů.

Charakteristika hry - Rusko
Všichni hráči mají velmi dobré fyzické parametry a bruslařskou dovednost. Výborně zvládnuta organizace hry, kompaktnost celé pětice v útočné i v obranné fázi utkání. Na Rusko velice kolektivní výkon.