31.08.2016 | Petr Haken

Trenérské hodnocení turnaje U17 v americkém Dallasu

Přečtěte si trenérské hodnocení turnaje kategorie U17, na kterém čeští reprezentanti vedeni trenérem Hakenem obsadili druhé místo.
Krátké soustředění před turnajem probíhalo v Kladně, kde se hráči sešli ve středu 3.8.2016 v počtu 12 útočníků, 8 obránců a 3 brankáři. Na sraz nedorazil Libor Zábranský, který se v úterý zranil. Povolali jsme náhradníka Petra Hada, který se ihned ve středu zapojil s týmem do přípravy. V průběhu soustředění jsme se v tréninkových jednotkách převážně věnovali:
  • PH 5-4, 5-3
  • Hra v oslabení
  • Opakování situací z předešlých kempů
V pátek jsme odletěli z Prahy do Amsterodamu, kde začaly potíže s odletem do Minneapolis. Letadlo mělo zpoždění a nestíhali jsme spojení z Minneapolis do Dallasu. Proto jsme museli cestovat ještě přes Atlantu a celá cesta se protáhla na celkových 27 hodin.

Po příletu jsme měli ještě tři dny na aklimatizaci a myslím si, že to hráči zvládli velice dobře. Každý den jsme absolvovali jednu tréninkovou jednotku. Do všech utkání jsme nastoupili ve stejné sestavě, ale se Švýcarskem a s USA jsme dohrávali s menšími změnami. Lukáš Dostál odchytal utkání se Slovenskem, Německem a USA. Kristián Kolář nastoupil proti Švýcarsku.

Sestava:

obránci – Dajčar-Had, Bernát-Malík, Adámek-Klejna, Kovalczyk-Dluhoš

útočníci – Koblížek-Lauko-Gajarský, Kvasnica-Střondala-Dobiáš, Blümel-Arnošt-Plášek, Kropáček-Pavel-Jeník

Středa 10. srpna 2016:

Slovensko – Česko 1:5 (0:3,1:0,0:2)
Branky ČR: 5. Blümel (Arnošt), 7. Koblížek (Had, Gajarský), 20. Střondala (Dluhoš, Jeník), 50. Plášek (Arnošt, Kowalczyk), 59. Kropáček

Herní projev Slovenska
Slovensko se prezentovalo nekompaktní hrou a to převážně od druhé půlky utkání, kdy se nám dařilo soupeře přehrávat v jejich obranném pásmu. Začali chybovat a nebyli schopni držet pospolu. Snažili se hrát dost individuálně.

1.Pozitiva a silná místa soupeře
Kvalitu prokazoval především jejich brankář, který pokryl spoustu našich střeleckých pokusů. Byli nebezpeční v přesilových hrách a v brejkových situacích.

2.Negativa a slabá místa soupeře
V soubojích si pomáhali nečistou hrou. V defenzivní zóně nebyli kompaktní a aktivní. Nestačili pokrývat náš rychlí přechod středního pásma a byli slabší v situacích jeden na jednoho.

3.Nasazení,charakter,projev soupeře v těžkých situacích pod tlakem
Pod tlakem se snažili kotouče přehrávat do volných prostorů, ale často bez adresáta. Z obranného pásma jednoduše vyhazovali do středního a snažili se o brejky.

4.Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Pro náš koncept hry pouze snaha o zakončení v přesilových hrách.

Čtvrtek 11. srpna 2016:

Německo – Česko 0:6 (0:2,0:2,0:2)
Branky ČR: 1. Kvasnica (Bernáth), 11. Kvasnica (Střondala), 37. Dobiáš (Kvasnica), 39. Jeník (Malík, Kropáček), 48. Jeník (Kropáček, Kowalczyk), 52. Gajarský

Herní projev Německa
Německo se prezentovalo jako tým, který dodržoval herní plán a systém po celé utkání. Měli mezi sebou několik velmi dobře individuálně připravených hráčů, ale kvalitou jsme je jednoznačně převyšovali. Podařilo se nám jejich odpor zlomit v závěru druhé třetiny a po zbytek utkání byli již velmi pasivní.

1.Pozitiva a silná místa soupeře
Kvalitu prokazovali především snahou o dodržování defenzivy v obranném pásmu a přechodu do útoku pomocí krátkých přihrávek. Útok do zformované obrany řešili rychlým nahozením kotouče do hloubky pásma.

2.Negativa a slabá místa soupeře
V soubojích jeden na jednoho měli problém se prosadit a v defenzivní zóně nebyli tolik aktivní, nepřečíslovali, spíše se snažili důsledně držet pozice. V ofenzivě hráli s nedostatečnou podporou všech hráčů.

3.Nasazení,charakter,projev soupeře v těžkých situacích pod tlakem
Pod tlakem se snažili kotouče přehrávat krátkými přihrávkami. V těsné vazbě na soupeře měli snahu řešit situaci 1-1 ofenzivně, ale také dost často preferovali spolupráci. Prezentovali se příkladným úsilím a obětavostí.

4.Herní prvky soupeřů, které bychom mohli pozitivně využít
Jedná se především o prvky spojené s defenzivou a snahou plnit pokyny po celou dobu utkání. Herní disciplína.

Pátek 12. srpna 2016:

Švýcarsko – Česko 3:5 (1:1,1:3,1:1)
Branky ČR: 18. Koblížek (Had, Lauko), 28. Blümel (Dajčar), 35. Blümel (Arnošt), 40. Gajarský (Lauko, Dajčar), 44. Plášek (Klejna)

Herní projev Švýcarska
Švýcarsko se na turnaji prezentovalo jako bruslařsky nejvyspělejší tým z našich evropských soupeřů. V defenzivě sázelo na přísnou poziční disciplínu. Po zisku kotouče dokázali hru rychle otáčet a chodit do protiútoků. Transition hru měli na velmi dobré úrovni.

1.Pozitiva a silná místa soupeře
Kvalitu prokazovali především v rychlém přechodu do útoku, kdy hráči bleskově přepnuli z defenzivy do ofenzivy. Ve středním pásmu si do zformované obrany dokázali pomoci krátkou přihrávkou pod holí. Útok do nezformované obrany řešili rychlým přenesením hry kros přihrávkou přes střední pásmo.

2.Negativa a slabá místa soupeře
V soubojích si pomáhali nečistou hrou holí, což rozhodčí benevolentně pouštěli. V defenzivní zóně nebyli tolik aktivní, nepřečíslovali, spíše se snažili důsledně držet pozice, čehož jsme využívali k udržení se na kotouči a přípravě finálního zakončení. V ofenzivě hráli s nedostatečnou podporou obránců.

3.Nasazení,charakter,projev soupeře v těžkých situacích pod tlakem
Pod tlakem se snažili kotouče přehrávat na slabou stranu. V těsné vazbě na soupeře prakticky neřešili situaci 1-1 ofenzivně, preferovali spolupráci. Prezentovali se příkladným úsilím a obětavostí.

4.Herní prvky soupeřů, které bychom mohli pozitivně využít
Jedná se především o prvky spojené s defenzivou. Charakterní a adresný bekčekink po ztrátě kotouče. Blokování a pohyb v ose střely v obranném pásmu. Defenzivní hra holí v osobních soubojích, kdy několikrát dokázali konstruktivně získat kotouč.

Sobota 13. srpna 2016:

USA – Česko 6:1 (1:1,3:0,2:0)
Branka ČR: 14. Gajarský (Had).

Herní projev USA
Tým USA se prezentoval rychlým přechodem z defenzivy do ofenzivy a při brzkém vedení, ještě větším nasazením než obvykle. My jsme se v první třetině snažili eliminovat soupeře aktivním přístupem v obranném pásmu a pokrytím vrcholového útočníka. Podařilo se nám vyrovnat hru a srovnat i skóre. Bohužel ve druhé třetině se nepodařilo udržet tlak soupeře a po dvou rychlých gólech nás začal soupeř přehrávat.

1. Pozitiva a silná místa soupeře
Úroveň individuálních dovedností, především zpracování těžkých kotoučů, zakončení, důraz v zakončení a zakončení bez přípravy. Dobrá orientace a rychlé řešení situací na malém prostoru. Přechod středního pásma a využití plexi pod tlakem. Hra obránců pod tlakem a jejich pohyb na útočné modré. Připravenost na osobní souboje.

2. Negativa a slabá místa týmu soupeře
Obránci se hodně zapojují do útočné fáze a při cíleném bekčeku se objevují místa k brejkovým situacím. V obranném pásmu nedostatečné pokrytí vrcholového hráče - souvisí s aktivním forčekem a nabízí se zakončení ze slotu.

3. Nasazení, charakter, projev soupeřů především v těžkých situacích pod tlakem
Maximální nasazení a intenzita po celé utkání. Velice sebevědomí a srší z nich radost ze hry. Náplň v tréninku – jen herní cvičení s měnícím se prostorem a počtem hráčů. I ve hře pod tlakem stále chtějí hrát.

4. Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Využití plexi při založení z obranného pásma pod tlakem, přechod středního pásma a útočné modré s kotoučem kontrolovaně na holi.

Charakteristika herního projevu reprezentačního týmu ČR

Prezentovali jsme se dobrou defenzivou. Snahou plnit dané pokyny po celou dobu utkání. Otestovali jsme si odehrát čtyři utkání ve čtyřech dnech a zvládli jsme je kondičně. Měli jsme snahu o aktivní přístup nejen v obranném pásmu, ale i při forčeku. Dařilo se nám kontrolovat utkání se soupeři jako Slovensko, Německo a i se Švýcarskem. Hráči byli trpěliví a prokázali charakter.

1. Pozitiva a silná místa ve hře týmu ČR
Obranná činnost (hra v „boxu“), udržení se na kotouči v útočném pásmu, snaha o dobruslování, plnění herního systému nebo reagování na změny v průběhu utkání.

2. Negativa a slabá místa ve hře týmu ČR
Důraz v zakončení, pohotovost v zakončení. Řešení herních situací pod tlakem ve všech pásmech. Ztráty kotoučů a individuální chyby kolem modrých čar. Koncentrace v začátcích třetin.

3. Nasazení, charakter, projev týmu ČR především v těžkých situacích pod tlakem
S nasazením jsme byli spokojeni a charakter týmu se ukázal, že i přes nepříznivý stav (utkání se Švýcarskem a hlavně s USA) ,hrál do konce. Individuální chyby a ztráty kotoučů ve hře pod tlakem a to především v obranném pásmu. S tím pak souvisí dodržení herního systému po celé utkání.

Videa