24.05.2016 | Petr Haken

Trenérské hodnocení turnaje U16 ve Finsku

Trenér české šestnáctky Petr Haken zhodnotil turnaj čtyř zemí ve Finsku, kde jeho svěřenci obsadili poslední místo, a dvojzápas se Slovenskem, ve kterém se Čechům dařilo výrazně víc.
Soustředění před turnajem probíhalo v Rokycanech, kde se hráči sešli v pondělí 11.4.2016 v počtu 12 útočníků, 8 obránců a 2 brankáři. Druhý den jsme museli udělat jednu změnu, zraněného Libora Zábranského nahradil Denis Martinec. V průběhu soustředění jsme se v tréninkových jednotkách převážně věnovali opakování:
  • Založení útoku z OP
  • Přečíslování a hra v OP – „box“
  • Založení útoku ze hry v boxu v OP
  • Přechod SP
  • Hra v ÚP
  • PH 5-4, 5-3
  • Hra v oslabení
Ve čtvrtek jsme se přesunuli do Helsinek a následně do Tampere, v jehož okolí se turnaj 4 zemí konal. Po příjezdu jsme ještě absolvovali jednu tréninkovou jednotku na ledě.

15.4.2016 ČR-Finsko 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branka: 51. Bláha (Pavel, Klapka)
Sestava: Dvořák (Haas) - Dajčar, Martinec, Adámek, Bernáth, Kowalczyk, Seeman, Malík, Dluhoš – Gajarský, Sedlák, Kvasnica, Jeník, Střondala, Plášek, Koblížek, Lauko, Blümel, Klapka, Pavel, Bláha

Do turnaje jsme vstoupili utkáním s domácím Finskem. Soupeř celý zápas velice dobře bruslil a hrál jednoduše a přímočaře do branky. My jsme svou nedisciplinovaností hned v úvodu dali domácím šanci hrát dvě přesilové hry. Bohužel jsme při druhé inkasovali a průběh první třetiny nebyl vůbec v našem podání ideálně odehraný. Do druhé třetiny jsme vstoupili s mnohem větší aktivitou a hlavně snahou dohrávat soupeře na kotouči. Dostávali jsme se do tlaku, ale neproměnili jsme žádnou z šancí, které jsme si vypracovali. Ve třetí třetině se nám podařilo vyrovnat, ale hned v následném střídání jsme chybovali a soupeř šel opět do vedení. Přes závěrečnou hru bez brankáře, skončilo utkání těsným vítězstvím domácích.

16.4.2016 ČR-Švédsko 2:5 (0:2, 1:1, 1:2)

Branky: 27. Bernáth (Pavel, Jeník), 41. Kvasnica (Sedlák)
Sestava: Dvořák (Haas) - Dajčar, Martinec, Adámek, Bernáth, Kowalczyk, Seeman, Dluhoš – Gajarský, Sedlák, Kvasnica, Jeník, Střondala, Plášek, Koblížek, Lauko, Blümel, Klapka, Pavel, Bláha

Na rozbruslení před utkáním se zranil Malík a museli jsme udělat menší změny při nasazování obránců do hry. Hned v úvodu jsme chybovali na obranné modré čáře a soupeř toho využil. Lehkou tečí volným hráčem v prostoru před brankou šel do vedení. První třetina byla vyrovnaná. Na jejím konci jsme ale propadli ve středním pásmu a následně nedobruslili hráče, který byl nejrychleji u vyraženého kotouče a vstřelil druhý gól. Celé utkání se odehrálo ve vysokém tempu a skóre bylo vždy o jednu nebo dvě branky. Rozhodla soupeřova využitá přesilová hra a gól na 4:2.

17.4.2016 ČR-Rusko 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Branky: 38. Blümel (Malík, Lauko), 60. Lauko
Sestava: Dvořák (Haas) - Dajčar, Martinec, Adámek, Bernáth, Kowalczyk, Seeman, Malík, Dluhoš –Gajarský, Sedlák, Kvasnica, Jeník, Plášek, Koblížek, Lauko, Blümel, Klapka, Pavel, Bláha

V utkání se Švédskem se zranil útočník Střondala, pro kterého turnaj skončil. Do hry se ale vrátil Malík. V první třetině jsme hráli velmi aktivně po celém hřišti. Dařilo se nám dostávat soupeře pod tlak a hrozili jsme častou střelbou. I přes dobrý vstup do utkání jsme opět jako první dostali branku my, a to hned z první střely. Po celé utkání jsme pouze dotahovali náskok soupeře. Přes několik vyložených šancí se nám nepodařilo srovnat a vynutit si alespoň prodloužení.

Celkově se nám turnaj nepovedl hlavně výsledkově. Opět jsme byli schopni s každým ze soupeřů odehrát vyrovnaná utkání. Největší rozdíl byl v kvalitě střelby a proměňování šancí. Projevilo se to na počtu vstřelených branek. Ze všech týmů jsme na tom byli nejhůře. Vstřelili jsme pouze pět branek a to dvakrát z přesilové hry.

Všichni soupeři se prezentovali podobným systémem hry, jako při únorovém turnaji 4 zemí. Navíc Finsko a Švédsko obměnilo od minule více jak polovinu hráčů.

Pozitiva:

  • Kondičně zvládnutá všechna tři utkání
  • Hra v oslabení
  • Častá střelba
Negativa:
  • Hra v PH
  • Zbytečná vyloučení
  • Přetahovaná střídání
  • Nedodržování systému v OP
  • Nepřesné zakončení

Dvě utkání se Slovenskem

Na soustředění před dvojutkáním se Slovenskem se hráči sešli v Jihlavě ve čtvrtek 21.4.2016 v počtu 12 útočníků, 8 obránců a 2 brankáři. Z tohoto sedm hráčů bylo i na turnaji ve Finsku týden před tím. Ve čtvrtek a v pátek jsme se v tréninkových jednotkách převážně věnovali:
  • Založení útoku z OP
  • Přečíslování a hra v OP – „box“
  • Založení útoku ze hry v boxu v OP
  • Hra v ÚP

23.4.2016 ČR-Slovensko 4:3 (3:0, 0:2, 1:1)

Branky: 1. Pavel, 2. Dluhoš (Blümel), 15. Blümel, 50. Matiášek (Blümel, Dluhoš)
Sestava: Kolář (Svoboda) - Dajčar, Dluhoš, Martinec, Klejna, Had, Bálik, Ševěček, Hadamczik – Matiášek, Arnošt, Blümel, Klapka, Pavel, Bláha, Veselý, Kropáček, Dobiáš, Půček, Dufek, Pokorný

Do utkání jsme měli výborný nástup a ve 2. minutě bylo skóre 2:0 v náš prospěch. V první třetině jsme dominovali úplně ve všem. Od druhé třetiny bylo vidět na hráčích uspokojení z vysokého vedení a začali podceňovat jak soupeře, tak domluvené taktické pokyny. Zbytečně jsme pustili soupeře zpátky do hry. Třetí třetina byla již odehraná lépe, ale určitě nesplňovala naše představy.

24.4.2016 ČR-Slovensko 4:3 (2:0, 2:0, 0:3)

Branky: 6. Dobiáš (Kropáček, Dajčar), 11. Veselý (Blümel), 26. Matiášek (Blümel, Dluhoš), 36. Bláha (Klapka, Klejna)
Sestava: Svoboda (Kolář) - Dajčar, Dluhoš, Martinec, Klejna, Had, Bálik, Ševěček, Hadamczik – Matiášek, Arnošt, Blümel, Klapka, Pavel, Bláha, Veselý, Kropáček, Dobiáš, Půček, Dufek, Pokorný

Druhé utkání bylo po dvě třetiny z naší strany odehrané velice dobře. Lépe jsme se pohybovali, kombinovali a hráli zodpovědněji než den před tím. Bohužel třetí třetina byla ovlivněna nedisciplinovaností a soupeř trestal naše vyloučení. Opět jsme málem prohospodařili vedení a ještě v závěru pustili soupeře při hře bez brankaře k zakončení. Nakonec se podařilo situaci zvládnout a zvítězit.

Pozitiva:

  • Snaha o rychlý přechod z obrany do útoku
  • Hra v PH
  • Častá střelba
Negativa:
  • Hra v oslabení
  • Zbytečná vyloučení
  • Přetahovaná střídání
  • Nedodržování systému
  • Nedůrazné zakončení
Obě utkání jsme vyhráli shodně 4:3, nicméně soupeře jsme vždy dvojnásobně přestříleli. Kdyby nepřišly v každém zápase výpadky v jedné z třetin, oba výsledky by byly o dost vyšší. Z mého pohledu to byla nezodpovědnost a možná i podlehnutí dojmu, že vedeme o několik gólů. Z toho vznikly chyby a ve druhém zápase zbytečná vyloučení. Hodně jsme si to zkomplikovali, stálo nás to spoustu sil.

Nejvíc jsme se prali asi s tím, že někteří hráči jsou v klubu zvyklí trávit na ledě hodně času. Je potřeba ve správný čas střídat, nenatahovat střídání. Potom ta intenzita není taková. Tím se musíme na příští rok hodně zabývat. Samozřejmě zakončení, které je nedůrazné a nepřesné. Hráči mají možnost, protože v klubech střelnice jsou. Je to jenom o jejich píli a o tom, jestli se chtějí zdokonalit.

Stále máme problémy v předbrankovém prostoru. Ať už je to v obranném pásmu, nebo v útočném, nemáme tam dostatečnou agresivitu. Je hrozně důležité, aby na tom hráči pracovali. Tomu se musíme věnovat my trenéři v klubech, hráči si na to musí zvyknout. V reprezentaci se to za týden určitě nenaučí.