14.02.2014 | Petr Studnička, Pavel Arnošt

Trenérské hodnocení turnaje reprezentací U17 ve Švédsku

Reprezentační sedmnáctka se při únorové reprezentační akci zúčastnila turnaje 5 zemí ve Švédském Sundsvallu. Kromě našeho týmu se akce zúčastnily reprezentační výběry USA, Ruska, Finska a domácího Švédska. Před akcí jsme absolvovali krátké soustředění ve Slaném, odkud jsme se přesunuli do dějiště turnaje. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů. (2 brankaři, 7 obránců a 13 útočníků).

Hodnocení jednotlivých utkání

ČR „17“ – Švédsko „17“ 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)       

V prvním utkání nám byl soupeřem celek Švédska. Úvodní třetina byla herně vyrovnaná, my jsme mohli litovat dvou nastřelených tyčí. Od druhé třetiny nás soupeř předčil ve všech činnostech a třemi brankami rozhodl o vítězství. V poslední třetině přišlo z naší strany zlepšení, ale nedokázali jsme se bohužel prosadit střelecky. Velkým negativem pro nás bylo vzhledem k dalšímu průběhu turnaje zranění kapitána Daniela Krenželoka, který již do žádného dalšího utkání nenastoupil.

ČR „17“ – Finsko „17“ 3:6 (3:0,0:3,0:3)
Branky ČR:  Chlapík (Guman), Chlapík (Svoboda, Guman), Dvořák (Furch).

Druhým soupeřem nám byl tým Finska. Ve vyrovnané první třetině jsme byli velmi produktivní, což znamenalo naše vedení tříbrankovým rozdílem. Ve druhé části jsme se ještě zlepšili, co se týká týmové organizace, a do poloviny utkání předváděli vynikající výkon. Bohužel hrubé individuální chyby a nedisciplinovanost (10 vyloučení z toho 8 od útočníků) rozhodly o naší prohře.

ČR „17“ – USA „17“ 2:4 (0:1,2:2,0:1)
Branky ČR: Dymáček (Stránský), Jašek (Hájek, Chlapík).

Ve třetím utkání jsme potkali nejlepší tým turnaje - USA. Po celé utkání jsme se prezentovali velice dobrou organizací v obraně, první třetina však byla z naší strany pasivní směrem dopředu. Soupeř šel do vedení po individuální chybě při naší přesilové hře. Ve druhé třetině jsme hru vyrovnali, ale bohužel jsme neproměňovali brankové příležitosti, které jsme si vytvořili především z rychlých protiútoků. Tři minuty před koncem třetí třetiny za stavu 2:3 naši šanci na vyrovnání bohužel zastavila tyč, když brankář soupeře byl již překonán. V závěru soupeř vstřelil čtvrtou branku.

ČR „17“ – Rusko „17“ 3:2 (0:1,2:0,1:1)
Branky ČR: Jašek (Chlapík, Zajíc), Dymáček (Zajíc, Chlapík), Furch (Dymáček).
V posledním utkání jsme potkali celek Ruska. Po první, mírně pasivní třetině jsme prohrávali 0:1, ale náš výkon měl postupně zvyšující se úroveň, což se projevilo i na obratu ve skóre. Utkání jsme bez problémů dotáhli do vítězného konce a turnaj zakončili na celkovém čtvrtém místě. 

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Zlepšená organizace hry v posledních dvou utkání (kompaktnost celé pětice)
  • Vítězství nad Ruskem
Negativa:
  • Hrubé individuální chyby a nedisciplinovanost v utkání s Finskem (zbytečná vyloučení po faulech v útočném pásmu, ztráty defenzivního postavení v obranném pásmu)
  • Nevýrazné výkony obránců (předržování a ztráty kotoučů, neobsazená hůl soupeře bez kotouče v předbrankovém prostoru)
  • Nízká produktivita (neproměněné samostatné úniky – viz. video)

Doporučení do klubů

  • Zpracování přihrávky
  • Rovnovážné situace (2-2, 3-3) z pohledu obrany i z pohledu útoku
  • Hra na malém prostoru

Video ukázka

Neproměněné šance českého týmu