13.02.2013 | Pavel Arnošt, Petr Studnička

Trenérské hodnocení turnaje reprezentací U16 v Rusku

Reprezentace hráčů do 16 let se zúčastnila prvního turnaje čtyř zemí, který je díky silnému obsazení (ČR, Rusko, Finsko a Švédsko) každoročně považován za vrchol sezóny této věkové kategorie. Turnaj měl vysokou úroveň jak po stránce organizační, tak co se týká prostředí. Pro únorovou reprezentační akci jsme využili krátkého soustředění ve Slaném a pak se přesunuli do dějiště turnaje – do města Balašicha v Rusku. Akce se zúčastnilo celkem 23 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 13 útočníků).

Charakteristika hry českého týmu

V přípravě jsme opakovali principy našeho herního konceptu v defenzivní i v ofenzivní fázi hry, především situace 1 na 1. Věnovali jsme se také speciálním situacím – přesilovým hrám a hře v oslabení.

Prvním utkání jsme sehráli proti týmu Švédska. V úvodu utkání jsme byli aktivnější, dvakrát jsme se dostali do vedení, ale soupeř vždy rychle vyrovnal, když trestal naše individuální chyby. Po dvou třetinách byl stav vyrovnaný. Ve třetí třetině jsme nevyužili několik velmi dobrých brankových příležitostí a 5 minut před koncem jsme inkasovali rozhodující branku.
Do druhého utkání proti Finsku jsme opět vstoupili aktivně, přesto jsme v oslabení inkasovali první branku. V závěru první třetiny jsme však proměnili brankové příležitosti a otočili výsledek na 3:1 v náš prospěch. Stejným výsledkem skončila i druhá třetina. V závěru utkání došlo k mírné ztrátě koncentrace a soupeř dvěma brankami snížil na konečných 6:4.
 
Poslední utkání jsme odehráli proti domácímu týmu Ruska. Vzhledem k vývoji turnaje jsme věděli, že vítězství o 2 a více branek by znamenalo konečné první místo v celém turnaji. Zodpovědný týmový výkon nám přinesl vedení 1:0 po první třetině. Toto vedení jsme v průběhu druhé třetiny navýšili až na 6:0. V závěrečné třetině jsme sice dvakrát inkasovali, ale utkání bezpečně dovedli do vítězného konce a tím si zajistili vítězství v turnaji.  
 
Ve všech utkáních jsme se soupeřům vyrovnali v úrovni bruslení i v úrovni individuálních dovedností.

Pozitiva:

  • Hráči velmi dobře plnili stanovený herního koncept
  • Produktivita v zakončení (celkem jsme nastříleli 15 branek, nejvíce ze všech týmů)
  • Všechna utkání jsme odehráli na kompletní 4 pětky
Negativa:
  • Ve všech utkáních jsme prohráli poslední třetinu
  • Příliš mnoho vyloučení v utkání proti Finsku (10 dvouminutových trestů)

Charakteristika hry Švédska

Všichni hráči mají velmi dobré fyzické parametry, všichni jsou výborní bruslaři s vynikajícím důrazným zakončením. Jejich hra se vyznačuje kompaktností celé pětice hráčů, na prvním místě je týmový výkon. Ve většině situací volí správná řešení – jsou individuálně a takticky vyspělí.

Charakteristika hry Finska

Vynikající bruslaři, jejich hra působila v některých fázích utkání příliš komplikovaně. Přesto, že na turnaji skončili bez jediného bodu, odehráli se všemi soupeři vyrovnaná utkání (FIN – RUS 4:7, FIN – CZE 4:6, FIN – SWE 3:4).

Charakteristika hry Ruska

Hráči Ruska potvrdili svoji vysokou kvalitu v individuálních činnostech. Většinu situací se snažili řešit individuální akcí, často zbytečně komplikovaně a proto neefektivně.  Při přechodu středního pásma se pokoušeli využívat dlouhých přihrávek na 2 vysunuté útočníky.