16.11.2013 | Filip Pešán

Trenérské hodnocení trojutkání české a finské devatenáctky

V rámci programu reprezentační devatenáctky se konal ve dnech 4. – 9. listopadu 2013 v Litoměřicích tréninkový kemp, jehož součástí byly tři zápasy se stejně starými hráči Finska. Dva ze tří zmiňovaných duelů se odehrály v nedaleké Roudnici nad Labem, jeden zápas a celý tréninkový program proběhl v Litoměřicích. Během tří předzápasových dnů byly tréninky zaměřené na taktiku ve všech prostorách hrací plochy a na přesilové hry a oslabení.
Kempu se zúčastnilo 23 hráčů (12 útočníků, 8 obránců a 3 brankáři), z nichž 10 hráčů bylo narozeno v roce 1994 a 12 hráčů v roce 1995. Třetí brankář do zápasů nezasáhl. Soupeř dorazil do Litoměřic rovněž s 10 hráči ročníku 1994 a s 12 hráči ročníku 1995. Jen pro zajímavost oba brankáři soupeře disponovali výškou přes 190cm a byli narozeni v roce 1994.

Hodnocení zápasů

Zápas č. 1 - čtvrtek 7. 11. 2013, Roudnice n. L.
Česko – Finsko 2:3p (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)
Branky a nahrávky: 7. Dlouhý (Mikyska), 43. Tejnor (Jergl) – 22. Ojantakanen (Kauppila), 42. Antonen (Ojantakanen), 65. Vuoti (Pulli, Mäkelä).

Pozitiva utkání:
  • Dodržování herního systému, nasazení, vyrovnání se soupeři v pohybu
  • Důraz před brankou soupeře při vstřelení obou branek
  • Výkon brankáře Svobody
Negativa utkání:
  • Prohrané osobní souboje v OP (1-1, nepokrytí dorážek kolem vlastní branky, souboje hůl-hůl)
  • Špatná disciplína (faul v prodloužení za brankou soupeře)

Zápas č. 2 – pátek 8. 11. 2013, Litoměřice
Česko – Finsko 1:7 (0:1, 0:4, 1:2)
Branky a nahrávky: 53. Dlouhý (Jergl, Mikyska) – 3. Ojamäki (Ilvonen, Ojantakanen), 27. Pulkkinen, 29. Lyytinen (Ojantakanen, Antonen), 36. Paukku (Nutivaara, Kauppila), 37. Markkula (Virtanen), 44. Lyytinen (Antonen, Ojantakanen), 60. Antonen (Markkula, Virtanen).

Negativa utkání:
  • Neschopnost vyrovnat se soupeři v bruslení po celé ploše
  • Vysoký počet vyloučených (fauly holí – hráči se nebyli schopni vyrovnat soupeři v bruslení, proto museli faulovat; fauly kolenem – „nedisciplína“ za rozhodnutého stavu)
  • 4 inkasované branky v oslabení

Zápas č. 3 – sobota 9. 11. 2013, Roudnice n. L.
Česko – Finsko 2:3sn (0:1, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 31. Kůrka (Mikyska), 37. Dlouhý (Jergl) – 17. Markkula (Paukku), 21. Ojantakanen (Lyytinen, Markkula), rozh. nájezd Markkula.

Pozitiva utkání:
  • Dodržování herního systému, zlepšení pohybu
  • Udržení bojovnosti i za nepříznivého stavu – zasloužené vyrovnání
  • Vůle a morálka odčinit předešlé prohrané utkání – týmový duch
Negativa utkání:
  • Nedůraz v předbrankovém prostoru ve vlastním OP
  • Špatná úspěšnost samostatných nájezdů (3 nájezdy – 0 branek)

Hodnocení hry soupeře

Finský výběr disponoval vyrovnaným kádrem a výbornými vysokými brankáři. Soupeř nás jednoznačně předčil v řešení situace 1-1 z pohledu útoku a v osobních soubojích hůl-hůl, které v drtivé většině vyhrál. Překvapila nás kvalita HČJ finských obránců, kteří se laterálním pohybem po útočné MČ dostali přes naše blokující hráče a kotouče nastřelovali do brankoviště. Rovněž kvalita bruslení, založení útoku pod tlakem a následná podpora útoku byla na straně finských obránců na vysoké úrovni. Za zmínku stojí i technika blokování střel finských útočníků, se kterou si naši obránci častokrát nevěděli rady.

Celkové hodnocení

Kromě druhého utkání, které jsme prohráli vysokým rozdílem, jsme sehráli vyrovnaná kvalitní utkání s „bruslivým“ soupeřem, který dokázal třikrát zopakovat téměř stejný výkon. Otázkou zůstává, zda-li špatně sehraný druhý zápas neměl z naší strany kondiční příčinu, protože nás první zápas stál hodně sil. Jako velmi pozitivní vnímám fakt, že v únavě a po druhém prohraném zápase našel tým vnitřní sílu semknout se, dodržovat daný herní systém a v bojovné týmové náladě sehrál herně i výsledkově slušný poslední zápas.