03.04.2013 | Jiří Veber

Trenérské hodnocení tří utkání reprezentace U17 ve Švýcarsku

Jako každý rok na závěr sezóny před velikonočními svátky sehrál reprezentační výběr hráčů do 17 let tři utkání se stejně starým výběrem Švýcarska. V Lenzerheide jsme si připsali pouze jednu výhru ze tří utkání, což je málo a dosažené výsledky nejsou dobrou vizitkou pro náš tým.

Výsledky zápasů

1. utkání:  Švýcarsko - Česko 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)
Jenyš P. (Karabáček V., Černoch J), Karabáček V. (Jenyš P., Ščotka J.)

2. utkání:  Švýcarsko - Česko 0:4 (0:3, 0:0, 0:1)
Karabáček V. (Černoch J.), Jenyš P. (Karabáček V.), Černoch J. (Karabáček V.), Karabáček V. (Černoch J.)

3. utkání: Švýcarsko - Česko (0:1, 2:0, 1:1)
Ordoš J., Jenyš P. (Černoch J.)

Nominace

Bohužel tato utkání se pravidelně odehrávají v termínu, kdy u nás vrcholí juniorské soutěže (soutěže juniorů, staršího a mladšího dorostu). Dále někteří hráči tohoto ročníku dostali šanci a byli nominováni do širšího výběru pro MSJ18 v Soči. Nominace byla tvořena postupně na základě vývoje mládežnických play-off. V týmu dostali šanci i hráči, kteří si o ni řekli výkony a doporučeními klubovými trenéry. I přes problémy s nominací jsem přesvědčen, že jsme se s naším výběrem měli vracet s lepšími výsledky.

Hra českého týmu

V utkáních jsme se chtěli prezentovat aktivní hrou založenou na pohybu všech hráčů a především disciplíně. Na posledních akcích jsme měli problémy s hrou v našem obranném pásmu. Přesněji s pokrýváním soupeře bez kotouče v našem předbrankovém prostoru. Na tyto situace jsme se zaměřili i v přípravě.

S naší hrou můžeme být spokojeni pouze v prvním a druhém utkání. A to i přesto, že jsme první utkání prohráli. Všechny tři góly v tomto zápase jsme našemu soupeři darovali, když jsme měli kotouč pod kontrolou. Soupeře jsme přestříleli v poměru 40:20. Tím se ukázal náš další neduh a to koncovka, která není problémem jen této věkové kategorie. Pořád se bavíme o tom samém, hráči se od sebe odlišují připraveností, jak fyzickou, tak mentální, provedením jednotlivých činností, tak hlavně detaily.

Druhé utkání jsme zvládli velmi dobře. Hlavně si ceníme, že v utkání jsme neobdrželi branku. Byla to zásluha všech hráčů, samozřejmě především našeho brankáře. Naše třetí utkání bylo jasně nejhorší, co se týče přístupu. Naši hráči po druhém utkání nabyli přesvědčení, že soupeř se porazí sám. Toto utkání bylo jasnou ukázkou, že bez disciplíny, nasazení, obětavosti a koncentrace nemůžeme uspět proti jakémukoli soupeři.

Důležité pro tento tým bude, aby se střelecky začali prosazovat i jiní hráči, kteří se prosazují v našich soutěžích.     

Hra Švýcarska

Soupeř se snažil prezentovat jednoduchým přímočarým hokejem založeným na bruslení, důrazu, obětavosti, nasazení a disciplíně.

Doporučení do klubů

  • Zakončení (důraz, razance, přesnost)
  • Řešení rovnovážných situací 1-1 (2-2, 3-3), jak z pohledu útoku (kontrola kotouče), tak i obrany (využívání a práce holí)
  • Přehled a řešení herních situací, jak v útoku, tak obraně především v předbrankových prostorech v obranném i útočném pásmu