17.08.2012 | Jiří Veber

Trenérské hodnocení srpnového turnaje pěti zemí v Chomutově

Za účasti týmů Německa, Slovenska, Spojených států a Švýcarska se v Chomutově, Klášterci nad Ohří a Kadani konal v termínu od 7. do 11. srpna 2012 mezinárodní turnaj kategorie U17. Předkládám hodnocení této akce.
Díky vytvoření programu ČSLH pro mládežnické reprezentační výběry jsme mohli uspořádat již koncem července (22. – 26. července) další z kempů pro širší počet hráčů tohoto ročníku. Již na tomto kempu jsme se snažili věnovat systematice a organizaci hry v obranném pásmu, napadání, přesilovce a oslabení. Z tohoto kempu vyšla i nominace na turnaj do Chomutova. Tak jako většinou se nominace neobešla bez komplikací, ať již z důvodu nemocí či zranění.

Před turnajem jsme využili možnosti a sehráli přípravné utkání s týmem USA, které skončilo v náš neprospěch 2:6 (0:0, 1:6, 1:0). Bohužel i turnajové utkání se stejným soupeřem jsme prohráli v poměru 2:5 (1:0, 0:4, 1:1) V těchto utkáních se opakoval stejný scénář. V průběhu druhých třetin nastal výpadek a díky tomu jsme obě utkání prohráli.

Do turnaje jsme vstoupili výhrou 7:0 (2:0, 3:0, 2:0) nad Německem. Utkání jsme zcela jasně a zaslouženě vyhráli.

Druhé utkání se Slovenskem jsme vyhráli 3:2 (2:1, 0:1, 1:0). V tomto utkání jsme si během první třetiny vytvořili dostatek brankových příležitostí, které jsme nebyli schopni využít. Z tohoto důvodu jsme se začali strachovat o výsledek a začalo se to projevovat na naší hře.

V posledním utkání turnaje nás čekal tým Švýcarska, kterému jsme podlehli 2:3 (0:0, 1:1, 1:2). V tomto utkání se naplno projevily naše nedostatky a největší problémy.
 
Musím konstatovat, že bylo asi znát, jak naši hráči šli do turnaje z plného zatížení a nejsou navyklí či připraveni hrát v únavě. Toto ale není omluva. Není to naše dobrá vizitka. Naše svěřence bychom měli naučit trénovat a hrát v maximální intenzitě i v únavě. Samozřejmě v trénincích záleží na obsahu a zaměření jednotlivých cvičení.

Důležitým faktorem pro nás trenéry bylo vidět naše svěřence v mezinárodních utkáních. Naše hráče jsme zatím měli možnost poznávat pouze v přípravných kempech bez zápasové konfrontace. Tato utkání nám ukázala jak pozitivní, tak i negativní poznatky, které se projevily až přímo v utkáních. Utkání nám ukázala, že někteří hráči bohužel neobstáli a nedokázali své přednosti a dovednosti (o kterých byli sami přesvědčeni, že jsou v našich poměrech na slušné úrovni) a kterými nás zaujali v tréninkových kempech přenést do utkání. Proto budeme hledat vhodné typy hráčů, kteří budou připraveni nejen po hokejové stránce (hokejové dovednosti, fyzická připravenost), ale budou v sobě mít správné charakterové vlastnosti (pracovitost, houževnatost, zapálení, zodpovědnost, sebedůvěra, obětavost, hrdost), morálku. Hlavně však budou schopni přenést tyto vlastnosti a návyky z tréninkového procesu do utkání. S kolegy jsme přesvědčeni, že takové hráče určitě máme a hlavně jsme schopni je vychovávat. To by měl být jeden z našich cílů. Všech nás trenérů.

Pozitiva:
  • Vstupy do utkání (kromě utkání se Švýcarskem), kdy jsme se snažili hrát aktivně, celoplošně a díky této hře jsme si vytvořili hned na úvod několik gólových příležitostí, které jsme dokázali i využít
  • Zlepšení blokování a chytání střel
  • Porovnání dovedností (obranných a útočných) jednotlivců, připravenosti, morálky, charakterových vlastností našich hráčů se stejně starými hráči na mezinárodní scéně
Negativa:
  • Hra v obranném pásmu. Reakce prvního bránícího hráče k soupeři s kotoučem
  • Přesilové hry
  • Využívání gólových příležitostí
  • Prosazování v rovnovážných situacích 1 na 1, 2 na 2, jak z pohledu útoku, tak obrany
  • Fyzická připravenost / hlava

Doporučení do klubů

  • Trénink na suchu součástí tréninkové jednotky na ledě
  • Využívání pauzy mezi jednotlivými cvičeními k nácviku přihrávek
  • Trénovat s maximální koncentrací a intenzitě (samozřejmě v návaznosti na obsahu tréninkového cvičení či nácviku)
  • Vedení osobního souboje (za pomocí hole) z pohledu útoku i obrany
  • Zařazování dělených tréninků pro obránce i útočníky v tréninkových jednotkách (nácviky útočných či obranných dovedností)

Charakteristika herního projevu soupeřů

Tým Německa
Turnaj se týmu nepovedl. Těžko charakterizovat jeho hru.

Tým Slovenska
Organizace hry v obranném pásmu snaha o rychlý přístup k soupeři. Při zakládání útoku z obranného pásma křídelní útočníci vybruslují podél hrazení do středního pásma na dlouhé přihrávky. Střídání rytmu hry bez kotouče v útočném pásmu aktivní napadání s odstoupenou obranou.

Tým USA
Předváděl klasický zámořský styl založen na sebevědomí a nasazení. Velmi dobré bruslařské schopnosti všech hráčů a snahou o prosazení v situacích jeden na jednoho, jak z pohledu útoku, tak obrany.

Tým Švýcarska
Prezentoval se velmi jednoduchým a účelným stylem, založeným na dodržování taktiky, podpořené maximálním nasazením a zarputilosti. Vidět vliv kanadských trenérů.