06.01.2013 | Luděk Bukač

Trenérské hodnocení prosincových akcí reprezentace U18

Reprezentační osmnáctka absolvovala během prosince 2012 hned dvě zápasové akce. Nejprve sehrála tři utkání proti stejně starým Rusům, poté absolvovala turnaj čtyř zemí ve švýcarském Zuchwilu. Předkládáme trenérské hodnocení obou akcí.

Tři utkání proti Rusku

V prosincové reprezentační pauze naše mužstvo čekalo celkem sedm utkání v devíti dnech. Z tohoto důvodu jsme dali ve třech zápasech proti Rusku příležitost i některým novým hráčům. Zejména brankařům, kdy jsme nenominovali oba brankaře z minulé akce. První zápasy v reprezentaci tak odchytali brankaři Miroslav Svoboda a Jindřich Pacl. Z hráčů dostal příležitost celý útok z U17, jmenovitě Lukáš Vopelka, Pavel Zacha a Václav Karabáček.

Mužstvo postihla během krátkého soustředění viróza, díky níž jsme museli některé hráče poslat domů. Dodatečně byl poté nominován Jan Holý z Plzně.
Zátěž jsme rozložili rovnoměrně na všechny hráče, pouze pět hráčů odehrálo všechny zápasy. V prvním utkání (1:5) jsme hráli vyrovnaně dvě třetiny, zápas se však zlomil v poslední třetině, kdy jsme dvakrát inkasovali. Ruské mužstvo nás poté nepustilo do zápasu, naopak jsme ještě dvakrát inkasovali v konci z rychlých protiútoků.

Ve druhém zápase (4:2) jsme postavili nejsilnější možné mužstvo, jaké jsme měli k dispozici. Po celý zápas jsme měli velmi dobrý pohyb, Ruské mužstvo jsme jasně přestříleli. Velmi nás potěšilo, že v poslední třetině jsme dovolili pouze čtyřikrát ohrozit naší branku, všechny ostatní střely jsme zblokovali.

Ve třetím zápase (2:6) jsme nechali odpočívat naší první pětku. Stejně jako v prvním zápase jsme dvě třetiny hráli velmi vyrovnaně. Ve třetí třetině mělo ruské mužstvo navrch a zápas rozhodlo ve dvou přesilových hrách.

Hra našeho týmu
Naše mužstvo může proti Ruskému uhrát výsledek, pouze v nejsilnějším složení. Nemáme tak široký kádr. Oproti soupeři jsme však v prvním i třetím zápase hůře bruslili. Naši hráči nebyli ve srovnání se soupeřem dostatečně důrazní. Jsme  horší v zakončení. Naši obránci neměli dostatečně rychlý přístup k soupeři v obranné třetině.

Turnaj pěti v Zuchwilu (Švýcarsko)

Po třech zápasech s Ruskem jsme měli jeden den volna. V Zuchwilu byli na programu čtyři utkání ve čtyřech dnech. Jako jediní jsme neměli žádný den volna.

Nominace
Nominaci jsme prováděli na základě výkonů ve třech předchozích zápasech s Ruskem. Oproti zápasům s Ruskem se do nominace nevešli tito hráči : M. Svoboda, M. Hess, M. Janeček, L. Vopelka, P.Česlík. Akce se nemohl zúčastnit ani náš první brankář R. Svoboda, jenž onemocněl. Z tohoto důvodu byl dodatečně  povolán L. Langer ze Sparty Praha.

Zápasy
V prvním zápase jsme narazili na mužstvo Slovenska, prohráli jsme na nájezdy 4:3 (1:0, 1:2, 1:1, 0:0, 1:0). Naše branky vstřelili hráči Kohout, Pastrňák a Kampf.  Zápas se Slovenskem byl náš nejhorší. Dvě třetiny jsme se nemohli dostat do tempa, nebruslili jsme. V poslední třetině jsme byli již lepší než soupeř, dostali jsme se do vedení a poslední dvě minuty jsme měli výhodu přesilové hry. Bohužel jsme však minutu před koncem o přesilovku nesmyslným faulem přišli a soupeř mohl odvolat brankáře a vyrovnal. Na nájezdy jsme prohráli.

Ve druhém zápase se Švýcarskem jsme prohráli 3:5 (2:2, 1:1, 0:2), branky vstřelili hráči Kaše, Pastrňák, Kampf. Zápas se hrál ve vysokém tempu, měli jsme více střel na branku soupeře. Zejména ve druhé třetině jsme neproměnili mnoho šancí (20 střel na branku, soupeř 8). Ve třetí třetině jsme dostali lacinou branku z protiútoku, což rozhodlo zápas.

Ve třetím zápase jsme narazili na mužstvo Finska a prohráli jsme 2:3 (0:1, 2:1,0:1). Naše branky vstřelil David Pastrňák. Zápas byl vyrovnaný až do konce. Vítěznou branku vstřelili Finové po teči pět minut před koncem.

Poslední zápas s Německem byl o vůli našich hráčů. Byl to náš sedmý zápas v devíti dnech, přes noc nám ještě onemocněli další hráči. Po první třetině jsme sestavu museli zredukovat na čtrnáct hráčů. Vyhráli jsme po prohrané první třetině 5:4 (0:2,1:0,4:2). Branky vstřelili hráči : Pašek, Kepka, Přikryl, Kohout, Pastrňák.

Hra našeho týmu
Ve Švýcarsku jsme odehráli čtyři vyrovnané zápasy. Herně jsme byli lepší než soupeři. Sráží nás však slabší koncovka, se kterou bojují naši hráči i v domácích soutěžích. Výrazněji se v naší lize prosazuje pouze Rob, Kaše, Kampf a ve Švédsku Pastrňák. Stejné je to na mezinárodní úrovni. Někteří střelecky disponovaní hráči se potýkali celý podzim s nemocemi Indrák, Pokorný. Jiní nám chybí (Vrána - U20), nebo odešli v létě do CHL (Zdráhal, Zbořil, Kubalík).

Nespokojení jsme byli i s důrazem v prostoru před naší brankou, nejsme dostatečně důrazní a důslední. Souvisí to i s formou našich obránců, kdy O. Šafář odehrál letos pouze pár utkání, F. Pyrochta hrál po nemoci, A. Pisárik přijel bez odpovídající formy. Pokud vezmu v úvahu i absenci Štencla (U20) a Kokeše (studijní problémy), tak jsme na tomto turnaji měli naši obranu v nejslabším složení za tříletý cyklus. Našim obráncům chyběla i hra na útočné modré čáře. Měli jsme málo nebezpečných střel od modré čáry, často jsme trefovali blokující hráče. Při přesilové hře jsme ztráceli mnoho kotoučů.

Na turnaji jsme zkoušeli nové brankáře. Jejich procentuální úspěšnost zásahů se pohybovala kolem 88%, což je málo. Na všech předchozích turnajích v minulém roce měli naši brankáři přes 90%. Naši brankáři bojovali zejména s množstvím odražených kotoučů a často i s horší poziční hrou.
 
Soupeři
  • Mužstvo Ruska se prezentovalo se velmi jednoduchým přechodem do protiútoku. Z mužstva se vytratil dřívější individualismus, hráči hráli kolektivně (trenér Igor Kravčuk). Soupeř lépe bruslil a měl větší důraz, než naši hráči. V obraně hráli Rusové systém bránění středního pásma 1-4. Rusové měli velký důraz při zakončení, výborně hráli přesilové hry.
  • Slovenské mužstvo hrálo soudržně a dobře do obrany. Slováci mají šikovné hráče do útoku a hrají velmi dobře přesilovky. Mužstvo působilo klidně.
  • Švýcarské mužstvo se snažilo hrát ve vysokém tempu. Hráči jsou důrazní. Přechod do protiútoku je rychlý. Švýcaři nás předčili v zakončení.
  • Finské mužstvo nijak nezměnilo svojí hru oproti minulému roku. Nejsilněší stránkou Finů, jsou jejich pohybliví obránci. Za každou cenu se snaží být kreativní, nezbavují se kotoučů. Výborně hrají na útočné modré čáře. Výborně chytá jejich brankář Soros.
  • Mužstvo Německa se vyznačuje maximálním nasazením, jednoduchým tlakem do branky. Němci však pod tlakem často zmatkují a dělají chyby.

Doporučení do klubů

  • Naši hráči musejí neustále pracovat na bruslení. Jde zaprvé o trénink síly dolních končetin, zadruhé o pracovní intenzitu jak v zápasech, tak v tréninku. Každý hráč obdržel detailní plán tréninku síly.
  • Každý hráč musí pracovat na zakončení. Jde o návyk, jež se musí vyžadovat při každém cvičení. Dále je nutné, aby hráči střelbu denně trénovali, musejí odstřílet tisíce kotoučů.
  • Při všech herních situacích pod tlakem je nutné používat klamání. Hráč tím získá čas a otevírá se větší množství herních řešení.
  • Při všech osobních soubojích je nutné pracovat s holí, eliminovat hůl soupeře, zabránit přihrávce, vypíchnout kotouč, nadzvednout hůl.