27.05.2014 | Jan Fidrmuc

Trenérské hodnocení MS žen do 18 let 2014

Mistrovství světa žen do osmnácti let se konalo v termínu od 23. do 30. března 2014 v hlavním městě Maďarska, Budapešti. Příprava českého družstva proběhla v Hodoníně ve dnech 18. až 22. března 2014.
Veškeré hokejové, ubytovací, stravovací a logistické potřeby pro výkon družstva žen byly na vysoké úrovni jak v přípravném kempu, tak v samotném dějišti šampionátu.
   
Družstvo žen do 18 let mělo kvalitně nastavený roční program, který se skládal ze šesti krátkých soustředění včetně odehraných 9 přátelských utkání. Kempy začaly v předzápasovém období srpna roku 2013 a skončily v únoru roku 2014 kvalitním turnajem.

Cílem českého družstva žen pro MS v roce 2014 bylo hrát o bronzovou medaili. Tým se skládal na samotném šampionátu z 11 hráček ročníku 1996, 2 hráček ročníku 1997 a 9 hráček ročníku 1998. Nejstarší ročník českých hráček 1996 je jeden z nejlepších v Evropě. Důkazem je hrajících 7 hráček v týmu A žen na následném  MS v Přerově.
    
Pozvánku obdrželo 22 hráček. Sraz reprezentace se konal ve městě Hodonín, kde proběhla příprava s přátelským utkáním týmem Japonska a následným odjezdem 22.3.2014 do dějiště březnového mistrovství světa žen do 18 let.

Během 13 dní bylo odehráno 7 utkání, 8 TJ a 5 rozbruslení.  

Přátelské utkání v Hodoníně

CZE - JPN 5:2 (2:0, 1:2, 2:0) 
Branky: 3 x Lásková D., 2 x Bukolská K.

Utkání bylo odehráno s mírnou převahou českých hráček, které kontrolovaly hru. Druhá třetina za stavu 3:0 pro české družstvo byla v posledních 10 minutách odehrána velmi špatně. Japonky začínaly přebírat iniciativu a více bruslit. Poslední třetina se vrátila ke kontrolování hry s mírnou převahou.  V utkání jsme si dokázali vypracovat více brankových příležitostí než soupeřky. Obě družstva hrála zodpovědně v obranné činnosti. Japonky umějí hrát rychlý až strojový hokej.

Utkání MS

CZE - FIN 4:3sn (2:2, 1:0, 0:1, 0:0, 1:0)
Počet střel 40:28, vyloučení 3:5      
Branky: Lédlová A., Patočková B., Bukolská K.,  nájezd Lásková D.

První branku turnaje jsme inkasovali velmi brzy a to již ve 3 minutě, kde nás Finky potrestali za špatnou přihrávku při založení útoku ve třetině. Po vyrovnání na 1-1 zásluhou hráčky Lédlové jsme ihned inkasovali na 1-2 po individuální akci Nuutinen. Vyrovnání na 2-2 přišlo v zápětí při využití přesilové hry 5-4 dorážkou hráčky Patočkové. První třetina byla z naší strany odehrána útočně, ale stále ještě nesehraně v pětkách. Ve druhé třetině byly Finky aktivnější než v té první a snažili se utkání v této třetině vyhrát. Závěrečná třetina byla v mírné převaze českých hráček. Finky hráli po celý zápas rychlý hokej s rychlým přístupem ke kotouči a hráčkám. Nám tento styl hry tolik nevyhovoval, přesto jsme dokázali mít v utkání více brankových příležitostí. V klasickém pětiminutovém prodloužení, při hře 4-4 jsme opět byli více aktivní. Utkání musely nakonec rozhodnout samostatné nájezdy. V brance českého týmu Peslarová nedala žádné útočnici finského protějšku šanci včetně jejich star Nuutinen a s přehledem vychytala čisté konto. Na nájezd za tým Česka nastoupila hráčka Lásková D., která si věřila a na tento moment se těšila. Nájezd zakončila kličkou a rozhodla tak o vítězství českých hokejistek v prvním důležitém utkání.     

CZE - JPN 3:1  (2:1, 1:0, 0:0)
Počet střel 47:24, vyloučení 5:1
Branky: Přibylová V., Lásková D., Vanišová T.

První třetina byla slibná jak výsledkově, tak herně. V druhé třetině však Japonky zabrali v bruslení a náš tým musel rychle a zodpovědně bránit. Soupeřky jsme přestříleli, ale jejich hra nám v rychlosti a přímočarosti na branku dělala problémy. Do poslední třetiny jsme šli s jasnou důslednou obranou založenou už v útočném pásmu a neinkasovat branku. Hra pětek nebyla ještě stoprocentně sladěná. Avšak zkušeností našich hráček v mírné převaze bruslení a přehrávání v situacích 1-1 jsme zaslouženě vyhráli a zajistili si tak postup do čtvrtfinále.

CAN - CZE 5:0 (0:0, 2:0, 3:0)
Počet střel 43:23, vyloučení 3:5

Do utkání jsme nastoupily s hrou na čtyři pětky a strategií kvalitní obrany s postavením ve středním pásmu 1-2-2. Tato hra se nám dařila po celé dvě třetiny, kde byl stav 2-0 pro Kanadu. Do poslední třetiny jsme provedli výměnu na brankářském postu, tak aby si zachytala i brankářka Zechovská. V poslední třetině jsme však inkasovali 3 branky. Přesto jsme s výsledkem a odvedenou hrou byli spokojeni. Naším cílem bylo uhrát dobrý výsledek a rozmělnit sílu na důležité čtvrtfinálové utkání proti Švédsku, které se hrálo hned druhý den.

Čtvrtfinále: CZE - SWE 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Počet střel 45:21, vyloučení 0:1
Branky: Bukolská K., Lédlová A., Mašková M. 

První třetinu jsme odehráli suverénně a nenechali soupeřky vůbec hrát jejich hru. Byly jsem aktivní bez i s kotoučem. Ve druhé třetině jsme měli ještě větší herní převahu, kterou jsme nedokázali střelecky zúročit. Ve třetí třetině hráčky Švédska, kdy prohrávali 3-0 ještě zkoušeli aktivnější hrou zkorigovat výsledek. Počet střel se ve třetí třetině vyrovnal, ale žádné přečíslování nebo přehrávání naše hráčky včetně brankářky Peslarové nepřipustili. Tým Česka zaslouženě vyhrál a postoupil do semifinále.

Semifinále: USA - CZE 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Počet střel 61:9, vyloučení 2:4  
Branky: Přibylová V.
 
V semifinále nás čekal těžký soupeř USA. I pro toto utkání jsme zvolili aktivní obranu s rychlými protiútoky tak jako tomu bylo v utkání s Kanadou. Celé utkání jsme odehráli na čtyři pětky. Po dvou třetinách byl stav skóre 1:1, kde nás soupeřky přestříleli 37:9. Kvalitní hra v obraně nám dávala naději na dobrý konečný výsledek. Bohužel hned v začátku poslední třetiny při vlastním oslabení 4-5 jsme si nešťastnou tečí srazili puk do vlastní branky. Tím jsme tým USA trochu nastartovali k maximálnímu úsilí, kde nás soupeřky přestřílely 24:0 a vyhrály utkání 3-1. 

O bronz: RUS - CZE 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Počet střel 20:33, vyloučení 5:4    
Branky: Tejralová A. 

Na utkání o bronzové medaile se hráčky těšily a věřily si. V průběhu sezóny s přátelských utkání jsme měli proti Ruskému týmu negativní skóre 1-3. Proto jsme strategii našeho herního projevu museli přizpůsobit přímo na toto utkání. Hráčky tuto strategii pochopili a snažili se jí dodržovat a hrát. První třetina byla odehrána s trémou a herní svázaností. Přesto jsme byli aktivní s mírnou herní převahou. Druhá třetina už byla odehrána bez nervozity, kde se nám povedla ke konci třetiny využít přesilová hra 5-4. Vítěznou branku zařídila první pětka po přihrávce Přibylové na kapitánku Tejralovou před branku a ta střelou na Tarakanovou nezaváhala. Poslední třetina byla z naší strany odehrána takticky velmi dobře a zaslouženě jsme vyhrály.   

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • dodržování celoplošného obranného postavení a taktiky
  • útočná síla družstva
  • hra v oslabení
  • vyhrávání soubojů 1-1
  • důsledné bekčekování
Negativa:
  • nízká střelecká produktivita v utkání se Švédskem
  • nízká střelecká potence v přesilových hrách

Hodnocení soupeřů

Družstvo Finska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická připravenost. Finky vynikají rychlým celoplošným bruslením. V družstvu mají hráčku Nuutinen Emma, která svým výkonem převyšuje ostatní, a proto se také zúčastnila OH 2014 v Soči.

Družstvo Japonska:
Je ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Mají dobrou fyzickou připravenost. Nejsou však individuálně herně připravené, kde zaostávají při hře 1-1. Mají slabší brankářky a dávají méně branek.

Družstvo Kanady:
Je vždy ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Vynikající individuální schopnosti jako jsou dynamika, rychlost a síla spojené do kolektivního pojetí hry. Vynikající zázemí celého realizačního týmu.

Družstvo Švédska:
Herně a takticky disciplinovaní. Dobrá fyzická i silová připravenost. V družstvu nemají výrazné hráčky, které by rozhodovali utkání. Jejich síla je v důsledné obranné činnosti s rychlými protiútoky.      

Družstvo USA:
Je vždy ambiciózní, herně a takticky vyspělé. Vynikající individuální schopnosti jako jsou dynamika, rychlost a síla spojené do kolektivního pojetí hry.

Družstvo Ruska:
Herně a takticky disciplinovaní. Mistrovství odehrály s obrannou taktikou.