21.05.2015 | Jakub Petr, Petr Svoboda

Trenérské hodnocení MS hráčů do osmnácti let 2015

Mistrovství světa U18 se v letošním roce konalo ve švýcarských městech Zug a Luzern, v termínu od 16. do 26. dubna 2015. Náš tým byl nalosován do skupiny v Zugu, společně s mužstvy Kanady, Finska, Švýcarska a Lotyšska. V základní skupině jsme sehráli 4 utkání: ČR - Finsko 1:6, ČR - Lotyšsko 4:1, ČR - Kanada 2:3, ČR - Švýcarsko 5:0. Po těchto utkáních jsme ve skupině figurovali na třetím místě s šesti body, skóre 12:10 a zajistili si postup do čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále jsme podlehli týmu USA 2:7. Ve čtvrtfinále jsme narazili na tým USA, kterému naše mužstvo podlehlo 2:7 a obsadilo konečné šesté místo.

Nominace

V konečné nominaci na MS figurovalo 24 hráčů (3 brankáři, 7 obránců a 14 útočníků), s tím, že po finálním zúžení nominace (v průběhu turnaje) opustil výpravu jeden útočník.

Tým byl složen z hráčů ročníku 1997 a dvou hráčů ročníku 1998. V mužstvu bylo 6 hráčů ze zahraničních soutěží, 5 z kanadské CHL  a jeden z Finska. Zbytek týmu tvořili zástupci českých klubů.

V porovnání s minulým rokem nominaci a potažmo i  náš herní projev ovlivnilo působení a následné doplňování hráčů hrajících v zámoří, před a v průběhu turnaje. Po celou sezonu jsme deklarovali, že o tyto hráče stojíme.  Během turnaje výše zmiňovaní nesporně potvrdili svou kvalitu, a tudíž oprávněnost a opodstatněnost jejich zařazení do týmu.

Určitě jsme si vědomi, že minulá sezóna byla z tohoto pohledu  výjimečná, kdy jsme kromě jediného hráče,  měli tým téměř celý rok pohromadě, což bylo důležité z aspektu herního i psychologického (tvorba týmových vazeb atd…).

Základ týmu, který se začal budovat již v jarních a letních kempech před Memoriálem Ivana Hlinky, se v průběhu sezóny z výše zmíněných důvodů měnil, přesto se mužstvo většinou prezentovalo velmi solidními výkony a poctivým přístupem.

V závěrečné etapě po absolvování všech soustředění a odehrání přípravných utkání jsme o zařazení či naopak vyřazení některých hráčů rozhodovali na základě momentální formy, podložené výkony v play-off jednotlivých juniorských kategorií a v přípravných zápasech.

Pravdou zůstává, že jsme co nejméně chtěli narušit herní i týmové vazby vybudované v průběhu roku. Každý z hráčů měl již tradičně v týmu svou roli, o které s patřičným předstihem věděl a musíme konstatovat, že ve většině případů se s tímto naši svěřenci vyrovnali velmi dobře...

Herní koncept

Co se týče našeho herního projevu, celou sezónu hra našeho mužstva vycházela ze systému, který byl ve velmi úzkém propojení s „playbookem“ U20, jež dle našeho názoru umožňuje snadnější posuny hráčů oběma směry mezi těmito kategoriemi, což se vlastně v průběhu roku uskutečňovalo (Kaše, Špaček, Zacha, Jašek). Pochopitelně se objevovali drobné nuance ať už vzhledem k rozdílné herní vyspělosti hráčů a samozřejmě vzhledem k přípravám na jednotlivé soupeře.

Na začátku sezóny po úvodních kempech i během turnaje v Břeclavi jsme individuálně i v rámci trenérských seminářů upozorňovali klubové kolegy na určité nedostatky v individuálních dovednostech jejich svěřenců z ofenzivního i defenzivního „hlediska“.

Velice rádi konstatujeme, že v průběhu roku došlo u některých hráčů k výraznému zlepšení a je zřejmé, že tzv. práce s detaily v individuálních trénincích dostává na klubové úrovni evidentně větší prostor.

Již dopředu jsme věděli, že tento tým by měl mít ofenzivní sílu. Na postech útočníků byli hráči, o kterých jsme byli přesvědčeni, že zúročí své zkušenosti z předešlých turnajů podobného typu. Někteří z nich se prosadili bodově, což by měl být jeden ze základních předpokladů pro úspěšné absolvování turnaje.

Po výborně zvládnuté přípravě se Švédskem, kdy jsme se prezentovali velmi aktivní hrou a solidní práci celého mužstva na defenzivní straně, jsme se již v teoretických přípravách a trénincích soustředili na hlavní rysy hry našich soupeřů a hru v nerovnovážných stavech.

Jedním z klíčových momentů celého turnaje byl již úvodní zápas s Finskem, který se nám nepovedl hlavně z hlediska disciplíny, kdy jsme měli celkem 15 vyloučených hráčů, z toho většinu v úvodních dvou třetinách utkání. Výsledkem bylo totální rozbití našeho herního konceptu a pět obdržených branek v oslabení.

Dalším důležitým momentem byl vzhledem k naši účasti ve čtvrtfinále turnaje další duel proti Lotyšsku, který následoval již necelých 17 hodin po nevydařeném úvodním vystoupení. Tento zápas jsme zvládli velmi dobře z herního i psychologického pohledu.

V dalších dvou utkáních měl náš výkon stoupající tendenci. V posledním zápase skupiny jsme poprvé v turnaji nastoupili v optimální sestavě a podali náš nejlepší výkon.

V obou zápasech jsme se znovu prezentovali aktivní hrou, jejíž principem bylo rychlý přechod do útoku (otáčení hry) ze středního a obranného pásma.
Při hře 5-5 snesla přísnější měřítko i naše hra na defenzivní straně...změny rytmu hry při forechecku, pokrytí SP i pokrytí OP se zesilováním tlaku celého tvaru na kotouč a následným založením.

 V  průběhu mistrovství jsme na každé TJ i v rámci teoretických porad a individuálních pohovorů věnovali této fázi hry velmi velký prostor. Formou strukturovaných tréninků i videa se nám dařilo zčásti odstraňovat dílčí nedostatky.

Co se týká komplexně hry našich obránců, oproti minulému mistrovství jsme v tomto ohledu zaostávali. Znovu se ukázala jako smysluplná „hra s DETAILY“ na individuálních trénincích…… v defenzivě zaostáváme ve hře u mantinelu a předbrankovém prostoru – práce holí, konstruktivní vedení osobního souboje a okamžitý přechod do ofenzivy, rychlá první přihrávka, mobilita, komunikace a následná podpora útoku (ve čtyřech s útočníky nebo ve druhé vlně)…….tyto prvky náš herní systém striktně vyžaduje.

Neumíme rozeznat situaci – někdy snaha zbytečně tvořit hru, přidržování kotouče, špatný timing a z toho pramenící chyby.

Pod tlakem se nám nedařilo posouvat kotouče útočníkům dostatečně rychle a přesně a využít momentu překvapení s přechodem do nestabilního obranného tvaru soupeře.

Další prostor pro zlepšení je určitě při hře v útočném pásmu, respektive na modré čáře (pohyb s kotoučem, součinnost ve dvojici, případně trojici, pohotová, tvrdá a přesná střelba).

Samozřejmě, že mezi našimi obránci najdeme ty srovnatelné se světovou špičkou v této kategorii (Zbořil), ale jsme přesvědčeni, že pokud chceme na této úrovni porážet top týmy, toto číslo musí být určitě vyšší.

Mezi útočníky bylo hráčů na vyšší úrovni určitě více, myslíme si, že přísnější měřítko v top světové konkurenci snese čtyři možná až pět hráčů, což by mělo být určitě příslibem do dalších sezón. Většina z nich se prosadila i bodově, celkové statistiky samozřejmě devalvuje nepovedené čtvrtfinále s USA.

V klíčových zápasech nám chybělo prosazení se dalších útočných formací, zvlášť v momentech, kdy jsme první dva útoky nasazovali na úderné „lajny“ soupeře (utkání s Kanadou)...

Pochopitelně nejdůležitějším článkem týmu jsou vždy brankáři. Vladař, Stezka i třetí gólman Růžička se své role zhostili solidně, se svou pozicí byli srozuměni dostatečně dlouho před začátkem turnaje, k čemuž se postavili požadovaným způsobem. Detailnější hodnocení je součástí zprávy trenéra brankářů.

Podobně jako vloni byla jedním z klíčových faktorů pro konečné umístění týmová disciplína, co se týče počtu trestných minut, a rovněž hra v oslabení, kde se nám nepodařilo minulému mistrovství bohužel přiblížit.

Z tohoto pohledu znovu musíme připomenout první zápas turnaje, který nás vzhledem k dalšímu vývoji ve skupinách nasměroval ve čtvrtfinále na pozdější mistry světa USA, kteří jsou momentálně nad naše síly a možnosti.

Rovněž musíme přiznat, že jsme čekali větší úspěšnost v přesilových hrách, ve kterých nám chybělo jednodušší provedení a razantnější zakončení.
Jsme přesvědčeni o tom a koresponduje to s naší trenérskou filozofií, že akceptování pravidel nejen při hře, ale i mimo led, v týmu, v rámci soustředění, cestování, týmových „teambuildingových“ cvičení,  apod. nám pomohlo v usměrňování týmového herního projevu i v momentech, kdy ne vše během turnaje šlo dle našich představ.

Charakteristika hry českého týmu

Před odletem do Finska jsme  absolvovali 3 tréninkové kempy. Na prvním soustředění v Kravařích se sešli hráči, jejichž klubové týmy již  dohráli v play-off juniorských soutěží.

Náplň týdenního mikrocyklu:
  • Rovnovážné situace (ofenzivně, defenzivně….1-1, 2-2) na malém prostoru
  • Předbrankový prostor (clonění , tečování, dorážení)
  • IČJ
V rámci dalších dvou  soustředění v Břeclavi a v Rokycanech jsme se již věnovali jednotlivým částem našeho herního systému z ofenzivního i defenzivního pohledu.
  • Rovnovážné situace (ofenzivně, defenzivně….1-1, 2-2, 3-3)
  • Pokrytí OP – strukturovaný trénink (box, přehušťování, zesílený tlak…2-3,2-5) s následným založením útoku ……..
  • Pokrytí SP s následným přechodem do pozic v OP
  • Forecheck (aktivní, odstoupená obrana)
  • Založení útoku v OP...varianty
  • Přechod SP...podpora obránce 4-3
  • Reorganizace ve SP…
  • Předbrankový prostor (clonění , tečování, dorážení)
  • Přesilovka, oslabení…včetně hry bez brankáře
  • Buly…řešení standardních situací – ofenzivně, defenzivně...“signály“

Přípravná utkání

Během soustředění v Břeclavi jsme sehráli dvě přípravná utkání se Slovenskem v Bratislavě a v Břeclavi:

Slovensko - Česko 2:1sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky ČR: . 26. Koblížek (Adamek)

Česko – Slovensko 1:2sn (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 32. Furch (Kaše)

Poslední přípravné utkání jsme sehráli po příjezdu do Švýcarska s mužstvem Švédska.
Česko - Švédsko 4:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky: 14. a 29. Zacha, 28. D. Kaše, 46. Anděl

Utkání mistrovství světa

Česko - Finsko 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 11. Hájek (Zbořil, Koblížek).

Jak již bylo zmíněno, úvodní utkání jsme ztratili díky nedisciplinovanosti, 15 vyloučených hráčů hovoří za vše...

Negativa:
  • Počet vyloučených hráčů
  • Fauly holí, způsobené nedostatečným pohybem v porovnání se soupeřem
  • Hra v oslabení (kromě první třetiny)
  • Osobní souboje v OP ( hůl na hůl, hra u mantinelu)
Pozitiva:
  • Přístup týmu i za nepříznivého, lépe řečeno rozhodnutého stavu

Česko - Lotyšsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Kaše (Špaček, Hronek), 25. Zacha (Krenželok), 51. Anděl (Špaček, Kaše), 60. Zacha (Špaček).

Druhý hrací den nás čekal tým Lotyšska, tento zápas byl klíčovým, co se týče postupu do čtvrtfinále. Utkání jsme zvládli, mužstvo podalo zodpovědný výkon s výborným přístupem, ve všech směrech zareagovalo na nedostatky a připomínky z předchozího dne...

Pozitiva:
  • Přístup týmu po celé utkání, kolektivní výkon
  • Herní disciplina
  • Zlepšená hra v oslabení
  • Hra pohromadě na ofenzivní i defenzivní straně
  • Aktivní forecheck 2-1-2 v ÚP
  • Hra v ÚP – rotace v rozích, 3. Hráč na modré „high C“
  • Četnost střelby
Negativa:
  • Neproměňování střeleckých příležitostí

Česko – Kanada 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 7.Zacha, 34.Koblížek.

I v tomto zápase měl náš výkon stoupající tendenci, vyrovnané utkání jsme ztratili gólem v oslabení ve třetí třetině. Bohužel nám v utkání chyběli klíčoví hráči Kaše (zranění) a Zbořil (distanc 2 utkání). Naopak nás posílil F.Chlapík, který se k týmu připojil po příletu z Kanady.

Pozitiva:
  • Dodržování herního plánu – aktivní hra, forecheck, rychlý přechod do útoku (1.gól)
  • Dobruslování, eliminacesoupeřova rychlého přechodu SP  včetně rozebírání hráčů po přejetí vlastní modré čáry, komunikace
  • Dodržení konkrétních taktických pokynů - pokrytí úderné lajny soupeře ve hře 5-5 (matching lines)
Negativa:
  • Hra v předbrankovém prostoru v OP (2 inkasované góly) – přebíraní hráče zpoza branky, postavení obránce u tyčky, chytání střel (1. Inkasovaný gól)
  • Nevyrovnanost výkonů jednotlivých útoků

Česko - Švýcarsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Branky a asistence: 16. Kaše (Zbořil), 18. Špaček (Kaše), 29. Zacha (Špaček), 34. Zbořil, 60. Suchý (Hronek).

V posledním utkání skupiny jsme poprvé nastoupili v kompletním složení a podali jednoznačně nejlepší výkon na turnaji, čímž jsme si zajistili 3.místo v konečné tabulce.  Určitě si ceníme 100% výkonu celého týmu, bez jakéhokoliv taktizování, týkajícího se výběru soupeře ve čtvrtfinále.

Pozitiva:
  • Vytváření a proměňování šancí
  • Hra v OP – zesílený tlak na kotouč v rozích a u mantinelu, rychlý přechod do útoku, hra pohromadě
  • Přechod SP ve čtyřech hráčích (2.vlna) po zisku kotouče v OP
  • Rychlá reorganizace útoku ve SP (quick up)
  • Aktivní forecheck – s aktivní podporou třetího hráče + pinching obránců, včetně změny rytmu v pozdější fázi utkání
  • Hra v ÚP proti pasivnímu boxu soupeře – rotace, 1-1, 2-2 situace z rohu, z prostoru „čárek“, zpoza branky + časování 3. hráče                                                                                      

Česko – USA 2:7 (0:4, 1:0, 0:3)
Góly a nahrávky: 28. Svoboda (Furch, Kalina), 53. Zacha (Kaše, Hronek).

Ve čtvrtfinálovém zápase jsme narazili na americký tým, který byl již tradičně největším favoritem turnaje. Náš soupeř utkání prakticky rozhodl ve druhé polovině první třetiny, kdy v krátkém sledu čtyřikrát skóroval a vlastně v celém utkání jednoznačně dominoval. My jsme sehráli solidně druhou třetinu, která se nám podařila vyhrát, přesto si musíme přiznat, že až na pár jednotlivců momentálně nedisponujeme kádrem, který by byl schopen se silným americkým výběrem sehrát vyrovnanou partii. Přesto bychom rádi vyzvedli přístup mužstva po celou dobu utkání.

Pozitiva:
  • Předvedená hra ve druhé třetině – přečíslování soupeře po rychlé reorganizaci ve SP
  • Přístup týmu i přes nepříznivý vývoj 
Negativa:
  • Vstup do utkání (2 vyložené šance USA v 1.minutě)
  •  Pasivní hra v OP (obránci i útočníci) – hra u mantinelu a před brankou
  • Řešení situace 1-1 defenzivně (práce holí, defenzivní postavení)
  • Komunikace – řešení situací pod tlakem v OP, spolupráce, hra pohromadě, krátké posouvání kotouče, využití mantinelu!!!

Celkové hodnocení turnaje

Jak už bylo zmíněno, naše vystoupení ovlivnilo několik faktorů.

Kompaktnost týmu a jednotlivé herní vazby nebyly na takové úrovni jako v minulé sezóně, kdy jsme měli téměř celý tým pohromadě a prošel si těžkými a složitými fázemi sezóny, což se posléze zúročilo na samotném mistrovství světa.

Náš  výkon byl určitě ovlivněn i výše zmíněnými absencemi v průběhu turnaje, v nejsilnějším složení jsme nastoupili až k závěrečným dvěma utkáním.
Přesto zdůrazňujeme, že s těmito okolnostmi je nutné počítat a být na ně připraven, což se i našemu mužstvu se střídavými úspěchy dařilo.

Objektivně musíme přiznat, že se nám nepodařilo splnit cíl v podobě zisku medaile. Na letošním turnaji byly dva týmy (USA a Finsko), které nás svou kvalitou převyšovaly. Pořadí na dalších místech již bylo otevřené a rozhodovala momentální forma.

Sportovně musíme uznat, že vzhledem k našemu čtvrtfinálovému losu nám letos byla účast v semifinále hodně vzdálená.

Určitě bychom však chtěli zdůraznit, že náš tým odvedl na turnaji solidní a poctivou práci, mužstvo mělo příkladný přístup na ledě i mimo něj a z tohoto pohledu mu určitě patří poděkování.

Jsme přesvědčeni a je zřejmé, že letošní ročník měl v průběhu sezóny skvělé výsledky, a tudíž v něm nadále dřímá potenciál, který se mu, věřme, podaří zúročit na dalších turnajích v budoucnu.
                                                                                    
Na závěr bychom chtěli poděkovat ČSLH a partnerům za vytvoření nadstandardních podmínek během celé sezóny, co se týče celkového programu akcí, soustředění a samozřejmě složení a oproti minulosti rozšíření realizačního týmu.

Našim svěřencům byly vytvořeny velmi profesionální podmínky, co se dění mimo led týče.