31.01.2012 | Miroslav Přerost

Trenérské hodnocení MS hráčů do dvaceti let - 3. část

Třetí část hodnocení mistrovství světa juniorů jsem zaměřil na hru obránce. Konkrétně na to, jak obránci podporují ofenzívu. Video ukázka se zaměřuje na týmy Spojených států a Švédska.
Je velmi zajímavé sledovat, jakým směrem se vyvíjí současná role obránce v herním konceptu špičkových týmů. Úloha a role obránce se velmi dynamicky rozvíjí společně s filosofií hry. Jestli je základním mottem hry „přečíslovat soupeře ve všech prostorech na ledě“, stoupá tím i požadavek na maximální herní rádius obránce. Tyto úkoly může ovšem splnit jen ten hráč, který se v průběhu své juniorské kariéry rovnoměrně rozvíjí po stránce defenzivní i ofenzivní. Je nutné dát prostor mladým hráčům, aby se projevili v podpoře útoku. V určitých fázích hry ho nechat převzít roli útočníka, podpořit ho ve snaze obejít protihráče, nutit ho nezbavovat se kotouče pod tlakem a vyzdvihnout i ty co mají instinkt k samostatnému zakončení. Role obránce a útočníka mají často se prolínající společné úkoly a požadavky na individuální dovednosti. U nejlepších týmů se nerozdělují hráči na obránce a útočníky, ale na hráče plnící úkoly v útoku a v obraně.

Při sledování některých našich zápasů v mládežnických extraligách je příliš často vidět herní rozdíl mezi obránci a útočníky. Mnohdy jsou obránci spokojeni s tím, že rozehrají kotouč a dále se do ofenzivní aktivity nezapojují. Vzniká tím velký odstup linie útočné od obrané. Při ztrátě kotouče jsou pak obránci daleko od ohniska hry a nejsou schopni se aktivně zapojit do boje o kotouč. Problémem je i zbavování se kotouče při tlaku soupeře na zadním mantinelu. Hráči mají návyk rychle odehrávat kotouč po mantinelu bez kontroly prostoru. Mužstva Spojených států, Kanady nebo Švédska mají založeno napadání v útočném pásmu právě na této slabině ve hře obránce. Zavírají prostory podél mantinelů a rychle přenáší kotouč do prostoru před branku.

Video ukázka prezentuje schopnost obránců švédského týmu hrát s kotoučem pod tlakem, dokázat se uvolnit na malém prostoru a kontrolovaně přejít do středního pásma. Kvalitní hra obránců Švédska nedovolila soupeřům dostat tým v důležitých fázích utkání pod tlak a byla jedním z důvodů, proč se Švédové stali mistry světa.

V druhé části ukázky je vidět podpora útoku od obránců USA, která umožňuje celé pětce na ledě hrát tzv. pořád spolu a být vždy nablízku kotouči a mít možnost hrát kdykoliv o jeho znovuzískání.

Video: Hra obránců Švédska a Kanady