29.01.2012 | Miroslav Přerost

Trenérské hodnocení MS hráčů do dvaceti let - 2. část

V druhé části hodnocení mistrovství světa hráčů do dvaceti let se zaměřuji na hru Kanady a konkrétně zakončení ze slotu. Text doplňuje několik ukázek ze hry.
Je všeobecně známým faktem, že obrovskou předností zámořských mužstev je jejich schopnost být velmi nebezpeční ve hře před brankou. Názorů a spekulací o tom, proč tomu tak je, jsme si přečetli už mnoho. I na letošním mistrovství světa dvacetiletých hráčů nám kanadští hráči ukázali, a to nejen v utkáních s námi, jak dokonale tuto dovednost ovládají. Je naprostou samozřejmostí, jak přirozeně se dokážou orientovat v prostoru branky (střelecká orientace), jak dokážou být neustále připraveni ke střelbě (střelecká obratnost) a jak rychle dokážou číst hru v brankovišti, kde reagují s maximální rychlostí na změny situací (čtení hry v zakončení).

Víme také, jak velmi obtížně se hráči s těmito dovednostmi brání. Je jejich vrozeným instinktem se takto chovat, ale víme, že v tréninku věnují činnostem vedoucím k úspěšnému zakončení velkou pozornost. I v našich klubech věnujeme velkou část tréninku dovedností zakončení v prostoru branky a mohu konstatovat, že došlo k zlepšení. Přesto je potřeba zvýšit pozornost na problematiku orientace v střeleckém prostoru a rychlost a přesnost zakončení. Jasným výsledkem pak bude skutečnost, že na mistrovství světa juniorů bude náš hráč mezi deseti nejvíce bodujícími hráči turnaje.

Video: Kanada - zakončení ze slotu