15.01.2012 | Miroslav Přerost

Trenérské hodnocení MS hráčů do dvaceti let - 1. část

Trenérské veřejnosti předkládáme první část hodnocení světového šampionátu hráčů do dvaceti let, který se konal na konci prosince 2011 a na začátku ledna 2012 v Kanadě (v Edmontonu a Calgary). Druhá část bude obsahovat především video ukázky z vybraných zápasů.

Období před začátkem mistrovství světa

Přípravný kemp byl zahájen po příletu do Calgary a přesunu do Lethbridge 18. prosince. Celý tým se sešel na hotelu ve večerních hodinách. Hráči přijeli v kompletním složení bez větších zdravotních potíží.

V průběhu 9 dní jsme absolvovali 12 tréninkových jednotek na ledě. V každém dni bylo věnováno 30 - 40 minut tréninku odrazové síly a rychlostním změnám pohybu. Po trénincích hráči využívali regeneračních možností v areálu tréninkového centra či hotelu (posilovna, vířivka, sauna, bazén). Každý den s výjimkou štědrého dne jsme organizovali pravidelné meetingy s hráči, kde jsme se zaměřili na strukturu hry, jednotlivé herní situace, přesilovky a oslabení a hru našich soupeřů. Jednotlivě či po skupinách jsme rozebírali s hráči jejich úkoly a určovali jejich role v týmu.

Struktura tréninkových jednotek
Po zkušenostech z loňského turnaje jsme věnovali dopolední část tréninků nácviku oslabení a defenzivní organizaci hry v rovnovážných situacích. V odpoledních hodinách jsme se soustředili na ofenzivní část hry, přesilovky a zakončení. Snažili jsme se strukturovat jednotlivá cvičení tak, aby přecházela v krátkodobou herní fázi, a tím jsme simulovali rychlé přechody mezi nácvikem útoku a obrany. Věděli jsme, že významným faktorem ve hře bude schopnost rychle reagovat na změny herních situací. Každý trénink na závěr obsahoval speciální cvičení pro obránce a útočníky, nácvik vhazování pro jedince i celé pětky.

Přátelská utkání

20. prosince 2011, 19:00, Okotoks aréna
CZE – Lotyšsko 7:1 (1:0, 3:1, 3:0)
Branky:  Hyka 2, Jank, Hrbas, Sekáč, Holík, Jaškin, Přibyl, Hertl

V utkání jsme měli jasnou převahu, kterou jsme od začátku projevili řadou střeleckých příležitostí. Prokázali jsme i fyzický rozdíl ve hře tělem. Pozitivním zjištěním byla naše hra v oslabeních.

22. prosince 2011, 19:00, Lethbridge Enmax aréna
CZE – Rusko 3:5 (1:3, 2:0, 0:2)
Branky: Filippi, Jaškin, Culek

Do utkání jsme nastoupili se zjevným respektem, ale od druhé třetiny se naše hra zlepšila a v této fázi jsme soupeře přehráli. Ve třetí části byla hra vyrovnaná. Porážku způsobilo velké množství obdržených branek v oslabeních. Na základě tohoto zjištění jsme ještě více zintenzivnili nácvik oslabení v závěrečných předturnajových trénincích.

Celkově po absolvování dosavadních tréninků jsme byli spokojeni celkovým přístupem hráčů i s plněním jejich povinností.

Po této fázi mužstvo opustili 3 hráči: Švihálek, Bartejs a Pavlík a byla uzavřena konečná nominace.
 

Průběh mistrovství světa

Všechny tréninky v průběhu mistrovství světa měly pouze regenerační charakter. Byly zaměřeny na aktivní pohyb s jednoduchými cvičeními a krátkými taktickými nácviky pro nejbližší utkání.

Jednotlivá utkání MS

Zápasy ve skupině:

27. prosince 2011, Edmonton
CZE – Dánsko 7:0 (1:0, 2:0, 4:0)
Branky:  Hertl 2, Říha, Holík, Jaškin, Filippi, Faksa
 
28. prosince 2011, Edmonton
CZE – Canada 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

30. prosince 2011, Edmonton
CZE – USA 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: Filippi 2, Holík 2, Hertl

31. prosince 2011, Edmonton
CZE – Finsko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Pozitivem ve všech utkáních byla snaha hráčů dodržovat stanovený koncept hry, hrát s maximálním úsilím a herní disciplínou. Problémem v těžkých zápasech bylo proměňování vytvořených šancí ve hře, přesilová hra a velké množství zbytečných faulů.

Naším úkolem pro čtvrtfinále bylo zapracovat na hře ve středním pásmu, přesilové hře, eliminovat kvalitní útočníky soupeře (Jakupov, Kuzněcov, Gusev) a hrát s maximální snahou nefaulovat.

Čtvrtfinále
2. ledna 2012, Calgary
CZE – Rusko 1:2 po prodloužení (0:0, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branka: Culek

O 5. místo

4. ledna 2012, Calgary
CZE – SVK  5:2 (3:0, 1:1, 1:1)
Branky: Holík, Mozík, Filippi, Uher, Faksa

Hodnocení mužstva

Od začátku přípravného campu se v mužstvu pozitivně projevovala tréninková disciplína. Hráči bez jakýchkoliv problémů přistupovali k tréninku na ledě i mimo něj. Vnitřní klima mužstva od začátku ovlivňovala skupina hráčů, která s námi pravidelně konzultovala vnitřní chod a potřeby týmu.
Od prvního přípravného zápasu mužstvo velmi zodpovědně přistupovalo k vytváření herního konceptu. Hráči se snažili neustále se zlepšovat. V prvních utkáních jsme měli nedostatky v oslabeních, hře ve středním pásmu a přesilových hrách.

Zahájení turnaje jsme zvládli velmi dobře a po vítězství nad Dány jsme dostali potřebný klid pro další vývoj turnaje. Klíčovým utkáním ve skupině byl zápas s USA, který jsme týmovým výkonem a mimořádným úsilím s vznikajícím výkonem brankáře Mrázka vyhráli, a tím postoupili do čtvrtfinále. V zápase o lepší umístění ve skupině jsme podlehli týmu Finska i proto, že po těžkém zápase s USA jsme neměli dostatek fyzických sil. Několik hráčů ani vzhledem ke zraněním nemohlo nastoupit.

Ve čtvrtfinále, kde jsme podali asi nejlepší taktický výkon, jsme podlehli týmu Ruska. V zápase o páté místo jsme bez větších problémů porazili Slovensko.

Pozitivním rysem celého turnaje byla vnitřní soudržnost mužstva. Disciplinovaný výkon hráčů, respekt k hernímu systému spolu s vynikajícím brankářem ukázal, že lze hrát vyrovnaná utkání se světovou špičkou. Ve hře v oslabení jsme se zařadili na špičku turnaje. Byli jsme velmi dobří ve hře v obranném pásmu, v organizaci hry ve středním pásmu a v dobruslování po ztrátě kotouče. Nezaostávali jsme v pohybu, v osobních soubojích a ani ve hře 1 – 1.

Nedostatkem, s kterým jsme měli asi největší problémy, byla úspěšnost a důraz v koncovce. Potřebovali jsme velké množství šancí na vstřelení gólu. Dalším je úspěšnost v přesilových hrách proti nejlepším týmům. Přesto, že jsme nácviku věnovali velkou část času v tréninku, jsme do konce turnaje nebyli spokojeni. Nevyužití přesilové hry proti Rusku v závěru utkání spolurozhodlo o neúspěchu ve čtvrtfinále.

Poznámky ke hře soupeřů

Všechny týmy, které skončily v závěrečné tabulce nad námi, měly v týmu v ofenzivních pozicích aspoň jednoho hráče, který skončil v tabulce produktivity v první desítce.

Švédsko: Friberg (11 bodů)
Rusko:
Kuznětsov (13), Gusev (9), Jakupov (9)
Kanada: Stone (10), Strome (9)
Finsko: Granlund (11), Pulkkinen (10)

Pro srovnání naši nejproduktivnější hráči byli Holík a Hertl. Oba shodně 5 bodů.

Všechny špičkové týmy byly také úspěšnější v přesilových hrách. V ostatních činnostech jsme byli srovnatelní se soupeři. Je tady pro nás velmi důležité na aspektech, v kterých zaostáváme, důrazně pracovat na úrovni nejen reprezentace, ale především klubů.