12.05.2014 | Jakub Petr, Petr Svoboda

Trenérské hodnocení MS hráčů do 18 let 2014

Mistrovství světa hráčů do osmnácti let se v roce 2014 konalo ve finských městech Lappenranta a Imatra v termínu od 17. do 27. dubna. Český tým dosáhl historického úspěchu, když postoupil do finále a vybojoval celkové druhé místo. Předkládáme hodnocení akce očima trenérů.

Nominace

V průběhu sezóny nastoupilo do utkání ČR U18, kterých jsme sehráli 33, celkem 42 hráčů (4 brankáři, 11 obránců a 27 útočníků).

V konečné nominaci na MS figurovalo 24 hráčů (3 brankáři, 7 obránců a 14 útočníků), s tím, že po finálním zúžení nominace opustil výpravu jeden útočník.

Tým byl složen z hráčů ročníku 1996 a šesti hráčů ročníku 1997.

V mužstvu byli 4 útočníci ze zahraničních soutěží, tři ze Švédska a jeden z kanadské QMJHL. Zbytek týmu tvořili zástupci českých klubů.
Vzhledem k průběhu sezóny jsme již dopředu deklarovali, že nominace je z 90% hotová již před únorovým „Turnajem 5“ v Rusku, což se vlastně později potvrdilo. Na základě výkonů v klubech a následně na akcích ČR U17 byli do týmu kromě stávajících hráčů ročníku 97 (Zbořil, Zacha) postupně zařazování další mladší hráči: Špaček (od prosincových akcí), Kaše (únor), Chlapík a Vladař (v rámci kempů před MS).

Základ týmu, který se začal budovat již v jarních a letních kempech před Memoriálem Ivana Hlinky, se v průběhu sezóny téměř nezměnil, což později přineslo své „ovoce“ nejen na ledě, ale pochopitelně i ve vztazích a atmosféře uvnitř týmu, což byl dle našeho názoru jeden z klíčových faktorů v rozhodujících fázích turnaje.

V závěrečné etapě po absolvování všech soustředění a odehrání přípravných utkání jsme o zařazení či naopak vyřazení některých hráčů rozhodovali na základě momentální formy, podložené výkony v play-off jednotlivých juniorských kategorií.

Pravdou zůstává, že jsme co nejméně chtěli narušit herní i týmové vazby vybudované v průběhu roku. Každý z hráčů měl již tradičně v týmu svou roli, o které s patřičným předstihem věděl a s potěšením musíme konstatovat, že ve většině případů se s tímto naši svěřenci vyrovnali na výbornou...

Herní koncept

Co se týče našeho herního projevu, celou sezónu hra našeho mužstva vycházel ze systému, který byl ve velmi úzkém propojení s „playbookem“ U20, jež dle našeho názoru umožňuje snadnější posuny hráčů oběma směry mezi těmito kategoriemi, což se vlastně v průběhu roku uskutečňovalo (Pastrňák, Vrána, Zacha, Pyrochta). Pochopitelně se objevovali drobné niance ať už vzhledem k rozdílné herní vyspělosti hráčů a samozřejmě vzhledem k přípravám na jednotlivé soupeře.

Na začátku sezóny po úvodních kempech i během turnaje v Břeclavi jsme individuálně i v rámci trenérských seminářů upozorňovali klubové kolegy na určité nedostatky v individuálních dovednostech jejich svěřenců z ofenzivního i defenzivního „hlediska“.

Velice rádi konstatujeme, že v průběhu roku došlo u některých hráčů k výraznému zlepšení a je zřejmé, že tzv. práce s detaily v individuálních trénincích dostává na klubové úrovni evidentně větší prostor.
Již během soutěžního ročníku jsme několikrát prohlašovali, že kondiční připravenost nominovaných hráčů je na patřičné úrovni, což se po náročných akcích v prosinci (7 utkání ve 12 dnech) a v únoru (4 utkání ve čtyřech dnech) projevilo i ve Finsku.

Všechny výše zmíněné aspekty nám umožnili prezentovat se během turnaje velice aktivním pojetím, speciálně v jeho klíčových fázích.

Již dopředu jsme věděli, že tento tým by měl mít ofenzivní sílu. Na postech útočníků byli hráči, o kterých jsme byli přesvědčeni, že zúročí své zkušenosti z předešlých turnajů podobného typu. Tito hráči se prosadili bodově, což je určitě zásadní předpoklad pro úspěšné absolvování turnaje. V minulých letech jsme marně hledali naše hráče ve špičce bodování, letos tomu bylo naopak (viz statistika MS).

Bylo zřejmé, že největším problémem bude defenzivní hra celé pětice (viz detailní hodnocení). Tento fakt se nám bohužel v přípravných i úvodních utkáních turnaje potvrzoval.

Nezakrýváme, že v průběhu mistrovství jsme na každé TJ i v rámci teoretických porad a individuálních pohovorů věnovali této fázi hry velmi velký prostor. Formou strukturovaných tréninků i videa se nám dařilo zčásti tyto nedostatky odstraňovat, což byl jeden z klíčových faktorů pro další vývoj turnaje.

Samotnou kapitolou byla hra našich obránců, která byla nejen pro nás překvapením. Znovu se ukázala jako smysluplná „hra s DETAILY“ na individuálních trénincích...kromě defenzivy se obránci prosazovali i ofenzivně, včetně účelné podpory útoku, prvek, který náš herní systém striktně vyžaduje.

Pochopitelně nejdůležitějším článkem týmu byl jako vždy brankář, což se v konečném účtování znovu potvrdilo. Vít Vaněček odchytal všechna utkání a byl základním stavebním kamenem pozdějšího úspěchu a určitě by toto tvrzení nemělo vyznít jako fráze. Rádi bychom vyzdvihli i roli zbývajících dvou gólmanů, kteří rovněž mají lví podíl na našem účinkování na turnaji. Podobně jako hráči v poli byli dostatečně s předstihem srozuměni se svou pozicí, k čemuž se postavili požadovaným způsobem.

Jedním z klíčových faktorů pro konečné umístění byla rovněž týmová disciplína, co se týče počtu trestných minut, a rovněž hra v oslabení, kde jsme měli nejvyšší % úspěšnost a dovolili soupeři skórovat jen ve dvou případech.

Naopak musíme přiznat, že jsme čekali větší úspěšnost v přesilových hrách, ve kterých nám chybělo jednodušší provedení a razantnější zakončení.

Jsme přesvědčeni o tom a koresponduje to s naší trenérskou filozofií, že akceptování pravidel nejen při hře, ale i mimo led, v týmu, v rámci soustředění, cestování, týmových „teambuildingových“ cvičení,  marketingových aktivit (Kanada) apod. nám pomohlo v usměrňování týmového herního projevu i v momentech, kdy ne vše během turnaje šlo dle našich představ.

Charakteristika hry

Před odletem do Finska jsme  absolvovali 3 tréninkové kempy. Na prvním soustředění v Litoměřicích se sešli hráči, jejichž klubové týmy již  dohráli v play-off juniorských soutěží. Trénovali jsme v počtu 10 hráčů, 5 útočníků, 2 obránci a 3 brankáři.

Náplň týdenního mikrocyklu: 8 TJ na ledě a 8 TJ na „suchu“
  • Rovnovážné situace (ofenzivně, defenzivně….1-1, 2-2) na malém prostoru
  • Předbrankový prostor (clonění , tečování, dorážení)
  • IČJ
V rámci dalších dvou  soustředění v Břeclavi a v Rokycanech jsme se již věnovali jednotlivým částem našeho herního systému z ofenzivního i defenzivního pohledu.
  • Rovnovážné situace (ofenzivně, defenzivně….1-1, 2-2, 3-3)
  • Pokrytí OP – strukturovaný trénink (box, přehušťování, zesílený tlak…2-3,2-5) s následným založením útoku...
  • Pokrytí SP s následným přechodem do pozic v OP
  • Forecheck ( varianty…..viz. playbook)
  • Založení útoku v OP….varianty
  • Přechod SP, podpora obránce 4-3
  • Reorganizace ve SP
  • Předbrankový prostor (clonění , tečování, dorážení)
  • Přesilovka, oslabení…včetně hry bez brankáře
  • Buly, řešení standartních situací – ofenzivně, defenzivně ... “signály“

Přípravná utkání

Během soustředění v Břeclavi jsme sehráli dvě přípravná utkání se Slovenskem v Bratislavě a v Břeclavi:

Slovensko - Česko 4:5 (1:2, 2:1, 1:2)
Branky ČR: Špaček 2, Andres, Smejkal, Chlapík.

Česko – Slovensko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Chlapík (Kaše, Pyrochta), 29. Pastrňák

Poslední přípravné utkání jsme sehráli po příletu do Finska s mužstvem Švédska.
Švédsko - Česko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branka: 31. Vrána (Špaček).

Průběh turnaje

Náš tým byl nalosován do skupiny v Lappenrantě, společně s mužstvy USA, Finska, Švýcarska a Dánska. V základní skupině jsme sehráli 4 utkání:
ČR - Dánsko 9:2
ČR - USA 0:3
ČR - Finsko 4:3sn
ČR - Švýcarsko 4:2

Po těchto utkáních jsme ve skupině figurovali na druhém místě s osmi body, skóre 17:10 a zajistili si postup do čtvrtfinále. V play-off jsme postoupili do finále, ve kterém náš tým podlehl USA 2:5 a obsadil konečné druhé místo. Výsledky play-off:
Čtvrtfinále: ČR - Rusko 3:2p
Semifinále: ČR - Kanada 4:3p
Finále: ČR - USA 2:5

Utkání Mistrovství světa

Česko - Dánsko 9:2 (4:0, 3:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 7. Vrána (Pastrňák, Karabáček), 11. Špaček (Zbořil, Zacha), 13. Zacha (Karabáček, Špaček), 16. Vopelka (Mašín), 23. Pyrochta (Ordoš, Černoch), 32. Rašner (Vopelka, Vrána), 36. Karabáček (Špaček, Zbořil), 47. Vrána (Pastrňák), 51. Karabáček (Zacha, Vaněček)

V úvodním utkání jsme přehráli dánský tým, po velmi povedené první třetině, ve které jsme prakticky rozhodli o konečném vítězství. Pozitivem určitě bylo, že i za rozhodnutého stavu mužstvo dodržovalo stanovenou taktiku s patřičným přístupem i nasazením.

Pozitiva:
  • Četnost střelby, zakončení
  • Založení útoku proti odstoupené obraně i aktivnímu forechecku...
  • Ofenzivní podpora obránců – 2. vlna, kontrarotace v ÚP

Česko - USA 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)

V dalším utkání jsme podlehli americkému týmu, když nám nevyšel úvod druhé třetiny. Na naší straně jsme zaznamenali problémy v organizaci hry v OP, zvláště v při přechodu ze SP a následném dobruslování do pozic v boxu (4+1). Obě rozhodující branky jsme inkasovali díky nedůslednosti v našem předbrankovém prostoru a špatném vyhodnocení situace.

Na druhé straně jsme si vypracovali velké množství šancí, ale jejich neproměňování nás stálo lepší výsledek. Důkazem toho je i četnost střelby, ve které jsme se soupeři zcela vyrovnali.

Negativa:
  • Přechod ze SP do OP (pozice v boxu)
  • Důraz a orientace v předbrankovém prostoru – OP
  • Koncovka, důraz v zakončení
  • Přesilová hra
Pozitiva:
  • Hra v ÚP, vytváření brankových příležitostí
  • Hra v oslabení – precizní dodržení předzápasových pokynů – blokování střel (hrotový hráč proti vrcholu deštníku), hra obránců v předbrankovém prostoru – chytání střel, orientace kolem brankoviště
  • Osobní souboje u mantinelu (konstruktivní vedení)….následné posunutí kotouče
  • Výkon brankáře

Česko – Finsko 4:3sn (0:0, 2:1, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky. 32. Vrána (Kaše), 33. Smejkal (Chlapík, Veselý), 58. Karabáček, rozh. nájezd Vrána

Pozitiva:
  • Četnost střelby, zakončení
  • Založení útoku proti odstoupené obraně i aktivnímu forechecku ……
  • Hra v oslabení…..proti „deštníku“ soupeře…..precizní dodržování pokynů z předzápasové přípravy
  • Forecheck v ÚP a pokrytí SP
    • střídání rytmu
    • aktivně dvěmi hráči + zesilování tlaku třetím
    • odstoupená obrana -  tlak PK u útočné modré čáry (1. gól).
    • hlubší blok, vzdání se červené čáry, tlak z osy…po nahození následné založení přes „slabou“ stranu (pohromadě, krátké přihrávky)
    • video níže...
  • OP, osobní souboje 1-1, 2-2 z defenzivního pohledu…zesílení tlaku dalším hráčem + posun v boxu….křídlo do předbrankového prostoru
  • Samostatné nájezdy (Vrána, Pastrňák)
  • Výkon brankáře Vaněčka

Česko - Švýcarsko 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)

Branky a asistence: 27. Vrána (Pyrochta, Mašín), 42. Zacha (Karabáček, Pastrňák), 46. Zacha (Karabáček), 60. Smejkal (Pastrňák).

V poslední utkání jsme po velmi vyrovnaném půběhu porazili Švýcarsko a zajistili si druhé místo ve skupině. V utkání se nám nepovedla úvodní třetina, ve které nás soupeř přehrával. V dalším průběhu se náš výkon zlepšil.

V utkání jsme úmyslně nasazovali 2 lajny na soupeřovu první formaci, která patřila k nejlepším v turnaji.  Dvě třetiny nám tato strategie vycházela, v poslední se soupeř bohužel 2x prosadil. Přesto si myslíme, že jsme velmi precizně dodrželi stanovenou taktiku.

Negativa:
  • Vstup do utkání, včetně herního projevu v první třetině (pohyb, nasazení)
Pozitiva:
  • Dodržení konkrétních taktických pokynů (pokrytí úderné lajny soupeře)
  • Rychlá reorganizace útoku ve SP (quick up)
  • Solidní forecheck – změny rytmu: aktivně 2-1-2, odstoupená obrana proti rozdílnému založení soupeře (dvojitá najetí P,L strana podle držení hole hráče na ose)…….získ kotoučů ve SP a následný protiútok….viz výše
  • Založení útoku proti obraně 1-3-1, kterou soupeř místy praktikoval
  • Hra v ÚP proti pasivnímu boxu soupeře – rotace, 1-1, 2-2 situace z rohu, z prostoru „čárek“, zpoza branky + časování 3. hráče
  • Hra v předbrankovém prostoru po střele obránců                                                                                          

Česko – Rusko 3:2p (1:0, 1:1, 0:1 - 1:0)

Góly a nahrávky: 19. Vrána (Mikliš, Kaše), 42. Kaše (Rašner, Špaček), 66. Vrána (Pyrochta, Mašín).

Ve čtvrtfinálovém zápase jsme narazili na ruský tým, který tradičně disponoval individuálně velmi dobře vybavenými hráči. V první třetině jsme soupeře zaskočili velice aktivním pojetím hry, prezentovali jsme se agrasivním forecheckem s dvěmi aktivně napadajícími hráči, což byl odklon od naší strategie v předchozích zápasech sezóny proti tomuto soupeři.

Od druhé třetiny se již soupeř s našim způsobem hry vyrovnal a místy nás začal přehrávat. V posledním dějství i v prodloužení se již oba týmy prezentovali defenzivnější hrou, s důrazem na pokrytí SP.

Za zmínku kromě výborného týmového výkonu určitě stojí excelentní výkon brankáře Vaněčka, který, mimo jiné, kryl v úvodu prodloužení trestné střílení.

Pozitiva:
  • Aktivní napadání a hra v ÚP, především v první třetině (prosazení se v situacích 1-1, četnost střelby)
  • Hra obránců: situace 1-1,konstruktivní vedení osobního souboje, práce holí, chytání střel v předbrankovém prostoru
  • Krytí kotouče, spolupráce při založení z OP i při reorganizaci ve SP
  • Hra v oslabení
  • Výkon brankáře
  • Pokračující střelecká produktivita (J. Vrána)
  • Nasazení, sebeobětování se, týmový duch

Česko – Kanada 4:3p (1:0, 2:1, 0:2 - 1:0)
V semifinálovém utkání se nám podařilo v prvních dvou třetinách vytvořit tříbrankový náskok, ale důležitým a hlavně pozitivním faktorem bylo, že jsme se znovu i po předchozím náročném průběhu turnaje prezentovali aktivním pojetím, založeném na důsledném forechecku a rychlém přechodu do útoku po zisku kotouče ve všech pásmech.

Znovu jsme byli produktivní, solidní byla i četnost střelby.

Klíčovým momentem bylo naše vyloučení a následně inkasovaný gól v oslabení, který vrátil soupeře v závěru druhé třetiny do hry.

Ve třetí třetině jsme byli zbytečně pasivní a soupeř nás začal přehrávat, z čehož pramenilo vyrovnání. Paradoxně po vyrovnávací brance jsme znovu převzali iniciativu a vypracovali si několik šancí. V prodloužení jsme byli lepším týmem, klíčovým okamžikem bylo ubráněné oslabení 3-4.

Negativa:
Pasivní hra ve třetí třetině: osobní souboje u mantinelu i v předbrankovém prostoru

Pozitiva:
  • Forecheck...podobně jako v předchozích utkáních
  • Četnost střelby ze stěžejních prostor v ÚP...
  • Rychlá reorganizace útoku ve SP (quick up)….podpora obránců
  • Založení útoku v OP: posouvání kotoučů,podpora, pohromadě….přehrávání forechecku soupeře
  • Hra 4-4 v prodloužení...aktivně na kotouči, podpora útočné fáze obráncem

Česko - USA 2:5 (1:3, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Smejkal (Veselý, Chlapík), 35. Kaše (Rašner, Špaček).

Ve finále jsme narazili na největšího favorita turnaje. V posledních 6 týdnech to byl náš třetí zápas s tímto soupeřem  a nutno přiznat, že právě závěrečné utkání se nám povedlo nejméně.

Američané měli výborný vstup do první i druhé třetiny. Právě tyto pasáže rozhodly o jejich vítězství.

V utkání se již projevila fyzická únava z předchozích utkání turnaje (koncovky, prodloužení), a tudíž jsme nebyli schopni držet s velmi dobře bruslícím soupeřem krok tak, jak tomu bylo v předešlých zápasech. Tým USA dominoval během celého turnaje a zaslouženě získal zlatou medaili.

Negativa:
  • Špatný vstup do první i druhé třetiny
  • Přechod do pozic ze SP do OP a následná hra v předbrankovém prostoru (1. a 2. branka)
  • Pokrytí „vysokého“ třetího hráče nad „slotem“ v našem OP…..komunikace křídelních útočníků a obránce
Pozitiva:
  • Hra v oslabení
  • Příkladný přístup týmu za nepříznivého stavu ve třetí třetině                   

Závěr

Chtěli bychom poděkovat ČSLH a partnerům za vytvoření nadstandartních podmínek během celé sezóny, co se týče celkového programu akcí, soustředění a samozřejmě složení a oproti minulosti rozšíření realizačního týmu.

Našim svěřencům byly vytvořeny velmi profesionální podmínky, co se dění mimo led týče.

V neposlední řadě bychom rádi zdůraznili, že svůj obrovský podíl na stříbrné medaili mají všichni kluboví trenéři, z důvodů, které jsme výše již několikrát zmínili.

Jsme přesvědčeni, že nastolený trend individuálních tréninků v klubech, zmiňovaná práce s detaily a pochopitelně propracovaný kondiční trénink skrz jednotlivé tréninkové cykly je důležitým faktorem v připravenosti hráče a jeho adaptaci na mezinárodní hokej v dané reprezentační kategorii.

Video ukázky

David Kaše, obranná hra


Gól Michaela Špačka proti Kanadě


Hra v OP v utkání s Kanadou


Motivační video před finále s USA