24.04.2017 | Jiří Vozák

Trenérské hodnocení mistrovství světa žen v americkém Plymouthu

Přečtěte si trenérské hodnocení žen, které se uskutečnilo na začátku dubna v americkém Plymouthu a kde Češky obsadily osmé místo.
Na prvním kempu v Jablonci chybělo hodně hráčů ze zahraničí. Mrázová, Křížová, Kolowratová, Pejzlová, Lédlová, Herzigová, Peslarová, Manhartová, Studentová, které dohrávaly soutěže ve svých klubech. Kádr byl doplněn hráčkami z U18.Zaměřili jsme se na opakování herních situací a přesilovou hru. Sehráli jsme modelové utkání s mladším dorostem Liberce, kde jsme hlavně zkoušeli hru v oslabení a přesilovky.

Po dni volna jsme se přesunuli do Detroitu, kde jsme absolvovali druhý kemp v Ann Arbor měli k dispozici kompletní kádr. Absolvovali jsme celkem devět tréninkových jednotek na kterých jsme opakovali naučené herní situace, přesilové hry a důslednou hru v obranném pásmu. Sehráli jsme dvě přátelská utkání s týmy Švédska a Finska. V prvním utkání jsme měli hru opticky pod kontrolou, ale přes vedení 2:0 jsme prohráli 3:2 a dvě branky jsme dostali při naší přesilové hře. Ve druhém utkání jsme dvě třetiny drželi vyrovnanou hru. Ve třetí jsme dostali čtyři branky, z toho dvě v oslabení. Tým Finska nás převyšoval ve fyzické připravenosti, ve střelbě i v bruslení.

Na MS jsme měli jasný cíl. Skončit do sedmého místa, popřípadě zopakovat úspěch z loňského mistrovství a hrát čtvrtfinále. Ani jedno se nám nepodařilo a skončili jsme na osmém místě. Herně jsme určitě nepropadli, ale doplatili jsme na neproměňování šancí. Částečně pro slabý důraz a pohotovost v zakončování, částečně pro neochotu svádět těžké souboje v předbrankovém prostoru soupeře. MS se hraje na úrovni extraligy mladšího dorostu jak ve střelbě, bruslení, tak v osobních soubojích. Ne všechny naše hráčky splňují tyto požadavky a jsou ochotny na sobě pracovat.

Na MS byly nominovány tyto hráčky

Brankářky: Klára Peslarová, Blanka Škodová, Kristýna Bláhová
Obránkyně: Anna Zíková, Aneta Tejralová, Pavlína Horálková, Martina Zedníková, Petra Herzigová, Samantha Kolowratová, Adéla Škrdlová
Útočnice: Alena Polenská, Simona Studentová, Lucie Povová, Aneta Lédlová, Kateřina Mrázová, Vendula Přibylová, Tereza Vanišová, Michaela Pejzlová, Denisa Křížová, Lucie Manhartová, Klára Hymlárová, Kateřina Bukolská, Klára Chmelová

ČESKO – ŠVÝCARSKO 1:2 po nájezdech (0:0, 1:0, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 35. Vanišová – 57. Raselliová (Müllerová), rozhodující nájezd Meierová.
Vyloučení: 6:5, Využití: 0:1, V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:31 (11:8, 5:10, 10:10 – 5:2).

V prvním utkání jsme chtěli hrát aktivní hokej, což se nám dařilo. Dostávali jsme soupeře pod tlak, ale bez brankového efektu. Navíc jsme neproměnili přesilovku 5-3. Přesto jsme se ujali vedení ve vlastním oslabení. V přemíře snahy jsme se dopouštěli zbytečných faulů. Na to jsme doplatili tři minuty před koncem. V zápase jsme neproměnili jasné gólové šance a při nájezdech jsme nedali ani jednu branku

ČESKO – NĚMECKO 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. Lédlová (Polenská, Zedníková) – 35. Zornová (Klugeová), 59. Klugeová (Delarbreová).
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Střely na branku:
41:12 (12:2, 15:5, 14:5).

Ve druhém utkání jsme měli jasnou převahu. Opět rozhodla naše nemohoucnost vstřelit branku i v jasných gólových situacích a dvě hrubé chyby které soupeř potrestal.

ŠVÉDSKO – ČESKO 3:1 (1:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Fällmanová (Lindhová), 26. Fällmanová (Nordinová, Svedinová), 28. Rasková (Löwenhielmová) – 11. Lédlová (Tejralová).
Vyloučení: 2:3
Využití: 1:1.
Střely na branku: 16:20 (4:10, 8:3, 4:7).

Do zápasu jsme vstoupili dobře. Využili jsme přesilovou hru a vytvořili si další šance, které jsme ale opět nedotáhli do konce. Ve druhé třetině soupeřky začaly více bruslit, využily přesilovku a byly ve všech směrech lepší. Ve třetí třetině už jsme neměli sílu zkorigovat výsledek zápasu

Vyřazovací část

ŠVÝCARSKO – ČESKO 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 53. Stalderová (Stiefelová, Bullová), 55. Altmannová (Stalderová) – 15. Vanišová (Lédlová, Mrázová), 19. Mrázová, 31. Lédlová, 60. Lédlová.
Vyloučení: 2:5.
Bez využití.
Střely na branku:
29:22 (12:8, 7:7, 10:7).
Stav série: 0:1.

ČESKO – ŠVÝCARSKO 2:3 po prodloužení (0:0, 1:2, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 29. Vanišová (Lédlová), 44. Vanišová (Herzigová) – 33. Bullová (Staenzová, Raselliová), 40. Stalderová, 65. Meierová (Stalderová, Benzová).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku:
36:29 (12:6, 17:15, 7:5 – 0:3).
Stav série: 1:1.

Švýcarský gól na 1:1 z ofsajdu. V prodloužení úmyslné najetí švýcarské hráčky do brankařky. Zranění (otřes mozku), které ji vyřadilo z turnaje.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Rüeggová (Müllerová), 10. Müllerová (Schellingová), 42. Stalderová (Allemannová, Müllerová) – 12. Vanišová (Lédlová).
Vyloučení: 7:6.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 17:19 (8:3, 3:12, 6:4).

Všechny tři zápasy byly velmi vyrovnané a napínavé až do konce. Kromě posledního zápasu jsme nedostali branku v oslabení. Bohužel jsme ale nedali gól z přesilové hry. Ve všech zápasech jsme si vytvořili jasné gólové šance, ale nedokázali je proměnit.

Hodnocení soupeřek

Švýcarsko: Tým s dobře fyzicky připravenými hráčkami a dobrou střelbou. Mají dobře nacvičené signály a přesilové hry. Po získání kotouče mají rychlý přechod do útoku. Jejich hru výrazně ovlivňují dvě hráčky (Stalder a Muller), které rozhodují většinu zápasů. Mají vysoké procento vyhraných vhazování. Přesto se při dobrém napadání dostávají pod tlak a dělají chyby

Německo: Hra je založena na dobré defenzivě podpořená dobrými výkony brankářů a rychlých protiútocích. Dobře fyzicky připravené a v obranném pásmu hrají tvrdě a velmi obětavě

Švédsko: Také velmi dobře fyzicky připravený tým s dobrým celoplošným bruslením a dobrou střelbou. Dobře sehrané přesilové hry. Velmi dobře napadá a rychle obrací hru.

Pozitiva:

  • Vytvoření hodně gólových šancí
  • Bojovnost až do konce zápasů
  • Dobře hraná oslabení
  • Hra v boxu
Negativa:
  • Neproměnění šancí
  • Zbytečné fauly
  • Malý tlak v předbrankovém prostoru
  • Slabá střelba, pohotovost a důraz v zakončování
  • Přesilové hry
  • Individuální chyby