22.05.2014 | Jiří Vozák

Trenérské hodnocení Mistrovství světa žen divize IA 2014

Reprezentační tým žen na MS divize IA v Přerově vybojoval postup do baráže s Japonskem, ve které půjde o možnost hrát v příští sezóně mezi světovou elitou. Trenér družstva Jiří Vozák předkládá hodnocení přípravy na světový šampionát i samotného mistrovství světa.
Příprava na MS probíhala celou sezónu, ve které jsme odehráli tři utkání s Ruskem, absolvovali turnaj v Japonsku, kde jsme sehráli zápasy s Japonskem, Švýcarskem, Slovenskem, turnaj MD v Liberci (Liberec, Havířov, Č. Budějovice, Poruba) a v Třemošné (dvě utkání s Japonskem).

Během všech kempů a zápasů jsme se snažili hrát stále stejný systém (založení útoku a aktivní napadání) a zlepšovat hru v obranném pásmu.

V průběhu celé sezóny jsme vyzkoušeli celkem 40 hráček, které by mohly zasáhnout do hry v národním týmu a zvýšit v něm konkurenci.

Pro přípravu na MS jsme zvolili dva kempy. První na seznámení prostředí v Přerově, druhý na změnu prostředí v Liberci. Na nich jsme se nejvíce zaměřili na nácvik založení útoku a na důrazné zakončování, v obranném pásmu na rychlý přístup k hráči s kotoučem a rozebírání hráčů bez kotouče. V Liberci jsme ještě nacvičovali přesilovou hru a oslabení.

Soustředění v Přerově, 24. - 28. března 2014

Šest tréninkových jednotek na ledě, využití tělocvičny a posilovny. Sledování zápasů na videu a rozebírání herních situací. Soustředění se nezúčastnily hráčky, které reprezentovaly na MS do osmnácti let. Soustředění bylo zakončeno přátelským utkáním se Slovenskem 3:2 PP, ve kterém jsme byli aktivnější, ale projevila se únava z tréninků. Branky: Křížová, Povová, Polenská.

Soustředění v Liberci, 30. března - 3. dubna 2014

Šest tréninkových jednotek na ledě, využití tělocvičny, posilovny a střelnice. Sledování videa a ukázky zápasu se Slovenskem. K týmu se připojily reprezentantky do osmnácti let (Peslarová, Tejralová, Lásková, Přibylová, Vanišová, Lédlová, Bukolská, Kolowratová). Nepřijela zraněná Vopravilová a domů odcestovala zraněná Kolowratová. Hráčky z „18“ měly dva dny speciální program zaměřený na rehabilitaci.

Soustředění bylo zakončeno posledním přípravným zápasem s Norskem, které jsme vyhráli 3:2p. Branky: Bukolská, Polenská, Křížová.

Mistrovství světa divize IA

Samotné MS v Přerově dopadlo velmi dobře.Postupně jsme porazili všechny soupeře Francie-CZE 0:3, CZE-Rakousko 2:1, CZE-Norsko 2:0, Slovensko-CZE 1:3, CZE-Dánsko 5:1.

Vyhráli jsme všechna utkání a předčili soupeřky hlavně v pohybu po celém hřišti a kombinací. Taky se ukázalo, že hra na čtyři pětky, které byly schopny dostávat soupeřky pod tlak nám ušetřila hodně sil. Dařila se nám hra v oslabení, hráli jsme dobře přesilovky a ve všech zápasech vysoko přestříleli soupeře. Pracovali jsme na soudržnosti týmu, dodržování taktických pokynů a komunikaci mezi hráčkami i mezi hráčkami a realizačním týmem. Velmi dobře se ukázaly výkony mladé brankařky Peslarové.

Přesto, že se nám většina těchto věcí podařila, máme ještě hodně co zlepšovat. Při zápasech v elitní skupině, nebo při baráži s Japonskem potřebujeme všechny tyto věci ještě hodně zlepšit.

Souhrn MS

Pozitiva a negativa

Pozitiva:
  • Podávání solidních výkonů v celé sezóně
  • Zlepšování při hře v oslabení a přesilovce
  • Dodržování taktických pokynů
  • Zlepšování komunikace
  • Zvyšování konkurence,zapracování mladších hráček
  • Trpělivá hra a bojovnost i za nepříznivé situace
  • Snaha více střílet
Negativa:

  • Stále poměrně malý důraz před brankou a při zakončování
  • Příliš mnoho šancí na vstřelení branky

Závěrečná doporučení

Hrát více kvalitních mezinárodních zápasů, (i liga mladšího dorostu) ve kterých je třeba zapracovávat a zkoušet mladé hráčky. Dělat více společných kempů zaměřených na zlepšování individuálních dovedností hráček, na které by mělo být také pozváno i víc trenérů, nejen reprezentačních.