11.05.2017 | Václav Varaďa, Patrik Augusta

Trenérské hodnocení mistrovství světa U18 ve Slovensko

Přečtěte si trenérské hodnocení mistrovství světa U18, které proběhlo ve slovenských městech Poprad a Spišská Nová Ves a na kterém čeští mladíci vypadli ve čtvrtfinále s Finskem.
Název akce: U18 Mistrovství světa

Místo: Spišská Nová Ves, Poprad - Slovensko

Soustředění: 13. - 16. 3. 2017 Slaný, 20. - 23. 3. 2017 Hradec Králové, 27. - 30. 3. 2017 Přerov, 2. - 8. 4. 2017 Třinec

Turnaj: 13. - 24. 4. 2017

Charakteristika herního projevu reprezentace ČR U18

Do sběrných kempů jsme postupně doplňovali hráče, kteří se svými kluby vypadli z play-off a ukončili sezonu – a to v extralize staršího dorostu, DHL extralize juniorů, WSM lize a Tipsport extralize.

V kempech jsme se hlavně zaměřovali na individuální dovednosti a až v závěru, kdy se nám začala krystalizovat konečná sestava, jsme se věnovali konkrétním systémovým věcem, hře v obranném pásmu, forčekinku, transition, přesilovým hrám a hře v oslabení.

Kromě hráčů širšího kádru roč. nar. 1999 se do přípravy zapojilo i několik hráčů roč. nar. 2000. V rámci přípravy jsme odehráli 1 modelové utkání (22. 3. v Hradci Králové proti juniorce Hradce Králové – 3:1) a 2 přípravná utkání (6. 4. v Třinci proti Finsku – 4:3 po prodloužení – a 8. 4. v Žilině proti Slovensku – 5:4). Do závěrečného kempu před MS, který se konal v Třinci, se k týmu připojili také hráči ze zahraničí – Jáchym Kondelík (USHL), Ondřej Machala (OHL) a Daniel Bukač (WHL). Z týmů, které v této době stále hrály mistrovská utkání se k týmu postupně připojovali hráči Martin Kaut a Filip Zadina (Pardubice), Jakub Škarek (Jihlava), Filip Král (Kometa Brno) a na srazu před odjezdem na Slovensko se připojil také Martin Nečas (Kometa Brno). Bohužel se k nám nepřipojil Matyáš Svoboda (OHL), jehož neuvolnil klub hrající play-off kanadské juniorské soutěže.

Mistrovství světa a konečné 7. místo na turnaji musíme hodnotit jako neúspěšné. Nepodařilo se nám probojovat do bojů o medaile, i když jsme kromě utkání proti USA prohráli vždy jen o jeden gól a z toho 2x v prodloužení. V žádném utkání se nám nepodařilo odehrát celé utkání podle našich představ, měli jsme spousty vyloučených a srážely nás hrubé individuální chyby, které se během sezóny v naší hře neobjevovaly. Náš důraz na brankovišti v obranném i útočném pásmu postrádal větší rvavost a hlad využít situace v náš prospěch. V prvním utkání mistrovství se nám navíc zranili 2 obránci z první a druhé obranné dvojice.

Tabulka


Pozitiva a silná místa ve hře týmu ČR U18
Mužstvo nikdy nesložilo zbraně, když jsme prohrávali. Hráči bojovali a hráli velice obětavě. Přestože jsme neproměnili velké množství 100% brankových situací i tak se nám podařilo vstřelit 20 branek v pěti utkáních, proti velmi kvalitním soupeřům.

Negativa a slabá místa ve hře týmu ČR U18
Počet zbytečných vyloučených v utkáních, hrubé individuální chyby v defenzívě. Měli jsme nejvíce obdržených branek na turnaji po pěti utkáních. V momentech, kdy jsme potřebovali utkání zlomit na naši stranu, se nám nedařilo proměňování i jasných gólových příležitostí.

Nasazení, charakter, projev týmu ČR U18 především v těžkých situacích pod tlakem
Přistup hráčů, nasazení a charakter hráčů byly na velmi dobré úrovni. Celý tým hrál soudržně, hráči bojovali jeden za druhého, drželi spolu nejen na ledě, ale i mimo led.

Přípravná utkání před MS

6. 4. 2017 Třinec

ČR U18 – Finsko U18 4:3pp (0:1,2:1,1:1,1:0)
Branky ČR:
Kaut (Buchtela)PP, Zadina (Kern, Kaut)PP, Hladoník, Zadina (Hrabík)

Škarek, Patera
Galvas-Šalda, Buchtela-Zelingr, Bednář-Mikyska, Myšák, Kern-Chytil-Zadina, Hrabík-Hladoník-Kaut, Machala-Kalaj-Safin, Gajarský-Škvrně-Pour, Svoboda Jan

8. 4. 2017 Žilina

Slovensko U18 – CZE U18 4:5 (3:1,1:3,0:1)
Branky ČR:
Buchtela (Hladoník, Kaut), Hrabík (Machala, Král) PP, Mikyska (Hrabík, Bednář), Machala

Patera, Pavlát
Král-Bukač, Buchtela-Zelingr, Bednář-Mikyska, Myšák, Kern-Chytil-Zadina, Hrabík-Hladoník-Kaut, Machala-Kondelík-Safin, Dvořák-Škvrně-Pour, Svoboda Jan

Mistrovství světa U18

14. 4. 2017 Spišská Nová Ves

ČR U18 – Belorusko U18 7:4 (2:1,4:1,1:2)
Branky ČR:
Hrabík (Kvasnička, Nečas)PP, Hladoník (Chytil, Bukač)SH, Kondelík (Škvrně, Šalda), Král (Zadina, Chytil), Kaut (Zadina)PP, Kern (Galvas), Chytil (Nečas, Kondelík)

Škarek (Patera)
Kvasnička-Bukač, Galvas-Šalda, Buchtela-Král, Zadina-Nečas-Chytil, Kaut-Hladoník-Hrabík, Machala-Kern-Safin, Dvořák-Kondelík-Škvrně

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Jejich brankář číslo 1 podával během celého turnaje výborné výkony. Bojovný tým, vyhledávali fyzický kontakt a v každém souboji se snažili nastartovat svůj tým, hráli hodně na brejky a rychlé protiútoky po zisku kotouče hlavně z obranného pásma.

Slabá místa soupeře
Zakončení + pokud se dostanou pod tlak v jejich obranném pásmu, ztrácí své pozice

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Rychlé protiútoky po zisku kotoučů.

15. 4. 2017 Spišská Nová Ves

ČR U18 – Švédsko U18 2:3 (0:1,1:1,1:1)
Branky ČR:
Zadina (Kvasnička, Kondelík) PP, Kern (Safin)

Škarek (Patera)
Kvasnička-Mikyska, Bednář-Šalda, Buchtela-Král, Zadina-Nečas-Chytil, Kaut-Hladoník-Hrabík, Machala-Kern-Safin, Dvořák-Kondelík-Škvrně

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Výborný pohyb, agresivní celohřišťový forčekink, vysoká úroveň individuálních dovedností, kombinační schopnosti, vyhrávání osobních soubojů.

Slabá místa soupeře
Předržování kotoučů, někdy místo jednoduché akce raději volí složitější řešení, vrácení kotouče zpět nebo několik přihrávek mezi obránci.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Agresivní forčekink hlavně v útočném pásmu, kdy jsou neustále v pohybu a aktivně napadají hráče s kotoučem, podpora a pohyb obránců do útoku.

17. 4. 2017 Spišská Nová Ves

ČR U18 – USA U18 2:5 (1:2,1:2,0:1)
Branky ČR:
Machala (Kern), Safin (Kern, Machala)

Škarek (od 32. min Patera)
Kvasnička-Mikyska, Bednář-Šalda, Buchtela-Král, Zadina-Nečas-Chytil, Kaut-Hladoník-Hrabík, Machala-Kern-Safin, Dvořák-Kondelík-Škvrně

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Jednoduchý a přímočarý styl hokeje. Dlouhé průnikové přihrávky a nastřelování do útočného pásma s agresivním forčekinkem. Otáčení hry po regroupu s dlouhou přihrávkou až na útočnou modrou čáru, podpora obránců do protiútoku. Nevrací kotouče, jednoduše je dostávají před sebe, čipování kotoučů do útočného pásma, používání mantinelu a přihrávek do prostoru.

Slabá místa soupeře
Dají se dostat pod tlak při aktivní hře v jejich obranném pásmu a při agresivním forčekinku.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Agresivita v osobních soubojích, jednoduchost a přímočarost, nevrací kotouče, síla a hra holí v soubojích o kotouč. Tlak do branky, razance a přesnost střelby, vůle a nasazení v každém střídání.

18. 4. 2017 Spišská Nová Ves

CZE U18 – Rusko U18 4:5 pp (1:1,1:1,2:2,0:1)
Branky ČR:
Kvasnička (Kondelík, Safin), Zadina (Chytil) PP, Hrabík (Král, Kaut), Kern (Kvasnička, Kondelík)

Patera (Škarek)
Kvasnička-Mikyska, Král-Šalda, Buchtela-Bednář, Machala-Nečas-Kaut, Hrabík-Hladoník-Zadina, Kern-Chytil-Safin, Škvrně-Kondelík-Dvořák

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Vysoká úroveň individuálních dovedností, rychlost bruslení, snaží se hrát fyzicky, dohrávat nejen kolem mantinelů, ale i v otevřeném prostoru.

Slabá místa soupeře
Ztráty kotoučů při jejich individuálních průnicích, hodně akcí chtějí tahat sami, možnost otáčení hry a přechodu do přečíslení, disciplína.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Individuální dovednosti, hlavně bruslení a technika hole.

20. 4. 2017 Poprad - čtvrtfinále

CZE U18 – Finsko U18 5:6 pp (1:4,3:1,1:0,0:1)
Branky ČR:
Mikyska (Hrabík, Dvořák), Chytil (Zadina, Safin) PP, Škvrně (Kondelík, Mikyska), Machala (Nečas, Kvasnička) PP, Zadina (Hladoník, Hrabík)

Škarek (od 20. min Patera)
Kvasnička-Mikyska, Galvas-Král, Buchtela-Šalda, Bednář, Machala-Nečas-Kaut, Hrabík-Hladoník-Zadina, Kern-Chytil-Safin, Škvrně-Kondelík-Dvořák

Herní projev soupeře

Silná místa soupeře
Výborně organizovaná hra po celém hřišti. Hra obránců, podpora směrem do útoku. Hra v boxu, silní hráči, měli jsme problém se dostat k jejich brance, na celém turnaji měli výborné a jednoduché přesilové hry.

Slabá místa soupeře
Pokud dostanou branku, jejich psychika je může nalomit a začnou se bát hrát.

Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít
Podpora obránců do přečíslení. Síla na hokejce a v osobních soubojích, hra v předbrankovém prostoru jak v útočném tak obranném pásmu, střelba.

Videa:

Statistiky českých hráčů najdete zde.

Týmové statistiky českého výběru najdete zde.

Doporučení do klubů

  • podpora aktivity obránců do přečíslení a při hře v ÚP
  • síla a hra holí v soubojích o kotouč
  • hra v předbrankovém prostoru jak v útočném tak i v obranném pásmu
  • tlak do branky
  • razance a přesnost střelby