26.08.2015 | Robert Reichel

Trenérské hodnocení Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi

Před turnajem jsme absolvovali šestidenní soustředění v Břeclavi, v kterém jsme odehráli přípravné utkání s celkem USA U18. V trénincích jsme se věnovali hlavně systémům naší hry, hře v obranném pásmu, napadání, přesilové hře a oslabení. Při videorozborech jsme se zaměřovali na chyby z minulých utkání a tréninků. Jedno odpoledne jsme věnovali regeneraci hráčů.
Díky tropickým teplotám a kvalitě ledu nebyly podmínky ideální, ale všechno ostatní, včetně ubytování a jídla v hotelu Celnice bylo na vysoké úrovni. Turnaj celkově musíme hodnotit jako neúspěch. I když jsme výrazně v žádném utkání nepropadli a prakticky jedna branka rozhodla o našem nepostupu do semifinále.

Přípravné utkání

8.8.2015
ČR U18 – USA U18 2:1 (1:0,0:0,1:1)
Kurovský (Kachyňa), Kodýtek (Najman,Hrdinka)
Střely na branku 24:31

Měli jsme vydařený vstup do utkání, dobrý pohyb a hráli jsme aktivně. Soupeř hrál hodně fyzicky, dohrával každý souboj a fauloval. Nám se podařilo vstřelit první branku. Ve druhé třetině se otočila, faulovali jsme my a soupeř nás dostával pod tlak. Ve třetí třetině jsme začali hrát opět lépe a soupeře v určitých fázích dostávali pod tlak. Všechny branky tohoto utkání padly v přesilových hrách.

Memoriál Ivana Hlinky

10.8.2015
ČR U18 – CAN U18 1:3 (1:2,0:0,0:1)

Kantner (Reichel,Kachyňa)
Střely na branku 16:39

První konfrontace této věkové kategorie s týmem Kanady. Do utkání jsme vstoupili plni euforie a podařilo se nám vstřelit úvodní branku utkání. Poté Kanada po celé utkání ukazovala své kvality. Nedokázali jsme se udržet v útočném pásmu a měli problémy s dobrým pohybem soupeře po celém hřišti. Nedokázali jsme zareagovat na rychlý přístup Kanady v jejich oslabení. Výborný výkon našeho brankáře a bojovnost nás držely ve hře. Měli jsme problémy s hrou okolo modrých čar, kde jsme nedostávali kotouče z obranného pásmu a do útočného pásmu.

CAN Výborné mužstvo se spoustou dobrých hráčů. Velice silní na kotouči (vyhrávají většinu soubojů o kotouč), neustále v pohybu, žádný kotouč pro ně není ztracený. Praktikují rychlý a agresivní celoplošný forčeking. Nehrají přehnaně fyzicky, ale velice dobře kombinují a vždy jdou do souboje s tím, že chtějí kotouč, ne trefit hráče. Po zisku kotouče okamžitě otáčejí hru, nepředržují kotouče a rychle atakují branku. Výborně hráli oslabení, v kterých chodili velice agresívně, z osy směrem na mantinel a nenechávali nás přehrát hru v pásmu.

11.8.2015
ČR U18 – SUI U18 5:3 (1:0,1:1,3:2)

Kodýtek, Kofroň (Hrdinka,Reichel), Zachar (Kodýtek), Kofroň (Zachar), Pavlík
Střely na branku 39:29

Měli jsme špatný vstup do utkání. Soupeř nás dobře forčekoval a my jsme měli problémy s rozehrávkou a přechodem přes střední pásmo. Podařilo se nám vstřelit první branku a dostat se do hry. Od druhé třetiny jsme měli malinko navrch a byli jsme častěji na kotouči. Dařilo se nám rychlé otáčení hry od obránců po získání kotouče a rychlý přechod do protiútoku. Ve třetí třetině jsme odskočili na 4:1, ale díky individuální chybě a šťastně tečované střele soupeř ještě utkání zdramatizoval.

SUI Bojovné a soudržné mužstvo bez velikých hvězd. Celé utkání pracují, hrají přímočaře, forčekují a rychle otáčí hru. Výborný výkon brankáře Ritze. Obránci hrají dobře na útočné modré čáře a většinu kotoučů dostávají na branku, kde mají vždy jednoho hráče.

12.8.2015
ČR U18 – SWE U18 0:2 (0:0,0:0,0:2)

Střely na branku 23:21

Utkání o semifinále turnaje. Dvě bojovné a vyrovnané třetiny, kdy každý tým dobře bránil. Soupeř byl lepší na kotouči a lépe kombinoval, ale my jsme měli pár kvalitnějších brankových příležitostí (samostatný nájezd na konci 2.třetiny). Vůbec se nám nedařily přesilové hry, nedokázali jsme, proti aktivní obraně soupeře, kombinovat a udržet se na kotouči. Bylo to utkání o jedné brance, kterou dal soupeř. Otevřeli jsme hru, abychom se pokusili o vyrovnání, a soupeř nám vstřelil ještě druhý gól.

SWE Výborný výkon brankáře Gustavssona. Šikovní, technicky dobře vybavení hráči. Kombinují a často používají v útočném pásmu přihrávku přes osu na rychlou střelu z první. Výborně hráli v obranném pásmu, kompaktní box (hráči u sebe), kde útočníci dokázali blokovat většinu našich střel. Po vstřelení první branky přešli do pasivnější hry 1-2-2 a velice dobře bránili.

Utkání o 5.místo

14.8.2015
ČR U18 – USA U18 3:4 (1:0,1:3,1:1)
Najman (Hájek), Reichel (Kofroň, Zachar), Zachar (Doudera, Hrdinka)
Střely na branku 38:30

Utkání jsme začali velice dobře a celou první třetinu jsme hráli aktivně, dobře jsme kombinovali a vytvářeli si šance. Druhou třetinu jsme začali špatně, laxně, udělali jsme individuální chyby, každý si chtěl udělat něco navíc, a soupeři jsme darovali tři rychlé branky. V obranném pásmu jsme hráli moc pasivně, dávali jsme soupeři čas i prostor. Po zbytek utkání jsme bojovali o vyrovnání, ale soupeř to už nedovolil.

USA Oproti prvnímu utkání už nehráli tak fyzicky a nesnažili se nás jen dohrávat. Dobře se pohybovali a kromě první třetiny byli lepším týmem. Hrají přímočarý hokej, jsou velice silní v soubojích 1 na 1 a nebezpeční při rychlých protiútocích.


Pozitiva:

  • I když jsme nehráli nejlépe, tak jsme v žádném utkání výrazně nepropadli
  • Výkony brankářů
  • Tým bojoval v každém utkání, i když se nedařilo
Negativa:
  • Obranná hra
  • Neadresné dobruslování
  • Pasivita – dávali jsme soupeři čas i prostor
  • Přesilové hry
  • Málo kreativity
  • Málo kvalitních střel
  • Nedokázali jsme soupeře zamknout – rychlá ztráta kotouče
  • Útočná hra
  • Málo kombinace
  • Málo kvalitních střel z nebezpečných prostorů a důrazu před brankou
Doporučení do klubů:
  • MAXIMÁLNÍ INTENZITA VE VŠECH ČINNOSTECH A PO CELOU DOBU !!!
  • Dodržování herních systémů
  • Rychlé otáčení hry od obránců
  • Dodržovat prostory (nejezdit, kam nás vezou brusle)
  • Přesnost a tvrdost střelby (soustředění se na každou střelu)
  • Důraz v předbrankovém prostoru
  • Soutěživost – hlavně v soubojích 1 na 1
  • Chtít vyhrát každý kotouč
  • Síla rukou a hrát s hokejkou na ledě
  • Jít do souboje a chtít vyhrát kotouč, ne dohrávat soupeře