24.08.2012 | Luděk Bukač

Trenérské hodnocení Ivan Hlinka Memorial Cupu

Turnaj v Břeclavi pro náš tým znamenal jednu z nejdůležitějších prověrek před dubnovým mistrovstvím světa. V základní skupině jsme narazili na stejné soupeře, jako budeme mít na MS. Finsku chyběl pouze útočník Barkov, Rusku útočník Nišuškin, tým USA přijel s hráči jež nejsou součástí jejich programu reprezentační U18. V týmu USA však byli hráči jako Erne, DeAngelo jež mohou být na jaře dráftováni v prvním kole NHL draftu. Co se obsazení týmů týče, tak na MS může mít lepší mužstvo pouze USA. Naše mužstvo postoupilo z této těžké skupiny (statistiky zápasů jsou v článku na webu ČSLH), což považujeme za úspěch.

SLOŽENÍ MUŽSTVA

Od první akce v U16, jsme jasně deklarovali, že na tento turnaj budeme nominovat pouze hráče jež budeme mít k dispozici pro mistrovství světa. V červnovém  CHL draftu se rozhodlo odejít do zámoří deset hráčů. Z těchto hráčů nás mrzel odchod pouze dvou, jež by našemu mužstvu mohli výkonnostně pomoci. S výsledkem draftu jsme byli spokojeni. Nepochopitelný je pro nás zejména odchod Patrika Zdráhala, jež by měl tuto sezónu místo ve Vítkovickém „A“ mužstvu a reálnou šanci odehrát MS dvacetiletých.

Hráčům jsme již na jaře dali jasně najevo, že z výběrů jež absolvovali letní kempy bude vytvořena nominace na MS. Naší filozofií je dlouhodobě pracovat se stejnými hráči. To co do hráčů vložíme se nám v budoucnu vrátí zpět. Kádr naší U18 čítá zhruba 30 hráčů.  Letními kempy neprošli pouze hráči Kovářů a Nádrazský, jež působí v zahraničí a na turnaj byli nominováni před turnajem.  Z CHL budeme před MS nominovat maximálně 1-3 hráče. Podmínkou však je, že budou ve svých klubech hrát do prvních dvou pětek. Hráči jež nenastupují v CHL pravidelně nemohou MS kondičně zvládnout.
Kádr jež se z větší části vytvořil až v U17 je v podobném složení od listopadu minulého roku, kdy jsme dvakrát porazili Finsko. Od této doby jsme začali předvádět hru podle našich představ a dostavili se i výsledky (dvě výhry s Finskem, výhra na turnaji v Drummondville, druhé místo na turnaji čtyř, dvě výhry nad Ruskem).

Před turnajem jsme ze zdravotních důvodů nemohli nominovat hráče Vránu, Pastrňáka, Kohouta. Tito hráči v minulé sezoně nastupovali většinou v prvních dvou formacích.

V současném výběru jsou hráči, jež přijali naší filozofii za svoji. Máme charakterově silné mužstvo, jež se naučilo otáčet zápasy. Všichni hráči jsou bruslaři a nebojí se hrát s kotoučem. Hráči od nás dostali větší herní volnost než tomu bylo v U16 a U17. Od všech hráčů chceme, aby měnili svá herní rozhodnutí, zapojili co nejvíce svůj herní intelekt. Zároveň musí každý hráč respektovat dané principy.

POZITIVA
  • Mužstvo dodržovalo naší herní filozofii (přečíslování soupeře, herní podpora)
  • Individuální sebeprosazení, nebát se hrát, hledat herní řešení
  • Aktivní pohyb s kotoučem i bez kotouče
  • Výkonnostní růst některých jednotlivců
  • Výkon brankáře Svobody
  • Kondiční připravenost celého mužsva
NEGATIVA
  • Nedostatečný pohyb v první třetině v zápase s Finskem
  • Malá  produktivita v zápase s Finskem a Švédskem
  • Chyby v obranné hře v prvních dvou utkáních
  • Nedisciplinovanost (zbytečná vyloučení) v semifinále s Kanadou
DOPORUČENÍ DO KLUBŮ
  • Trénink síly dolních i horních končetin (minimálně třikrát týdně po celou sezónu)
  • Trénink střelby (rychlá práce s holí)
  • Hráče nechat herně tvořit, výchova osobností jež vezmou odpovědnost na sebe

CHARAKTERISTIKA SOUPEŘŮ

KANADA
Nejlepší mužstvo turnaje. Bruslařsky nejlepší styl i dynamika bruslení. Největší tlak do branky. Nejlepší střelba. Výborná hra na malém prostoru. Jinak herně je mužstvo stereotypní.

FINSKO
Mužstvo s výborným pohybem. Finské mužstvo má i velkou soudržnost. Pět hráčů absolvovalo dubnové MS.

ŠVÉDSKO
Nejvyšší mužstvo turnaje. Výborné v osobních soubojích a defenzívě. Pod tlakem vytvářejí jejich obránci chyby.

RUSKO
Individuálně výborní hráči. Mnoho hráčů má schopnost se individuálně prosadit. Herně nedisciplinovaní. Silný egoismus některých hráčů.

USA
Výborné bruslení. Hra na malém prostoru. Výrazné individuality Erne, De Angelo. Herně čitelné mužstvo.