07.08.2016 | Jakub Petr

Trenérské hodnocení dvou zápasů U20 ve Finsku

Přečtěte si, jak trenér české reprezentace do 20 let Jakub Petr hodnotí letní kemp ve Finsku, kde se jeho tým dvakrát utkal s domácími úřadujícími mistry světa.
Název akce: Tréninkový kemp + 2 utkání ČR – Finsko
Místo: Vierumaki, Finsko
Datum: 22.8. – 28.8. 2016
Trenér: Jakub Petr

1. Charakteristika herního projevu reprezentačního týmu ČR

V součtu obou utkání určitě převládají v našem hodnocení negativa. V průběhu tréninkového kempu jsme se zaměřili na na jednotlivé fáze našeho herního systému v rámci dvou tréninkových jednotek denně, s patřičnou intenzitou provedení.

Je nutno zmínit, že v úvodním zapase jsme jednoznačně nenašli svou identitu a zásadně vybočovali z našeho herního konceptu. Náš tristní výkon ještě zvýraznily hrubé individuální chyby, které předcházely čtyřem obdrženým brankám.

Ve druhém utkání jsme podali diametrálně odlišný výkon, dodržovali stanovenou taktiku a po celou dobu utkání byli minimálně vyrovnaným soupeřem. V zápase jsme neudrželi jednobrankové vedení s tím, že o výsledku opět rozhodla naše individuální chyba a bohužel již tradičně neproměňování vyložených brankových příležitostí.

1.1. Pozitiva a silná místa ve hře týmu ČR

Z mála pozitivních věcí lze zmínit schopnost týmu zareagovat po velmi nevydařeném výkonu v prvním utkání a dodržování stanovené taktiky. Oproti utkáním v minulé sezóně s tímto soupeřem jsme se prezentovali aktivnějším způsobem napadání a hlavně ve druhém střetnutí úspěšně. Zlepšení jsme zaznamenali v přesilovkách i oslabení. Znovu zdůrazňuji, že přísnější měřítko snese pouze naše druhé utkání. Pokud budou hráči na potřebné kondiční úrovni, rádi bychom se tímto stylem prezentovali i na dalších letošních akcích.

1.2. Negativa a slabá místa ve hře týmu ČR

U většiny hráčů nedosahují individuální dovednosti úrovně současného finského týmu. Nejmarkantnější rozdíl je bohužel již tradičně v zakončení, rychlosti, razanci a pohotovosti střelby. S tím automaticky souvisí proměňování šancí v klíčových okamžicích utkání a turnajů. Jelikož jsme byli na tréninkovém kempu společně s naším soupeřem máme rovněž možnost porovnání v rámci tréninkových jednotek a logicky zakončení v jednotlivých cvičeních je u našeho severského soupeře na jiné úrovni.

Výše zmíněné se již tradičně opakuje v našich hodnoceních a bohužel je nutno přiznat, že rozdíl v individuálním vývoji v rámci dvouletého cyklu (od kategorie U18) je bohužel znatelný.

1.3. Nasazení, charakter, projev týmu ČR především v těžkých situacích pod tlakem

Nasazení a přístup hráčů byl v pořádku, což jsem přesvědčen, že na reprezentační úrovni by měla být samozřejmost. Pominu-li individuální chyby, které rozhodli o vývoji a celkově hrozivém skóre v prvním utkání, je zarážející, že někteří hráči nepřijeli na tuto akci patřičně kondičně připraveni, což má za následek ovlivnění provedení jednotlivých dovedností, udržení požadované intenzity v utkání v návaznosti na dodržování herního konceptu. Celkem logicky se potom výše zmíněné individuální chyby objevují v klíčových fázích utkání.

2. Herní projev soupeře

2.1. Pozitiva a silná místa soupeře

Individuální dovednosti, hra na kotouči: OP založení útoku na krátké přihrávky včetně posouvaní kotoučů po vystoupení z obranného bloku (přečíslování soupeře s konstruktivním vedením osobních soubojů), přímočarý přechod SP, vstup do ÚP s podporou obránce, tlak středového hráče v pozici na první tyč, pokrytí dorážky ze „slabé“ strany. Přesilové hry.

2.2. Negativa a slabá místa týmu soupeře

Při našem aktivním forčekingu vytvářejí chyby, vznikají prostory pro pohotové zakončení. Při vyvedení z rytmu vývoje utkání snadno opouštějí herní koncept, dopouští se chyb......nutnost skórovat, viz výše dovednosti.

2.3. Nasazení, charakter, projev soupeřů především v těžkých situacích pod tlakem

V krizových situacích umí tento tým využívat a precizně sehrát přesilové hry. Oplývají patřičným sebevědomím, logicky, vezmeme-li v úvahu výsledky z posledních sezón. Přesto lze najít cestu....viz výše.

2.4. Herní prvky soupeře, které bychom mohli pozitivně využít

Přechod útočné modré čáry s detailní precizností, hra v předbrankovém prostoru včetně rychlého a pohotového zakončení.

3. Všeobecné připomínky a doporučení

Organizace kempu, cestování, stravování, ubytování a ostatní bylo na velmi dobré úrovni.

4. Video

Utkání č.1: Finsko U20 – ČR U20 7:0 (3:0, 1:0, 3:0)

Sestava ČR:
Vladař (Růžička) - Zbořil, Hronek, Kalina, Hájek, Budík, Krenželok, Kvasnička, Adámek - Jašek, Špaček, Zadina, Koblížek, Kaše, Lakatoš, Stránský, Chlapík, Suchý, Anděl, Šoustal, Dufek

Utkání č. 2: Finsko U20 – ČR U20 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky ČR: 34. Zadina (Špaček), 37. Chlapík (Hronek, Kaše)

Sestava ČR:
Rúžička (Vladař) - Kalina, Hronek, Budík, Krenželok, Zbořil, Hájek, Kvasnička, Adámek - Koblížek, Kaše, Lakatoš, Stránský, Špaček, Zadina, Jašek, Chlapík, Suchý, Anděl, Šoustal, Dufek