19.11.2015 | Rudolf Valla

Trenérské hodnocení dvou akcí nejmladší reprezentace žen

Česká reprezentace žen do 15 let se na začátku listopadu zúčastnila dvou akcí, díky kterým si vyzkoušela porovnání s mezinárodní konkurencí. Přečtěte si trenérské hodnocení Rudolfa Vally trojzápasu ve finském Kuorante a dvojzápasu ve Slaném proti Německu.

Trenérská zpráva ke třem utkáním ve Finském Kuortane ve dnech 3.11 – 5.11.2015

V rámci programu přípravy na Olympiádu mládeže jsme odehráli tři přátelská utkání s finským týmem do 16 let. Program akce: 3 tréninkové jednotky a 3 utkání

1.utkání 3.11. – CZE / FIN - 2:3 PP

V tomto utkání jsme v utkání dvakrát ztratili vedení a v prodloužení rozhodla o výsledku hrubá individuální chyba v obranném pásmu. Utkání bylo ve vysokém tempu, kdy jsme po našich hráčkách vyžadovali hru v pěti nahoru i dolů a rychlý přístup k hráčkám soupeře. Nástup do utkání se nám vydařil a první více než dvě minuty jsme nepustili soupeře z pásma. Pak jsme udělali zbytečný faul a vrátili soupeře do utkání díky poskytnuté přesilové hře. Soupeře jsme přehrávali v jeho pásmu a vyjma brejků, kdy vynikly bruslařské schopnosti hráček jsme je nepustili do vážnějšího tlaku. V průběhu utkání jsme sice nevyužili přesilové hry a naopak ubránili svá oslabení, která jsme schopni odehrát díky aktivnímu forčekingu na polovině soupeře a držet ho pod tlakem.

Branky jsme inkasovali po individuálních chybách, které nás stály vedení a nakonec i výsledek. V tomto utkání jsme soupeře jednoznačně přehráli, přestříleli, po většinu utkání jsme byli lepším týmem, ale konečný výsledek nás zklamal, protože neodpovídal předvedené hře.

Průběh utkání: 1:1/1:0/0:1/0:1-2:3PP
Branky a asistence: Dýcková (Mlýnková) , Machalová (Matoušková , Hornická)
Přesilovky a oslabení: 5 , využité 0 / oslabení 2 , ubráněno 2
Nejlepší hráč utkání: Kaltounková Kristýna

2.utkání 4.11 – CZE / FIN - 6:2

Do druhého utkání soupeř proti nám nastoupil se změněnou strategií a díky celoplošnému napadání a rychlému přístupu k hráčkám, nás v úvodní části utkání přehrával. Fyzicky náročnou taktiku, bruslení v pěti nahoru a v pěti dolů, ale nebyl schopen udržet celé utkání a proto již po vstupu do druhé části jsme i díky úpravám sestavy postupně převzali vládu nad utkáním.

V tomto utkání jsme naopak my byli týmem, který musel dohánět skóre. Po vyrovnání na 2:2 jsme již ovládli hru a ohromným tlakem do brankoviště soupeře jsme otočili vývoj a nastříleli 4 branky v poslední třetině. V tomto utkání nás soupeř naopak mírně přestřílel, ale nedokázal proměnit více svých šancí.

Konečný výsledek odpovídal hernímu projevu a skóre jednoznačně vypovídalo o průběhu utkání.

Průběh utkání: 1:2/1:0/4:0-6:2
Branky a asistence: Kaltounková , Erbenová (Kaltounková) , Machalová (Matoušková), Čajanová (Kaltounková, Exnerová) Kaltounková () Mlýnková (Lerchová)
Přesilovky a oslabení: 4 , využité 2 / oslabení 3 , ubráněno 3
Nejlepší hráč utkání: Machalová Barbora

3.utkání 5.11 – CZE / FIN - 2 :1

Do třetího utkání jsme vstupovali s bilancí jedné prohry a jedné výhry, ale s jednoznačným cílem odvézt si druhou výhru. Soupeř se opět pokusil o změnu taktiky, když se jim v předchozích dvou utkáních nepodařilo najít recept na náš maximálně agresivní styl hry, trvalé vyvíjení tlaku na soupeře, neponechání času ani místa na založení útoku. Aktivní hra naší obrany permanentně podporující útok. Rychlý přístup k soupeři a včasné uzavírání pásma byly úspěšným základem pro aktivní hru útočníků, kteří naopak podporovali obránce při vracení se do našeho pásma a zdvojovali útočnice Finska a vytlačovali je k hrazení. Oproti předchozím utkáním výrazně zvýšil aktivitu na hraně vlastního brankoviště a nedovoloval nám vytvořit si tlak do brankoviště. Pro některé naše útočnice to bylo velice bolestivé utkání. Mlýnková se poprvé prosadila díky své individuální dovednosti jen několik vteřin po skončení naší přesilové hry a podruhé šla sama do brejku díky nacvičenému signálu z ranního tréninku, kdy přesným pasem po buly ve vlastním obranném pásmu, ji Erbenová poskytla prostor a čas k nádhernému sólu zakončeném brankou.

Průběh utkání: 0:0/1:0/1:1 – 2:1
Branky a asistence: Mlýnková (Hornická) , Mlýnková (Erbenová)
Přesilovky a oslabení: 3 , využité 0 / oslabení 5 , ubráněno 5
Nejlepší hráč utkání: Machalová Barbora

Souhrn: tři utkání ve třech dnech nás prověřily po stránce fyzické připravenosti , psychické odolnosti a soudržnosti týmu v momentech vysoké zátěže. Pro hráčky byla tato akce jednou ze tří nominačních akcí na olympiádu mládeže.

Aktiva: od srpna některé hráčky výrazně zlepšily svou fyzičku a je vidět posun v individuální přípravě hráček. Tým měl na ledě výbornou soudržnost a touhu po vítězství i přes na ženský hokej nebývale tvrdou hru soupeře, často až na hraně pravidel. Se soupeřem jsme dokázali bruslit celých 60 minut a nedostat se pod trvalý tlak.

Negativa: 3 ze 6 branek jsme inkasovali po individuálních hrubkách zbavení se puku, místo konstruktivní rozehrávky. Jediné v čem jsme výrazně zaostávali oproti finským soupeřkám, bylo vhazování.

Soupeř: velice dobře individuálně připraven, bruslení a vedení puku na top úrovni, rychlá střelba po vyjetí z kličky přes nohy obránce, nehledá si prostor na střelu střílí ihned a ze všech pozic, odpovědné plnění instrukce trenéra a je schopen velice rychle měnit svůj styl hry.

Akce se účastnilo 21 hráček: 2 brankářky , 7 obránců a 12 útočnic

Finská organizace byla bezchybná, Kourtane je Olympijské tréninkové centrum s dokonalým zázemím pro sport, ubytování i stravování na vysoké úrovni.

Doporučení: pokračovat na fyzické přípravě (síla, rychlost) a na produktivitě střelby hráček, zaměřit se na nácvik vhazování

Nominace na tři utkání ve Finsku

Brankářky: Kristýna Bláhová (Jindřichův Hradec), Karolína Juřicová (Havlíčkův Brod).

Obránkyně: Klára Jandušíková, Karolína Hrdinová (obě Cherokees Brno), Adéla Škrdlová (Třebíč), Vivien Šmajdová (Cheb), Magdalena Erbenová (Benátky nad Jizerou), Tereza Radová (Moravská Třebová), Šárka Krejníková (Kladno).

Útočnice: Natálie Mlýnková, Sára Čajanová (obě Zlín), Laura Lerchová (Třinec), Anna Fabšicová (Strakonice), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Martina Exnerová (Kladno), Nikola Dýcková (Vlašim), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Sabina Matoušková (Karlovy Vary), Karolína Hornická (Liberec), Valentýna Černá (Pardubice), Anna Kotounová (Tábor).

Trenérská zpráva ke dvěma utkáním s GER15 ve Slaném ve dnech 7.11 – 8.11.2015

Tradiční měření sil s Německým týmem do 15 let, proběhlo ve Slané , kde jsme absolvovali dvě tréninkové jednotky a dvě utkání.

1.utkání 7.11 – CZE x GER - 8:2

Do utkání jsme vstupovali s nacvičeným signálem po vyhraném vhazování, který vedl k první brance v čase 0:14 . Rychle jsme přidali druhou a třetí branku. Soupeře zatlačili do defenzivy a diktovali tempo hry. Ve druhé třetině jsme soupeře vrátili do utkání, když jsme mu nabídli 4 přesilové hry, jednu dokonce 5/3 v délce 1:48min.V poslední části jsme již jen upravili výsledek na konečných 8:2 v náš prospěch.

Průběh utkání: 4:0 / 2:2 / 2:0
Branky a asistence: Kaltounková, Machalová (Dýcková), Kaltounková (Čajanová), Mlýnková (Zachová), Dýcková (Pejšová), Dýcková (Machalová), Mlýnková (Pejšová), Dýcková (Machalová)
Přesilovky a oslabení: přesilovka 1, využité 0 / oslabení 5, ubráněno 4
Nejlepší hráč utkání: Mlýnková Natálie

2.utkání 8.11 – CZE x GER - 6 :2

Soupeř odolával našemu tlaku úvodních 10 minut, ale nakonec se nám podařilo vstřelit úvodní branku a do konce první části přidat ještě jednu. Po herním výpadku ve druhé části, kdy jsme soupeři dovolili využít přesilovou hru a jedné hrubce brankářky, bylo skóre 2:2 a soupeř se herně zvedal. Důraz v brankovišti předvedla Mlýnková, která 20 vteřin před koncem druhé části vjela s pukem až do branky. Do poslední části jsme vstoupili s jednobrankovým náskokem a díky dvěma brankám v rozmezí 50 vteřin jsme zlomili odpor soupeře ve 45. a 46. minutě. Poslední branku po vydařené souhře celého útoku v 50 minutě vstřelila Dýcková.

Průběh utkání: 2:0/1:2/3:0
Branky a asistence: Mlýnková (Machalová) , Hájková (Černá Zuzana) , Mlýnková (Machalová , Dýcková) , Hájková (Škrdlová, Černá Valentýna) , Kaltounková (Mazancová), Mlýnková (Dýcková, Machalová)
Přesilovky a oslabení: přesilovka 1 , využité 0 / oslabení 5 , ubráněno 4
Nejlepší hráč utkání: Dýcková Nikola

Souhrn: Po přesunu z finského Kuortane tým opustily hráčky r. 2000 a naopak tým doplnilo 12 hráček r. 2001 a 2002, v tréninku jsme se zaměřili na souhru obměněného hráčského kádru a nácvik přesilových her. Obě utkání jsme s jistotou dovedli k vítězství. V prvním utkání se projevil náročný program přesunu a 3 tří utkání ve Finsku na několika hráčkách znatelnou únavou. Herní výpadky ve druhých třetinách utkání se soupeřem, který nedosahuje našich kvalit.

Aktiva: dalších 12 hráček jsme zapojili do hry, velice dobrá hra v oslabení

Negativa: nedisciplinovaný výkon hráček vedoucí k častým vyloučením, naprosto zbytečným v utkání kde jsme soupeře jednoznačně přehrávali

Soupeř: návrat k sevřené obraně a snaha o brejky, vzhledem k bruslařským schopnostem hráček a slabé fyzické kondici neměl naději na úspěch, oproti lépe připraveným hráčkám ČR, německý tým hrál velice disciplinovaně a striktně plnil taktické instrukce.

Akce se účastnilo 22 hráček: 2 brankářky , 8 obránců a 12 útočnic

Doporučení: zlepšovat individuální dovednosti u mladších hráček, pro všechny - zaměřit se na fyzickou připravenost a střelbu

Nominace na dvě utkání s Německem

Brankářky: Viktorie Švejdová (Liberec), Eva Štumbaurová (Český Krumlov).

Obránkyně: Eliška Veselá (Valašské Meziříčí), Adéla Škrdlová (Třebíč), Gabriela Horáková (Letňany), Klára Jandušíková (Cherokees Brno), Pavlína Vlková (HC Krkonoše), Monika Krčková (Technika Brno), Daniela Pejšová (Most), Aneta Zachová (Kladno).

Útočnice: Natálie Mlýnková, Sára Čajanová (obě Zlín), Kristýna Hájková (Skuteč), Anna Fabšicová (Strakonice), Kristýna Kaltounková (Jihlava), Patricie Škorpíková (Karviná), Nikola Dýcková (Vlašim), Barbora Machalová (Žďár nad Sázavou), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Agáta Sarnovská (Litoměřice), Valentýna Černá (Pardubice), Zuzana Černá (Benešov).