23.04.2015 | Petr Studnička, Pavel Arnošt, Jiří Šolc

Trenérské hodnocení dubnových akcí reprezentace U16

Reprezentace hráčů do šestnácti let absolvovala v dubnu 2015 turnaj čtyř zemí v Rusku a dva zápasy na Slovensku. Předkládáme hodnocení obou akcí očima trenérů.

Turnaj čtyř zemí – Dmitrov, Rusko

Reprezentace hráčů do 16 let se zúčastnila druhého turnaje 4 zemí v této sezoně. Turnaj měl stejné účastníky jako při únorové akci (ČR, Rusko, Finsko a Švédsko) a konfrontace výkonnosti byla srovnatelná. Druhý vrchol sezony této věkové kategorie měl opět vysokou úroveň jak po stránce organizační, tak sportovní. Pro přípravu reprezentační akce jsme využili krátkého soustředění ve Slaném, odkud jsme se přesunuli do dějiště turnaje. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků).

Charakteristika hry českého týmu

V krátkém soustředění jsme opět pracovali na herním konceptu hry zaměřené na defenzivní a ofenzivní situace. Velký důraz byl kladen na rychlý přechod /založení útoku s tlakem a bez tlaku od soupeře/ z obranného pásma do útočné fáze, bezpečný průnik ze středního pásma do útočného a nabrání ideálního odstupu od soupeře po ztrátě kotouče. 

Ještě před zahájením turnaje jsme sehráli kvalitní přípravné utkání proti týmu staršího dorostu HC Energie Karlovy Vary. V tomto utkání jsme hráli proti velice organizovanému soupeři a v náš prospěch rozhodla jediná branka.

Průběh utkání

ČR „16“ – Švédsko „16“ 2 : 0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: Zadina, Kaut (Nečas).

První turnajové utkání jsme sehráli proti týmu Švédska. Od začátku utkání jsme soupeře organizovanou a koncentrovanou hrou k větším brankovým příležitostem nepustili. Naopak jsme měli velice dobré příležitosti ke vstřelení branek, ale první se nám povedlo proměnit až ve druhé třetině. Ve třetí třetině jsme přidali další branku a utkání bez problémů kontrolovali až do vítězného konce. Naše hra byla kompaktní, založena na aktivním pohybu ve všech třech třetinách utkání, soupeře jsme jasně přehráli.
   
Pozitiva:
  • Kompaktní a organizovaná hra s výborným pohybem
  • Blokování střel
  • Výborný výkon brankaře
Negativa:
  • Malá produktivita v proměňování brankových příležitostí

Video ukázka


ČR „16“ – Rusko „16“ 2 : 3 (0:2, 0:0, 2:1)
Branky: Nečas, Zadina (Šalda)

Také utkání proti týmu Ruska mělo vysokou kvalitu, oba týmy hráli velice koncentrovaně a zodpovědně. První branku jsme obdrželi při oslabení 4 proti 3. Ve druhé třetině soupeř další brankou odskočil do vedení 0:2. V této části utkání se soupeř dostával do brankových příležitostí, ve hře nás držel vynikající výkon brankáře Vomáčky. Třetí třetina byl v jasné režii našeho týmu. Zlepšená četnost střelby a větší aktivita v útočném pásmu přinesla rychlé vyrovnání skóre po krásných brankách, kdy jsme soupeře vyšachovali. Bohužel jsme nepřidali další branku, naopak soupeř šťastnou střelou 8 minut před koncem utkání vsítil vítěznou branku. Přestože jsme byli jediným týmem, který sehrál s jinak suverénními Rusy (Rus – Swe 5:1, Rus – Fin 6:0), vyrovnané utkání, na body to nestačilo.
Pozitiva:
  • Odolnost proti fyzické hře soupeře
  • Zlepšený výkon ve třetí třetině (aktivita, četnost střelby)
  • Výkon brankaře
Negativa:
  • Menší aktivita v prvních dvou třetinách utkání
  • Po vyrovnání jsme byli lepším týmem, ale nedokázali jsme bodovat

ČR „16“ – Finsko „16“ 2:4  (0:3, 2:1, 0:0)
Branky: Mikyska (Kvasnička, Safin), Safin (Svoboda)

Poslední utkání turnaje jsme sehráli s týmem Finska. Soupeři se hned v úvodu podařilo jít do jednobrankového vedení po naší individuální chybě a v průběhu první třetiny přidal další dvě branky. Z naší strany to byla nejhorší třetina sezóny, měli jsme špatný pohyb a v naší hře bylo mnoho nepřesností. Od druhé třetiny jsme začali soupeře přehrávat větší aktivitou a vytvářet si brankové příležitosti. Dvě z nich jsme proměnili a druhou třetinu vyhráli. V poslední třetině jsme byli opět aktivnější, ale vstřelit další branku se nám již nepodařilo. Po prohře 2:4 jsme v turnaji obsadili celkové třetí místo.

Pozitiva:
  • Zlepšený výkon od druhé třetiny
Negativa:
  • Nedostatečný pohyb a pasivita v první třetině
  • Neproměnění brankových příležitostí v druhé polovině utkání
Video ukázka


Charakteristika hry soupeřů

Charakteristika hry Švédska:
Všichni hráči velmi dobré fyzické parametry, všichni výborní bruslaři s důrazným zakončením. Na turnaji až moc kreativní bez efektu.

Charakteristika hry Finska:
Vysoká intenzita ve všech činnostech. Vysoká dovednost všech hráčů jak s pohledu ofenzivy tak defenzivy.

Charakteristika hry Ruska:
Tým Ruska oproti únorovému turnaji změnil systém hry. Velice organizovaní, v pasivním systému 1 – 2 – 2. Silově velmi dobře vybavení hráči dohrávají všechny osobní souboje.

Dvojzápas na Slovensku

Po skončení turnaje jsme se za dva dny sešli s dalšími 22 hráči na dvojzápas se Slovenskem. Ke krátké přípravě jsme využili kvalitní, ověřené prostředí v Břeclavi. Po přesunu do Bratislavy jsme odehráli dvě utkání proti Slovensku. Akce se zúčastnilo celkem 22 hráčů (2 brankaři, 8 obránců a 12 útočníků).

Charakteristika hry českého týmu

Na přípravu jsme měli k dispozici dvě tréninkové jednotky na ledě, ve kterých jsme se zaměřili na organizaci hry v obranném a středním pásmu. Všichni hráči našeho výběru v průběhu sezony absolvovali jednodenní kempy, znali tedy filozofii řešení herních situací a tréninkové jednotky měli dobrou úroveň.   

Náš tým podal v obou utkáních kvalitní výkon a potvrdil, že v této věkové kategorii je důležité pracovat s širším okruhem hráčů. Uspořádání mnoha jednodenních kempů se ukázalo jako velice přínosné, několik hráčů si svými výkony řeklo o zařazení do nominace na nadcházející letní kempy.

Průběh utkání

ČR „16“ – Slovensko „16“ 3:2 v prodl. (1:1, 1:1,0:0, 1:0)
ranky ČR: Toman (Kalus, Hladoník), Eret (Novák, Rousek), Štohanzl (Jirásek).

Do prvního utkání jsme vstoupili velice aktivně a vstřelili první branku. V průběhu zápasu jsme měli malé výpady hlavně v držení kotouče a zpomalování hry při přechodu do ofenzivní fáze. Zápas šel do prodloužení, kdy jsme hned v první minutě rozhodli o vítězství.

Pozitiva:
  • Snaha dodržet herní koncept
  • Výkon brankaře
Negativa:
  • Předržování kotouče při ofenzivní fázi hry
  • Malá četnost střelby
Video ukázka


ČR „16“ – Slovensko „16“ 5 :2 (0:1, 2:0,3:1)
Branky ČR: Hladoník (Svoboda J.), Svoboda J. (Hladoník), Novák, Eret (Kalus),Hladoník (Hrabík, Svoboda J.).

Druhé utkání bylo v první třetině vyrovnané, ale v závěru jsme inkasovali. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb, po vstřelení dvou branek jsme zápasu jasně dominovali a v závěrečné třetině přidali další branky.

Pozitiva:
  • Dodržení herního konceptu
  • Zlepšení v četnosti střelby, které vedlo ke vstřelení branek
  • Výkon brankaře
Negativa:
  • Pasivita v první třetině
Video ukázka


Charakteristika hry Slovenska

Velmi dobré fyzické parametry, ale v porovnání se špičkovými týmy bez intenzity bruslení a bez důrazu v zakončení. Soupeř byl v kompletní sestavě, očekávali jsme kvalitní dvojutkání, o to cennější jsou dosažené výsledky.

Doporučení do klubů

  • Tvrdost, přesnost a zpracování přihrávek
  • Komunikace hráčů na ledě
  • Blokování střel
  • Pohotovost v zakončení /rychlost, přesnost/