08.12.2013 | Dr. Václav Mitáš

Třebíč hostila druhý rozvojový seminář rozhodčích

Talentovaní a perspektivní rozhodčí ze střední části republiky se 2. prosince sjeli na Vysočinu ke druhému běhu rozvojového semináře, spojeného se společným sledováním a vyhodnocením utkání I. ligy mezi tamní Horáckou Slavií a českobudějovickým Motorem.
Stejně jako v Přerově předcházel návštěvě třebíčského zimního stadionu miniseminář s prezentací klipů z domácích hokejových soutěží. Značnou část zabrala práce čárových rozhodčích, který připravil Luboš Chytil a prezentovala ji TOP dvojice čárových rozhodčích Stanislav Barvíř s Petrem Blümelem. Litemotivem byla komunikace – s hráči na vhazování, ale také s kolegy hlavními rozhodčími. „Svou pozici si budujete od prvního buly a vlastně i dlouhodobě. Respekt si musíte vybudovat sami, nečekejte, že vás zkušení matadoři budou od brát od vašeho prvního utkání v soutěži“, vysvětlil svým mladším kolegům Petr Blümel a dodal: „je důležité, aby vám věřili a vnímali, že svou práci děláte férově“.

Další videoukázky se týkaly výkladu nedovolené hry a věnovali se jim Antonín Jeřábek společně s Janem Hribikem a Romanem Polákem, jejichž lektorský tým doplnil regionální instruktor Václav Samek. Nezůstalo jen u pouhého konstatování faul / nefaul. Řeč byla o komunikaci, taktice řízení utkání, důležitosti konzistence v posuzování nedovolené hry a dalších důležitých aspektech rozhodcovské práce, na něž v rámci předsezonních seminářů nezbývá vždy dostatek času.

Na zimním stadionu pak sledovalo prvoligové utkání šest skupin rozhodčích pod vedením lektorů a všichni společně pak připravili prezentaci rozboru práce svých kolegů, kterou svým hodnocením doplnil delegát utkání Aleš Staněk. „Velmi příjemně mě překvapil přístup nejen mojí skupiny, ale všech svěřenců. Byli pozorní, diskutovali, ale také dobře četli utkání a dokázali vystihnout podstatné okamžiky. Říkám si, že je to výborný začátek systematické práce s našimi potenciálními nástupci“, kvitoval práci svých mladších kolegů Stanislav Barvíř, který právě kroutí sedmadvacátou sezónu v české nejvyšší soutěži.

„Jsem rád, že se podařilo zorganizovat už druhou podobnou akci, a že byli spokojení její účastníci i lektoři. Rádi bychom v následujícím období v rámci komise podobným akcím věnovali ještě větší pozornost než dosud. Najít perspektivního a talentovaného rozhodčího je totiž jedna věc a vychovat z něj spolehlivého arbitra schopného řídit ta nejobtížnější utkání věc druhá a my tuto chceme práci maximálně podporovat. Navíc si uvědomujeme určitý deficit zejména ve výchově čárových rozhodčích, který bychom rádi začali postupně napravovat“, shrnul druhý rozvojový seminář předseda komise rozhodčích Pavel Halas.