06.05.2014 | Tisková zpráva

Tisková informace z jednání VV ČSLH dne 6. května 2014

Výkonný výbor ČSLH rozhodl, že od sezóny 2014/15 bude ve všech soutěžích dospělých – s výjimkou baráže mezi Tipsport extraligou a I. ligou – uplatňován princip přímého sestupu a postupu. O uplatnění obdobného principu pro mládežnické soutěže – s výjimkou baráže mezi NOEN extraligou juniorů a ligou juniorů – bude jednat na svém příštím zasedání. „Důvody tohoto kroku jsou jak sportovní, tak ekonomické,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Pro kluby se tím prodlouží sezóna a budou hrát méně utkání ve všedních dnech, což ocení především v nižších soutěžích, kde hráči většinou pracují nebo studují. V menších klubech se navíc často stávalo, že s ukončením sezóny dospělých končil i provoz zimního stadiónu, což mělo následně negativní vliv na mládežnické kategorie.“
Výkonný výbor ČSLH také rozhodl, že od sezóny 2014/15 bude zrušeno omezení střídavých startů po 15. únoru pro hráče juniorského věku. „Junioři, kteří nebudou v rozhodující části sezóny vytěžováni ve svých domovských klubech, tak dostanou příležitost, aby nastupovali a získávali zkušenosti jinde,“ doplnil Tomáš Král.

Stejně jako v minulosti naopak zůstávají na základě rozhodnutí výkonného výboru ČSLH bez omezení starty hráčů mezi mužstvy „A“ a „B“ stejného klubu v ELIOD extralize a ELIOD lize mladšího dorostu.

Na zimních stadiónech ve všech soutěžích řízených ČSLH budou s platností od příští sezóny povinné defibrilátory a další základní zdravotnické vybavení, které bude v případě potřeby dostupné nejen při zápasech, ale i při trénincích.

Výkonný výbor ČSLH rovněž s účinností od sezóny 2014/15 zrušil povinnou bankovní záruku pro kluby I. ligy ve výši jednoho miliónu korun. Rozhodl tak s přihlédnutím k tomu, že případné prokazatelné závazky je možné řešit jinými způsoby, a to jak před zahájením soutěží (licenční řízení, prokazování bezdlužnosti), tak v jejich průběhu (pozastavení přestupů, finanční pokuty, vyloučení). „Alespoň zčásti tak přispějeme k ulehčení nesnadné ekonomické situace klubů ve druhé nejvyšší soutěži, které povinná garance neúměrně zatěžovala,“ vysvětlil Tomáš Král. Ostatní licenční podmínky zůstávají v platnosti.

V další části jednání schválil výkonný výbor ČSLH realizační týmy mládežnických a ženských reprezentací pro sezónu 2014/15. Trenérem výběru U20 bude Miroslav Přerost s asistenty Jiřím Juříkem, Pavlem Trnkou a trenérem brankářů Jaroslavem Kamešem. Výběr U19 povedou trenér Filip Pešán s asistentem Davidem Brukem a trenérem brankářů Lukášem Jindrou. Trenérem úspěšné reprezentace U18 zůstává Jakub Petr, asistentem Petr Svoboda, trenéry brankářů Martin Láska s Radkem Tóthem. Výběr U17 povede dosavadní trenér šestnáctky Robert Reichel s asistentem Patrikem Augustou a trenérem brankářů Radkem Jirátkem. Trenérem výběru U16 bude Pavel Arnošt, asistenty Petr Studnička s Jiřím Šolcem, trenérem brankářů David Kovářík. Manažery mládežnických reprezentací budou Petr Komers (U20), Otakar Černý (U19), Milan Hnilička (U18), Jiří Lála (U17) a Petr Studnička (U16). „Jsme rádi, že pokračují trenér Petr a realizační tým, který dosáhl s výběrem osmnáctiletých hokejistů historického úspěchu na nedávném mistrovství světa ve Finsku,“ prohlásil prezident ČSLH Tomáš Král. „Věřím, že v další sezóně by se mohli posunout k nejvyšší juniorské kategorii a vést řadu svých současných svěřenců na světovém šampionátu dvacítek.“

Ženskou reprezentaci, která bude usilovat o návrat do elitní skupiny šampionátu, povedou trenér Jiří Vozák s asistentem Petrem Tejralem, manažerem týmu zůstává David Moravec. Trenérem ženské reprezentace U18 bude Jan Fidrmuc, asistentem Josef Štoudek a manažerem Lubomír Johan; dívčí výběr U15 povedou trenér Rudolf Valla, asistenti Jana Krylová s Romanem Kosinou a manažer Martin Mašek.

V další části jednání schválil výkonný výbor ČSLH výsledky všech soutěží včetně Tipsport extraligy a vzal na vědomí zprávu reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky o výsledcích Oddset Hockey Games, nominaci a přípravách na mistrovství světa v Minsku, stejně jako zprávu trenéra Jakuba Petra o průběhu a výsledcích mistrovství světa osmnáctiletých, na kterém vybojovala česká reprezentace stříbrné medaile.