10.09.2014 | Tisková zpráva

Tipsport extraliga: Největší novinkou jsou změny v pravidlech

Nejvyšší domácí soutěž Tipsport extraliga začne v pátek 12. 9. 2014. Vítěz základní části bude znám nejpozději v sobotu 1. 3. 2015, sestupující a postupující celky nejpozději v neděli 19. 4. 2015 a vítěz play off, mistr České republiky, nejpozději ve čtvrtek 23. 4. 2015. Již týden poté, v pátek 1. 5. 2015, začíná mistrovství světa v ledním hokeji, které budou hostit Praha s Ostravou.
Herní model soutěže včetně rozšířené čtyřčlenné baráže zůstává stejný jako v loňské sezóně. Mění se pouze rozpis čtvrtfinále (dvě utkání v každém hracím dni) a semifinále (jedno utkání v každém hracím dní).  

Nejvýraznější změny přinesou úpravy pravidel, především nové rozměry pásem, tzv. hybridní icing, postavení při vhazování, uznání gólu při vychýlení branky nebo zákaz otočky a nabrání kotouče při samostatných nájezdech. Na zvláštních seminářích byli s novinkami seznámeni hráči, trenéři, vedoucí a sportovní manažeři všech mužstev. „Většina novinek směřuje k vyšší atraktivitě hry a podpoře útočného hokeje,“ uvedl ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček. „Nová pravidla byla uplatňována již při zápasech Champions Hockey League a v přípravných utkáních, přičemž zatím nemáme informace, že by změny způsobovaly zásadní problémy.“

Upraven byl před novou sezónou sazebník trestů, ukládaných při pochybení rozhodčích, novinky v pravidlech se promítly také v Disciplinárním řádu ELH.

Ve světlých dresech budou v nadcházející sezóně nastupovat v domácích utkáních hráči Bílých Tygrů Liberec, HC Verva Litvínov, HC Olomouc, Komety Brno a PSG Zlín, v tmavých dresech hokejisté BK Mladá Boleslav, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Oceláři Třinec, HC Plzeň 1929, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel a Mountfieldu HK.