08.01.2016 | Radim Sochor

Těžký vstup do MS. Juniorky nestačily na USA, čeká je Kanda

V kanadském St. Catharines začalo v pátek MS žen do 18 let. Česká republika se ve svém úvodním duelu na šampionátu utkala s favorizovanou Amerikou a prohrála 0:6. Hned zítra čeká naše lvice další nesmírně těžký souboj, přesněji půjde o zápas s domácí Kanadou. Ta potvrdila roli favoritů a přehrála Rusko. První zápasy se odehrály i ve skupině B, ve které je zařazena papírově slabší čtveřice celků.
Američanky hned od začátku zápasu vlétly na soupeře ve vysokém tempu, což jim přineslo gól už v páté minutě hry. Následovně se dostaly do několika slibných akcí, které však vychytala naše brankářská jednička Zechovská. Ta po celý zápas předváděla velmi dobrý výkon. Nakonec čelila pětatřiceti střelám a až do samého závěru držela přijatelný stav 0:3. Pak ale Američanky udeřily třikrát během 40 vteřin, což dojem z prvního zápasu na turnaji přece jen pokazilo. 

Český celek měl k dispozici hned sedm přesilových her, neboť hrál velmi aktivně, avšak ani jednu z nich nedokázal přetavit v čestný zásah, a tak prohrál s nulou na kontě. Nutno však dodat, že za bojovný výkon, kterým se hráčky prezentovaly až do posledních vteřin, si zaslouží velký obdiv.

Ve druhém zápase skupiny A domácí Kanada vyzvala Rusko. Domácí celek byl hned od prvních minut lepším týmem a celý zápas vedl. Rusko se sice snažilo dotahovat, ale marně. Kanada před poměrně zaplněnou halou porazila nevyzpytatelné Rusko 5:2 a zapsala si cenné body do tabulky.

Ve skupině B si slušně počínalo Finsko, které do turnaje vlétlo vysokou výhrou nad Francíi 11:1. Obdobně úspěšné bylo i Švédsko, které přehrálo 5:1 Švýcarsko. Obě severské země tak ve skupině B potvrdily roli favoritů skupiny. 

Výsledky skupiny A: 

USA – Česko 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 5. Zumwinkleová (Langeiová), 19. Heiseová (Zumwinkleová), 27. Odenová, 57. Snodgrassová (Wenteová, Gilmoreová), 57. Snodgrassová (Ostertagová), 58. Skajaová (Heiseová, Bowlbyová).

Kanada – Rusko 5:2 (2:0, 3:2, 0:0)
Branky a nahrávky:  11. Shirleyová (Knowlesová), 14. Bellová (O'Neilová), 27. Houstonová (Potomaková), 30. Maltaisová, 36. Wattsová (Shirleyová) – 24. Kadirovová (Běloglazovová), 38. Zenčenková (Lichačjovová).

Výsledky skupiny B: 

Finsko – Francie 11:1 (2:0, 5:0, 4:1)
Branky a nahrávky: 14. Melotindosová (Nousiainenová), 18. Lehtopeltová (Klemolová, Keromaaová), 22. Reinikainenová (Melotindosová, Karppinenová), 26. Savanderová (Sakkinenová, Nieminenová), 29. Nylundová (Sakkinenová), 33. Nieminenová (Sakkinenová, Nylundová), 39. Karjalainenová (Sakkinenová, Nylundová), 41. Nieminenová (Nylundová), 41. Nousiainenová, 48. Reinikainenová (Lehtopeltová), 60. Nylundová (Nieminenová) – 46. Ch. Aurardová (Huguetová).

Švédsko – Švýcarsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky, 13. Hjalmarssonová (Vernblomová), 14. Lundinová (Adolfssonová, Nikulaová), 19. Af Bjurová (Neunzertová, Nylen Perssonová), 32. Af Bjurová (Tedenbyová, Johanssonová), 57. Lundinová (Nylen Perssonová, Tedenbyová) – 54. Müllerová (Ruediová).